Как възникват кожните проблеми

Аюрведа още в древността е систематизирала кожните проблеми и начините за лечението им. Един от запазените енциклопедични  аюрведа трактати, който е от 3 век преди новата ера, засяга и кожните болести. В него са описани лечебните свойства и приложението на извлеци от 100 000 растения, има теоретични и практически насоки като обобщен опит от много хилядолетия.

Обърнато е внимание и на влиянието на външната среда, и на вътрешните процеси през фокуса на трите Доши - възлово понятие в Аюрведа и като философия, и като лечение. Застъпено е и схващането за единството и взаимната зависимост между физическото и духовното здраве, както и на начина на живот според съответната Доша. Тези насоки са актуални и днес като част от класическата Аюрведа. Те служат за ефективно лечение, но и за предпазване от болестите, защото е по-добре да се предпазиш, отколкото да се лекуваш.

Трите Доши са биологични начала, същности на човека, които определят индивидуалните му характеристики във всяко отношение. Тези енергии са зададени в уникален баланс в тялото, като една или две от тях преобладават. Така типът Доша може да бъде Вата, може да е Пита или Кафа, или смесен тип - например Пита-Кафа. Всяко кожно заболяване - обриви, дерматит, псориазис, екзема и т.н. е свързано с някоя от трите Доши, която е излязла от равновесието на енергиите.

Най-застрашени от кожни проблеми са хората, чийто телесен тип е Пита. Тази Доша отговаря за храносмилането, преработката и усвояването на веществата от клетките. Ако метаболизмът е нарушен, в тялото, разнесени от кръвта  започват да се трупат токсини и да предизвикват инфекции. Затова е важно при кожни проблеми да се подобри храносмилането, както и дейността на черния дроб, за да се нормализира метаболизмът и отровите да бъдат изхвърлени.

Кожните проблеми тип Пита се характеризират със зачервяване и отоци, температурата се повишава, а слънчевата светлина и топлината утежняват състоянието.

Кожните заболявания тип Ватаса суха кожа, може и люспеста, сърбежи. Състоянието се усложнява от сухота и вятър.

Хората тип Кафа имат сравнително рядко кожни проблеми, появяват се подувания, сърбежи, влажността и студът са противопоказни.

Аюрведа лечението

За лечението на кожни проблеми Аюрведа използва средства, процедури и терапииза пречистване на токсините от организма, диета и дневен режим.

hands

Всичко това се определя за всеки пациент от аюрведа лекаря. Хранителният режим се назначава с цел да се намали съответната Доша, предизвикала кожния проблем. При кожни проблеми, предизвикани от Пита, от храненето се изключват например доматите, ягодите, прасковите, а сред препоръчителните са кокосовото мляко и кориандърът.

При Кафа трябва да се избягват мазните тежки храни, при кожни проблеми масла не се използват. Храната за Вата трябва да е топла, с много белтъчини и въглехидрати, да се избягват суровите храни.

Билките с вътрешно приложение може да се приемат самостоятелно или с храната, много от тях са и популярни подправки. Също така може да се втриват в тялото или да са в състава на различни масла, с които се правят обливания и масажи.

За пречистването от токсини се използват разнообразни билки - куркума, сандалово дърво, черна боровинка, глухарче, детелина и много други на прах или в маслени отвари. При левкодерма например се прилага бакучи за подхранване на кожата и възстановяване на пигментацията. Комбинира се със сусамов прах, куркума, лавандулово масло, тамяново, от жожоба и др. Използва се при гъбичната инфекция трихофития, екземи, възпалени кожни подутини с течност /папули/. При възпаления на кожата, изгаряния, обриви, много добър ефект има маслото Гхи като външно лекарство. Сокът от Алое се прилага при повечето кожни обриви.

Тъй като физическото и духовно здраве са свързани в едно цяло и си влияят, се прилагат и практики за лечение от йога, също и медитация.