Депресиите при различните Доши

Вата доша депресия

От трите енергии в тялото, чрез които се осъществяват всички функции на организма, към предизвикване на депресия най-предразположена е Вата. Тази Доша е "въздушна", лека, подвижна, неспокойна.

В психологически план се свързва с безпокойство, лабилност с честа промяна на настроенията, силна чувствителност и склонност проблемите да бъдат преувеличавани.

Дори физическите типови характеристики говорят за нестабилност - недобро храносмилане, лесно разваляне на зъбите, климатичните промени, като например студеното време ги разболява повече от другите и т.н.

Вата най-малко издържа на стресовите състояния, при което лесно се стига до неврози и депресии. Вата депресията включва усещане за провал, безполезност, чувство за вина, страхови психози. Загубват се апетитът и сънят, започва често уриниране.

Хората са лесно възбудими и раздразнителни, макар че през по-голямата част на деня са вяли, без интерес към дейностите си, често стигат до мисли за самоубийство.

Пита доша депресия

При Пита депресията често има леки форми, които отминават - предизвикани от невзет изпит, отказано повишение в службата и т.н. Пита обаче се характеризира с амбициозност, пробивност, взискателност и самовзискателност. Така  неуспехите могат да предизвикат силно разочарование, самообвинения, чувство, че е изгубен цялостният контрол и той не може да се върне, което е основа за дълбока депресия. Това поражда гняв, страх за бъдещето, което прави хората неспокойни, сприхави.

При тази доша психологическите разстройства имат и сезонност - по-чести са през зимата, но в по-леки форми.

Кафа доша депресия

Кафа депресията може да доведе до пълна самоизолация и отказ от света на другите. В емоционален план това се случва при срив в някои от устоите на улегналия живот, присъщ на Кафа. Характерно за хората тип Кафа е, че те силно се привързват към работата си и не многото хора, с които общуват, и са изключително лоялни и постоянни.

При депресия изпадат в скованост, летаргия, тъга за миналото, настъпва общо чувство за тежест, съзнанието се замъглява и губят интерес и ориентация за ставащото около тях.   

Аюрведа лекуване депресия | Ayurvedasofia.bgКак Аюрведа лекува депресиите

За лечението на депресиите Аюрведа прилага комплекс от различни методи. Целта е да се балансират излезлите от равновесие Доши, системите на организма да започнат да функционират оптимално и здравето да бъде възвърнато.

Какъв да бъде цялостният оздравителен комплекс решава аюрведа лекарят след прегледа и диагностиката. Този комплекс включва подходящи за Дошата храни, подправки към тях, използване на масла за масажи, билки, йога пози и упражнения.

Особено важно е правилното хранене. Много храни имат свойствата на естествени антидепресанти - съдържат калций, магнезий, фолиева киселина и др. За нервната система много полезно е мангото с богатото съдържание на магнезий успокоява ума и нервите.

Полезни са зелето, доматите, медът, шафран, аспержи, орехи, семена от тиква и др. Универсално полезни са кориандърът, куркумата, джинджифилът.

За подправки се използват карамфил, челен пипер, индийско орехче, кардамон. Срещу депресията помага и йога с нейните плавни съсредоточени движения, които да се съчетаят с определен начин на дишане.

При нервна превъзбуда дишането е учестено и на пресекулки. Дихателните упражнения помагат да се прочистят умствените канали, да се премахнат негативните чувства като страх, гняв, раздразнителност, нервната система да се балансира. Тук на помощ идва и медитацията.

За отстраняване на психическите проблеми се използват също и маслени масажи - те отпускат тялото, премахват тревожността. При масажиране със сусамово масло се намалява стреса, приемът на няколко капки затоплено масло Гхи през носа сутрин и вечер релаксира нервната система.

Много подходяща за премахване на стреса и чувството на гняв е процедурата Широдара, при която челото на легналия пациент се облива и леко масажира с лечебно олио в областта на "третото око" -  центърът на емоциите, усещанията и ума. Използва се също така и ароматерапията - нервите се успокояват от етерични масла, получени от лайка, лавандула, маточина, тамян, сандалово дърво, борови иглички и др.