Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

КАК ДА ЖИВЕЕМ, БЕЗ ДА НИ РАЗБОЛЯВАТ ТОКСИНИ

 

Токсините - защо се получават в организма и как въздействат

Човек е единство на физическо тяло, емоции и съзнание. Тези компоненти на човешката природа са взаимосвързани, влияят си и всеки от тях има пряко въздействие върху здравето. Например всяка от подтисканите отрицателни емоции уврежда съвсем конкретни органи: гневът се отразява зле на черния дроб, страхът - на бъбреците, завистта уврежда сърцето и т.н.

Тази единна природа на човешкия организъм изисква едновременна грижа за всеки един от компонентите, за да се поддържат чисти -  без токсини в тялото, без отрицателни емоции и негативни мисли.

Токсините в тялотоса в основата на всяко заболяване. Те се получават най-вече от храната и непълноценното храносмилане. Когато в стомашно-чревния тракт има престояващи неразградени остатъци, те започват да гният и да се отделят отрови, които с кръвообръщението се разнасят по тялото.

Тези токсини тровят организма на ниво клетки. Тъканите и органите започват да не изпълняват функциите си както трябва, започват и запушвания на каналите, по които тече жизнената енергия. Като цяло се нарушава енергийният баланс в тялото и започват болести.

 

Всекидневието трябва да е според природните енергии

Поддържането на естествените баланси в организма зависи от всичко във всекидневие: сън, хранене, умствена и физическа работа, почивка, духовни дейности.

ayurveda detox

Организмът има различна активност и тя е в зависимост от процесите и циклите в природата - редуване на ден и нощ, сезони, климатични условия и промени. Всъщност човек зависи от космическите енергии, процеси и цикли, защото природата и той са проекция на Вселената. Тук роля играят Слънцето и Луната, както и различните планети.    

Силно свързани със слънчевата активност и енергия са храносмилането, и обмяната на веществата. Така например храносмилателният огън Агни е най-силен по обяд, когато Слънцето е най-активно. Тогава е основното хранене, тъй като може да се смели и усвои повече и по-тежка храна. Агни е особено важен, за да не се получават токсини.

Сутрин храносмилането е още слабо и закуската трябва да е лека. Със залязването на Слънцето Агни отново отслабва и вечерята също трябва да е лека.

Като цяло денят на човека трябва да започва рано, близо до изгрева на Слънцето. Ставането от сън е препоръчително към 6,30-7 часа. Разбира се, това не може да стане при хора, работещи на смени. Бременните и децата също правят изключение, както и болните, и старите.

 

Кое е правилното хранене

Правилното хранене освен подходящите за дадения човек видове храни и продукти, включва времето на прием, съчетанията, количеството. Всичко това зависи от Дошата на човека, която трябва да се определи от специалист. Има обаче и принципни положения, които трябва да се спазват от всички, за да бъдат здрави.

Ayurveda detox 2

На първо място трябва да се яде редовно - закуска, обед и вечеря, без постоянно сменяне на храните, към което предразполага днешното динамично всекидневие.

За да разгражда храната и да усвоява оптимално хранителните вещества, организмът изисква ред, без чести "изненади". Освен това човек трябва да яде само ако е гладен, в противен случай товари храносмилането, което още не е завършило от предното хранене.

Ако приемът включва повече месо или продукти, богати на протеини, интервалите между храненията трябва да са по-големи, но и количеството да е по-голямо. Ако преобладават обработените по термичен път зеленчуци - варени, печени, запарени - приемът трябва да е по-начесто, а количествата да са по-малки.

Важно е и времето на хранене. Ако вечерята е след 19-20 часа, когато Агни е значително затихнал, разграждането на храната не може да протече нормално. Поради стихналия храносмилателен огън, вечерята също така трябва да е лека. Аюрведите препоръчват също така менюто да комбинира готвена и сурова храна без значителен превес на някой от двата вида.

За суровите зеленчуци трябва да се има пред вид, че за преработката им е нужна повече енергия и те са подходящи за лятото. За зимата са подходящи млечните продукти и месото.

