Какви са разликите между видовете хепатит

Хепатитите са инфекциозни болести на черния дроб, по-често предизвиквани от вируси, рядко от паразити. Вирусните се различават по начините на предаване, инкубационните периоди, тежест и продължителност на заболяването, както и възможността да премине в хронично.

Хепатит А е болест на ниската лична хигиена - от замърсена вода, храна, мръсни ръце. Хепатит В се предава при преливане на заразена кръв, използване на замърсени спринцовки и по сексуален път.

Скритият период на хепатит А е до по-малко от 2 месеца, докато при хепатит В този период може да стигне и до 6 месеца. Хепатит А е по-леката форма, заболяването протича за около два месеца с възстановителен период около половин година.

Болестта не преминава в хронична. Хепатит В е по-опасна и тежка форма на болестта, която може да мине в хронична. Проявленията на хепатитите са обща слабост, треска и повишена температура, силно намален апетит, гадене, може и повръщане, болки в черния дроб, разстройство.

В различни периоди според вида хепатит се появява и жълтеница. Дейността на черния дроб е свързана с трансформациите в организма, които се ръководят от Пита енергията. Черният дроб произвежда жлъчка, необходима при храносмилането и преобразува веществата, потребни за метаболизма:

  • мазнини
  • белтъчини
  • въглехидрати
  • витамини

Разбалансираната Пита може да доведе до натрупване на токсини от лошото хранене, които да блокират жлъчни пътища, може да предизвика и "прегаряне" на канали.  Всички фактори, усилващи Пита Дошата, спомагат за поява на хепатитите.

От храненето това са горещите храни, тежките мастни ястия, рафинираните въглехидрати. Сред основните рискови фактори за чернодробните заболявания, включително и хепатитите, е и алкохолът. Претоварването с неподходящи храни и алкохол затормозява преработвателната дейност на черния дроб, тя отслабва.

Съществен негативен ефект е намаленото образуване на жлъчка. Наред с храните, за чернодробните увреждания могат да допринесат и някои потискани негативни емоции - за Аюрведа физическото, емоционалното и мисловното начало са в единство. На черния дроб вредят завистта, ревността, омразата.

Билки за лечение на хепатит А и Б | Ayurvedasofia.bgЛечение

Лечението на острите хепатити Аюрведа провежда, като намалява Пита дошата, за да я върне в баланса. Това става, като се използват храни, билки и масла с характеристики, противоположни на нейните.

Пита се характеризира като мазна, гореща, лека, течна. Ако например се ядат горещи храни, това допълнително ще я усили и ще влоши заболяването. И обратно - хладките храни ще я охладят и намалят.

Този принцип се прилага при целия комплекс от лечебни средства и методи за намаляване на Пита енергията. Едновременно с това се препоръчва умствена и физическа почивка, спиране на секса.

При заболяване от хепатит, трябва да се премине изцяло на вегетарианско хранене, особено полезни са зелените пресни зеленчуци. Ограничават се киселите, солените и остри храни, рафинираните въглехидрати, сирена, масла. Препоръчва се боб мунг, който се смила лесно, а 30 на сто от съдържанието му са протеини, които се усвояват бързо от организма.

Подходящи са ориз басмати, кихади, елда. След седмица пречистваща монодиета, храната започва да се разнообразява, включват се и зеленчуците.

От подправките при готвенето могат да останат куркума, резене, кориандър. Куркумата може да се използва и като билка със сок от алое в съотношение една лъжичка куркума и половин лъжичка сок 15 минути преди обедното и вечерно хранене.

Смесването става непосредствено преди приема. Полезно е също така до 6 грама трифала малко преди лягане; две лъжички дневно бхумиамалаки на празен стомах и др. Дори при поява на подобрения, аюрведа лечението не трябва да се прекъсва, с възстановителния период може да стигне до над половин година.

Ако острият хепатит се е развил в хроничен, освен средствата, прилагани за острия, могат да се използват и допълнителни. Може например да се взема чаванпраш - три пъти на ден по лъжичка; Шатавари на празен стомах - по лъжичка половин час преди закуска и час-два преди лягане, пие се с мляко. Разбира се, всичко това трябва да е при консулт с аюрведа лекаря.