Какъв трябва да бъде питейния режим на човек от позициите на аюрведичната медицина? Напоследък все повече хора, вярващи в рекламата и с надеждата за изцеление, започват да пият интензивно вода, вярвайки, че колкото повече течност се изпива, толкова повече токсини се извеждат от тялото. 

Минималният препоръчителен обем течносте около три литра; освен това чаят, сокът или компотът не се считат за течност. Специалистите по Аюрведа съветват по време на хранене да се ръководим от практиката, че една трета от стомаха ни ще бъде напълнена с твърда храна, а другата – стечна храна и третата остава празна за свободното движение на трите доши.

СпоредVagbhata пък две части на стомаха трябва да са за твърда храна, част за вода и част за движение на въздуха (и други доши).

Въз основа на тази индикация може да се приеме, че основният прием на течности през деня трябва да бъде по време на хранене. Студената вода е идеална за пиене, приготвена с ечемик и пшеница, след прием на кисело мляко, вино и мед. Топла вода се препоръчва след хранене, богато на нишесте, след суроватка, обезмаслено мляко и ферментирали напитки.

Бирата е подходяща за тези, които искат да напълнеят, а медената вода е за тези, които искат да отслабнат. Бульонът се пие за изтощените, виното – след месото и за тези, които имат слаби Агни. Млякото е като нектар за тези, които са отслабени отболести, лечение, дълги разходки, глад, слънце, както и за изтощени, възрастни хора и деца.

Идеалната напитка е тази, която има качества, противоположни на изядената храна, но няма несъвместимост с нея. Тази напитка винаги е здравословна. Напитката, изпита след хранене, ободрява, генерира доволство, помага за правилното движение на храната през храносмилателния тракт, дава сила, разрежда храната, улеснява нейното усвояване. 

Не се препоръчва при заболявания, разположени над ключиците, задух, кашлица, наранявания на гръдния кош, ринит, хрипове, за певци и рецитатори (хора, които трябва да говорят дълго и упорито). Пиенето на течности не се препоръчва също приводнянка, полиурия, диабет, болести на очите, гърлото и рани.

5 напитки, които са позволени според Аюрведа

Хората, независимо от конституцията си, след пиене на течности не трябва да пеят или да говорят високо, да ходят много, да спят. Също така да избягват излагането на силно слънце или да седят край огъня, както и плуването и ездата на животни след ядене.

Що се отнася до приема на течности между храненията, аюрведическите мъдреци не дават конкретни указания, твърдейки, че количеството приета течност – вода или друга, трябва да съответства на естественото чувство на жажда.

По принцип не трябва да пиете вода или да пиете само в много малки количества, ако пълното въздържание води до слабост, в случаи на намалена храносмилателна активност, с удебеляване на чревната област, анемия, подуване на корема, диария, хемороиди, заболявания на дванадесетопръстника и воднянка.

През есента и пролетта здравите хора трябва да пият малко по-малко от обикновено. 

Студената вода:

  • облекчава алкохолната интоксикация,
  • изтощение,
  • умора,
  • жажда,
  • съживява,
  • спира повръщането,
  • световъртеж,
  • треска,
  • слънчев удар,
  • натрупване (уплътняване) на Pitta dosha, кръв и отрова. 

Топлата вода стимулира апетита, насърчава храносмилането, полезна е за гърдите, лесна за храносмилане, прочиства пикочния мехур, лекува хълцане, метеоризъм, повишена доза Vata и Kapha, идеална за детоксикация на тялото, за страдащи от хронична треска, кашлица, ринит, задух, натрупване на ама и болки в ставите. 

Преварената и след това охладена вода не създава отоци, смила се много лесно и е идеална за болести на Pitta dosha. Преварена вода, отлежала повече от един ден, възбужда и трите доши. 

Кокосовото млякое мазно, сладко, афродизиак, хладно, лесно смилаемо, бързо утолява жаждата, намалява Вата и Пита, увеличава глада и изчиства пикочния мехур.

5 напитки, които са позволени според Аюрведа

Заслужава да се отбележи, че Vagbhata се отнася до водата и кокосовото мляко, като по този начин опровергава модната напоследък теория за необходимостта да се използва само вода за пиене.

Аюрведа препоръчва да се пият напитки, които подобряват храносмилането както по време, така и след хранене. Цялата тайна е смесването на определени подправки и приготвянето им правилно. 

 

Тук предлагаме 5 напитки, които Аюрведа препоръчва като особено позходящи за добро храносмилане.

Чай с джинфил и лимон

Затопляща напитка, която се пие сутрин, след събуждане. Лимонът стимулира прочистването на организма след сън, разтваря токсините и отделя пикочната киселина. Коренът от джинджифил трябва да се добавя тук само за тези, които нямат гастрит и проблеми с лигавиците.

