Причини за кашлицата

Кашлицата, както разбира се и другите болести, не е предизвикана просто от нарушени функции на даден орган или система. Тези нарушени функции са резултат от настъпил дисбаланс на жизнените енергии в тялото.

Те са три, наричат се Доши и всяка осъществява определена част от процесите в организма за съществуването и  развитието му. Ролята на Кафа Дошата при тези процеси е свързана с течностите, движенията се осъществяват чрез Вата, трансформациите - чрез Пита. Тези три жизнени енергии са природно зададени на всеки човек в определено съотношение. Отклоняването от това съотношение води до объркването на биологичните процеси, психиката и съзнанието, организмът не се справя с различните вирусни, бактериални и други атаки.

Тъй като Дошите са взаимно свързани в равновесието, дисбалансът при една провокира изменения и при другите. Така в основата на кашлицата може да е дисбаланс на която и да е от трите Доши, а причините обикновено са комплексни енергийни нарушения.

Лечение на кашлица с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgВидове кашлица според Дошовите отклонения

Кашлицата се определя като остра, когато е от възникнала болест и продължителността й е до 3 седмици. Ако е от настъпили усложнения и продължи повече от този период, се смята, че е преминала в хронична.

На практика обаче  Аюрведа не оставя продължителност на болестите. Тя има успешно лечение за всички видове заболявания и ги излекува напълно, като възстановява енергийните баланси и нормалното функциониране на организма.

Кашлицата е свързана най-често с увеличена Кафа доша, която е нарушила баланса. Увеличението й води до натрупване на слуз и храчки в бронхите, освобождаването от секретите се затруднява, въздухът не достига. Кафа е концентрирана главно в стомаха и дихателната система и при лошо храносмилане се усилва, преминава в белите дробове и трупа там слуз. В случая това я свързва директно с Пита - тя отговаря за храносмилането като част от трансформациите.

При лошо разграждане и недобро усвояване на веществата, в белите дробове и бронхите, както и по цялото тяло, започват да се натрупват токсини. Те вредят на клетките и на органите, запушват енергийните канали. Тези канали на места могат и "да прегорят" от силно увеличената огнена Пита, което също води до блокаж.

Тук трябва да се отбележи, че и Кафа, и Пита са зависими от Вата, защото чрез нея се осъществяват енергийните потоци. А Вата е най-податлива на промени и най-често е в основата на дисбаланса и болестите.

Кашлицата според Дошовите отклонения има специфични характеристики. Ако е от типа Вата, тя например е суха, пристъпите са чести, обикновено има болки в гърдите, като усещането е за проблеми в сърдечната област. Често се получава и главоболие.

При Пита кашлицата храчките са жълти, може да има примеси от кръв, парене в гърлото или гърдите. Кафа кашлицата предизвиква обилни храчки, които са прозрачни или бели, пристъпите не са чести, в устата има силно слюноотделяне и остава сладникав вкус.

Билки при хронична кашлица | Ayurvedasofia.bgХранене и билки за лечение на кашлица

При лечението на кашлицата е важно храненето за балансиране на Дошите. За намаляване на излязлата от равновесие Вата се препоръчват влажни храни за баланс на сухотата й.

Нейната студенина пък се балансира с топла, сготвена храна, а лекотата - с тежка и мазна храна. Горещата Пита се балансира с хладни храни, да не са пикантни. За намаляване на влажната, тежка и студена Кафа доша, са необходими топли, сухи, леки храни, както и пикантни, защото те затоплят.

Основна част от лечението са и билките, като много от тях се използват и като подправки. Те са многобройни, някои са с отхрачващ ефект, други подобряват храносмилането, за да не се трупат токсини в организма, трети имат противовъзпалителен ефект, има и многофункционални. Обикновено се използват комбинации.

От билките, балансиращи Пита, най-известни са трифала, нийм, алое. За Вата се използват аджвайн, асафетида, джинджифил. За Кафа са балансиращи канелата, черният пипер, синапеното семе.