Вътрешни и външни причини за астмата

През хилядите години на своето развитие като теория и практика, Аюрведа е проучила в детайли астмата като заболяване - причини, симптоми, развой. Тя е намерила разнообразни природосъобразни начини и средства както за пълното излекуване от тази болест, така и за профилактиката.

Прилагат се билки, хранителен режим, пречистване на тялото от токсини, йога практики.

Астмата е възпаление в белите дробове, при което в бронхите навлиза течност и това възпрепятства дишането, което обикновенно е съпроведено от хрипове и кашлица.

При силни пристъпи може да се стигне до задушаване. Продължителността на пристъпите е различна - от минути да часове. Честотата на пристъпите може да е по няколко пъти на ден. Сред ранните симптоми, които не са директно характерни за Астмата, са главоболие, подуване на стомаха, тежест в гърдите, анорексия.

Астмата може да е свързана с нарушения и при трите Доши - жизнените енергии в тялото. Вата, която директно отговаря за вдишването и издишването, е най-податлива да излиза от равновесие.

Като Доша на движенията, другите две Доши - Пита и Кафа, са зависими от нея, тъй като потоците им протичат благодарение на Вата. Ако Вата предизвика увеличение на Кафа, в дробовете навлиза слуз и пречи на дишането.

Наред с това обаче енергийното равновесие се нарушава най-често заради пласта токсини Ама, образуван в тялото. Той запушва като лепило каналите, през които текат трите енергии. Това предизвиква изменения при тях, включително и при Вата, която провокира останалите. А токсините са от недобро храносмилане, респективно от слаб храносмилателен огън, който е свързан с Пита - Дошата на трансформациите. Така причините за Астмата най-често са комбинирани - получени дисбаланси и при трите енергии.

Причина за развитие на Астма може да бъдат и някои външни фактори. Те са свързани с различни алергии - към даден вид храна, към прах, тичинков прашец, животински косми или емоционален стрес и физическо претоварване.

Лечение на астма с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgЛечението

Астмата е заболяване, което силно влошава качеството на живот, а пристъпите й са животозастрашаващи. Затова лечението - лечебни средства при криза и за продължителната терапия, хранителен режим, йога, трябва да се консултира с лекар.

Още повече, че мерките може да са многобройни съобразно конкретните енергийни отклонения при трите Доши - масла, билки, чайове, отвари. Това е така, защото комплексните енергийни отклонения предизвикват различни заболявания и аюрведа лекарят трябва съобрази съчетанията от лекарствени средства - дали благоприятното за астма няма да е противопоказно за друга настъпила болест.

Тъй като астмата може да е провокирана от различни алергии, трябва да се избягват алергените - помещенията и вещите да са чисти, да не са покрити с прах, да няма животински косми, химикали и т.н.

Ако алергията е хранителна - човек има свръхчувствителност към определени вещества в продуктите, пристъпите могат да се появят веднага след консумацията, а може и след часове. Това лесно обърква неспециалиста за причините.

След аюрведа диагностиката лекарят ще назначи хранителния режим, който ще е съобразен както с нарушенията, така и с храните, подходящите за съответната Доша на човека. Целта на лечението е да се възстанови естественият баланс на Дошите, за да възвърне организмът нормалните си функции, при които няма място за болести.  Разбира се, Аюрведа има начини и за спешно преодоляване на пристъпите.

По принцип широко се използват свойствата на синапа, който действа благоприятно на дихателната система. Той действа затоплящо и може например да се приложат разтривки на гърдите с масло от кафяв синап. Може също така маслото - колкото чаена лъжичка, да се смеси с нерафинирана захар и да се взема два-три пъти на празен стомах през деня.

Друг вариант е синаповото семе да се използва в топла напитка. Смлян синап и черен пипер се варят десетина минути, като сместа за чаша вода е колкото половината на лъжичка за чай. Добавят се една-две малки лъжички мед, бульонът се пие няколко пъти на ден.