Като цяло храната трябва да е прясно приготвена и да се поднася топла, защото топлата по-лесно се храносмила. От значение за предпазването от токсини е и съчетанието на храни - някои от тях са несъвместими, като например млякото с риба или плодове и не бива да се консумират едновременно.

Алкохолът за Аюрведа е от храните на невежеството, но все пак се допуска умерена консумация - без напиване - 3-4 пъти на седмица.

 

Правилното пиене на вода

Водата е един от петте елемента, изграждащи тялото, без нея жизнените процеси са невъзможни. Всъщност съдържанието на водата в организма е над 70 на сто, което само по себе си говори за жизнено важното й значение.

Ayurveda Detox 3

Тя е средата, в която протичат биохимичните процеси, в нея се разтварят хранителните вещества, тя осигурява метаболизма, чрез нея се отвеждат отпадъчните продукти. Водата е важна за организма още от началото на деня. „Сутрешната" вода способства за прочистването на тялото, стимулира  органите и системите.

Сутрешният приемтрябва да е не по-малко от 500 мл., може да стигне до 1 200 мл. Температурата й не бива да е по-ниска от телесната и не трябва да надхвърля 45 градуса. Човек не трябва "да се налива", трябва "да яде" водата - бавно, на малки глътки.

Еднократният приемда е до 150 мл., като това не важи за "сутрешната".  За приема на вода Аюрведа има няколко основни правила, свързани с предпазването от токсини. Така например не бива да се пие вода по време на хранене. Тя разрежда храносмилателните киселини в стомаха и така нарушава разграждането на приетата хранаи се стига до получаването на биотоксини. Вода може да се пие час преди и след хранене, като тя не бива да е студена. Час след хранене може да се изпие и повече от 150 мл.

Ограничаването на приема на вода или пък прекомерното "наливане", освен всичко друго, водят и до нарушения в изпотяването, уринирането, дефекацията.

 

Хигиена на тялото и мислите

Поддържането на чисто тяло е един от естествените начини за избягването на токсините, като особено важно е почистването на езика и зъбите. Не по-малко значение обаче има и поддържането на чисто съзнание, отърсено от лоши мисли. Човек трябва да е с позитивна нагласа към другите хора и към света като цяло, да е съпричастен, състрадателен. Аюрведите съветват вечер преди сън съзнанието да се успокои с положителни мисли, за да може следващият ден да започне с позитивна енергия, с чисто тяло и "чист" ум.

В логиката до тук, хигиената включва и изискване да не се подтискат позивите на тялото. Както трябва да се отговаря на нужди като уриниране и дефекация, за да не се задържат токсини, така човек трябва да изразява емоциите си, а не да ги таи.

Нуждата от сън също не трябва да се пренебрегва - по време на сън действат системите на тялото за самопречистване. За отделянето на токсини и нормалните дейности на организма са важни и физическите дейности. Според възможностите си човек трябва да има система от редовни упражнения за тонизиране и зареждане с енергия, сила, издръжливост. Разбира се, това трябва да е съобразено със здравословното състояние и евентуалните заболявания.

 

КАК ДА УЛЕСНИМ ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ТОКСИНИТЕ

 

Чайове, упражнения, слънчеви бани

Човешкият организъм е самопречистваща се система. Тя както може да бъде затруднявана от неподходящ начин на живот, така може да бъде и улеснявана. Един от начините е даден ден от седмицата да не се пие вода. Това е полезно за отстраняване на нарушения в храносмилането и на отделителната система и подобряване на метаболизма. Слабителните чайове също са в помощ на отделянето на токсините и прочистват дебелото черво.

Ayurveda detox 4

Използват се различни билки - сена, босилек, карамфил, маточина, ленено семе, корен от джинджифил, ленено семе, трифала, семена от копър, алое и много други. Освен физическите упражнения, за изхвърлянето на отровите помагат и редица дихателни упражнения. Дълбокото дишане при тези упражнения е благоприятно за енергийните канали - способства се за прочистването им, когато са блокирани от натрупани токсини.

Слънчевите бани пък са начин за  изгаряне на токсините в организма, Слънчевата енергия е полезна за детоксикацията. Греенето на преките слънчеви лъчи обаче не бива да е повече от 20 минути всеки път, защото слънчевата радиация може да предизвика странични ефекти.