Съставки (на порция):

  • 1,5 чаши вода
  • ¼ корен от джинджифил
  • ¼ лимонов сок
  • 1 ч.л. пчелен мед

Как се приготвя:

Кипнете вода в малка тенджера. Нарежете на ситно корен от джинджифил и го добавете към преварената вода, намалете котлона. Варете джинджифила 5-10 минути(ако искате да направите вкуса по-богат, дръжте го на огъня по-дълго). След това отстранете водата от огъня и я изсипете в чаша. Към напитката добавете прясно изцеден лимонов сок и мед.

5 напитки, които са позволени според Аюрведа

Пролет, за подобряване на храносмилането

Пролетта е времето на пробуждането на природата, което много хора свързват директно с яденето на сладкиши. Напитките със „сладки“ подправки не само ще помогнат за намаляване на апетита, но и ще са от полза за организма. Например, канелата ще помогне за балансиране на нивата на кръвната захар, а анасонът ще подобри бъбречната функция и ще нормализира храносмилателния тракт.

Съставки (за две порции):

  • 2 чаши вода
  • ½ парче пресен корен от джинджифил
  •  Щипка звезден анасон
  • 2-3 скилидки
  • 2-3 зърна черен пипер
  • ½ ч.л. канела на прах

Как се приготвя:

Кипнете вода в малка тенджера. Нарежете на ситно корен от джинджифил заедно с кожата. Добавете нарязан корен от джинджифил, анасон, карамфил, черен пипер и канела към преварената вода. След това намалете топлината до минимум и оставете съдържанието да къкри 10 минути. Изсипете готовата напитка в две чаши. Ако страдате от лошо храносмилане или имате проблеми със стомаха, изключете от напитката черен пипер и джинджифил.

 

Salodka за подобряване на храносмилането

Коренът на салодката (женско биле)помага за регулиране на водно-солевия метаболизъм в организма, както и за възстановяване на нормалното функциониране на стомаха и укрепване на естествените и природни сили на тялото. 

Копър семена могат да помогнат за облекчаване на подут корема и метеоризъм. Спомняме си за джинджифила: в случай на гастрит и проблеми със стомаха, го изключваме от рецептата.

Съставки (за две порции):

  • 2 чаши вода
  • ¼ пресен корен от джинджифил
  • ½ ч.л. копър семена
  • ½ ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. корен от женско биле на прах или 2 ч.л. ситно нарязани корени от женско биле

Как се приготвя:

Кипнете вода в малка тенджера. Нарязваме на ситно джинджифиловия корен заедно с кожата. Добавете го заедно със семена от копър, канела и женско биле към вряща вода. 

Намалете котлона до минимум и оставете да къкри 10-15 минути.Прекарайте готовата смес през цедка за чай и изсипете съдържанието в две чаши.

 

Кимион за храносмилане при студено време

Кимионът облекчава коликите и спазмите в стомаха, намалява проявите на диария и метеоризъм, подобрява апетита и храносмилането. За копъра, канелата и джинджифила вече говорихме по-горе.

Съставки (за две порции):

  • 2 чаши вода
  • 1/2 ч.ч. семе от кимион
  • ½ част пресен корен от джинджифил
  • ½ ч.л. копър семена
  • ½ ч.л. канела

Как се приготвя:

Кипнете вода в тенджера. Нарежете на ситно джинджифиловия корен и го поставете във вряща вода. Добавете семена от кимион, семена от копър и канела към водата. Намалете котлона до минимум и оставете да къкри 10 минути. Ако искате да направите напитката още по-богата, можете да я варите по-дълго. Изсипете готовата напитка в две чаши.

 

Ласи Аюрведик

5 напитки, които са позволени според Аюрведа

Аюрведическата напитка ласисе различава много от тази, която се използва в индийските ресторанти, където обикновено е много тежка и мазна и често се приготвя с лед и различни плодове. Аюрведичното ласи, от друга страна, подобрява храносмилането, без да го прави по-тежко. За приготвянето му можете да използвате кисело мляко или кефир. 

Ако не ядете млечни продукти, тогава можете да използвате бадемово мляко. Традиционният ласи е пробиотик, който подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Препоръчително е да пиете ласи след вечеря.

Съставки (за две порции):

  • 1 чаша вода със стайна температура
  • Чаши органично кисело мляко, кефир или бадемово мляко
  • щипка куркума на прах
  • щипка джинджифил на прах

Как да се направи:

Налейте вода в кана за миксер. Добаветекисело мляко (кефир или бадемово мляко) и подправките. Разбийте сместа в продължение на една минута на ръка, до пяна. Изсипете сместа в чаши.