Причини и симптоми

Функциите на тънките черва са свързани с едно от основните понятия в Аюрведа - Агни. Това е храносмилателният огън, от който на практика зависи цялостното здравословно състояние на човека. Неговата функция е разграждането на храната, за да може организмът да усвои веществата, които са полезни, и да подхрани клетките.

От само себе си се разбира, че това е жизнено важно за съществуването и дейността на тъканите и органите, на тялото. Нарушенията в дейността на Агни, част от която вършат тънките черва, водят до объркване и дисбаланс на дошите - Кафа, Пита и Вата, чрез които се извършват всички процеси в тялото. Това нарушено енергийно равновесие вреди цялостно на организма, включително и на Агни, и на тънките черва, като разстройва функциите им. Нещо повече - за Аюрведа нарушенията при Агни са в основата на всички болести.

Според дошовите характеристики и отклонения, има различни типове нарушения на функциите на тънките черва. Различни са и реакциите на организма. Ако в тънките черва има лоша абсорбация тип Вата, се получават газове и подуване; езикът се напуква; теглото силно намалява; възможна е появата на хемороиди и артрит, сърцебиене, нарушен сън. Редуват се също така периоди на воднисти и сухи изпражнения. В психологически план са характерни тревожността и депресивните състояния.

Симптомите при тип Пита са за възпаления, изпитва се парене в червата, може да се получи язва на лигавицата, има риск от анемия. В емоционален план са характерни раздразнителността и гневът.

При Капха тип в корема се появява тъпа болка и чувство за тежест, затруднено дишане, поява на отоци. Има риск от диабет. В изпражненията се появява слуз.

Аюрведа билки за тънките черва | Ayurvedasofia.bgХраносмилателен огън и правилно хранене

Много хора сами допринасят за отклоненията при храносмилателния им огън - не само чрез неподходящи за Дошата им храни и техните съчетания, но и с начина, по който се хранят. Аюрведа храненето и съответно храносмилането, е основен жизнен процес, за него тялото трябва да е в спокойно положение и обстановка.

Не бива да се храним, докато вървим, шофираме, гледаме новините или мач по телевизията, работим на компютъра и т.н. За Аюрведа храненето е ритуал, свещенодействие, защото чрез храната човек приема от енергията на природата и така поддържа живота си.

Трябва да се храним седнали, без други занимания, съзнанието да е насочено към вкусовете и ароматите. Така човек усеща кога се е наситил и се избягва претоварването с преяждане.

Може преди хранене Агни да се активира с изяждането на парче джинджифил със сол и няколко капки от пресен лимон. С това слюнчените жлези ще се активират за произвеждането на ензими, а хранителните вещества ще се усвояват по-лесно.

За Агни е вредно пиенето на напитки по време на хранене - вода, сокове, мляко, защото те потушават силата му. Също така е вредно и пиенето на студени напитки от хладилника - ¬ често смесването им с поетата топла храна, предизвиква спазми.

А водата, която Аюрведа препоръчва да е поне 2 литра, разпределени през деня, е добре да бъде топла. По-хладка храна, но не и направо от хладилника, може да се приема при дисбаланс на Пита, която трябва да се успокои, същото важи и за напитките на достатъчни интервали между храненията.

За Пита са подходящи мляко, розова вода, сок от манго. За Вата се препоръчват сокове от ягоди, кайсии, грейпфрут, бадемово мляко и др.  

Сред соковете, полезни за Кафа, са тези от ананас, ябълки, сини сливи, моркови. Важно е и времето на хранене. Агни следва активността на Слънцето и когато то е най-интензивно - на обед, тогава храносмилателният огън е най-силен и може да поеме повече и по-тежка храна. Затова обядът трябва да е основно ядене през деня, а закуската и вечерята да са по-леки.