Ayurveda Detox 3Ayurveda Detox 1

Парна баня, масажи, суха сауна

Много полезни за освобождаването на тялото от токсини са парните бани с билково обогатяване на парата. Това е насочено към прочистване на кожата, която е най-големият орган по площ. Тук могат да се правят и комбинации с масажи.

Ayurveda Detox 5

При самите масажи могат да се използват различни лечебни масла с по-повърхностно или по-дълбоко проникване, които спомагат за освобождаване на тъканите от токсини. Терапията Абянгам в Аюрведа- масаж  с олио, спомага за общото добро здраве и правилно функциониране на тялото и ума. Тя спомага за премахване на енергийните блокажи в тялото. Абянгам терапията е начален, подготвителен етап на Панчакарма, всички останали са предшествани от нея.

Полезни са и сухите сауни, които предизвикват силно изпотяване и изхвърляне на повече токсини с потта. Така при сухите сауни се постига извличане от тялото на живак, олово, натрий и др. Тук трябва да се подчертае, че за всички дейности, прилагани извън медицински условия, трябва предварителна консултация с лекар дали да се ползват.

 

НЯКОИ ПРАВИЛА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО

За главата - като "команден орган" - трябва да се полагат внимателни и специални грижи. На главата са сетивните органи - зрение, слух, обоняние, вкус. Затова например главата не бива да се мие с гореща вода - тя може да се отрази негативно върху сетивата за естествените им функции. Водата трябва да е с температура около 25 градуса. Освен това трябва да се използва само натурална козметикa - да не се рискува с продукти, в които съставки от химическата индустрия.

Добре е сапун, шампоан или душ гел да се използват не повече от веднъж седмично. Честата им употреба уврежда кожата, като отнема мазнините. Ако няма сериозен кожен проблем, за почистването на кожата е достатъчна и топлата вода. Добър избор на козметика са козметичните продукти на Аюрведа.

За добро зрение е препоръчително веднъж в седмицата да се прави очна линия по дължина на окото с билкова паста. Много подходяща е билката Пунарнава, като прах от корена се смесва с мед. Може прахът от корена да се смеси и само с топла вода. От процедурата слъзните канали се прочистват, от окото се извеждат секрети. За зрението е противопоказно да се гледа директно към Слънцето или друга ярка светлина, както и дългото взиране в екрана на компютъра.

Устната кухина, където е езикът и гърлото трябва да се почистват добре - измиване на зъбите, жабурене на устата, гаргара. Освен за почистване и детоксикация, това спозобства за здрави зъби и венци, които пък са свързани със сдъвкването и храносмилателния процес.

Може да се използва солена затоплена вода, както и смес от билки като Jethamada. Ако се използва за лечебна цел, е препоръчително прилагането веднъж на седмица. Сред другите правила е човек да не се къпе след ядене, внимателно да следи и реагира гъвкаво, адаптивно на климатичните и температурни промени с подходящо облекло.

Аюрведите съветват да не се спи през деня, освен - разбира се, когато го налага здравословното състояние или  човек работи нощна смяна. Друг съвет е темпото на хранене да е умерено - нито да се бърза, нито да се проточва бавно. Като цяло хората не бива да не се задържат излишно дълго около масата - 48 минути трябва да са максимумът за едно ядене - закуска, обед или вечеря. Това е с цел човек да не се изкушава излишно, след като гладът му вече е заситен.

 

Лекарските прегледи и консултации

Аюрведа категорично изисква пациентът да не приема лекарства, които не са му изписани от аюрведа лекаря.

Ayurveda Detox 6

Организмът на всеки е уникален и лечението му е строго персонално. При едно и също заболяване изписаното на един може да е неподходящо или даже вредно за друг. Затова трябва стриктно да се спазват лекарските указания.

При прегледите и консултациите не трябва да се спестява каквато и да е информация. Диагностиката при Аюрведае сложна. Освен преките прегледи - пулс, език, очи, рефлекси, начин на говор, походка, коса, нокти, оцветявания на кожата и много други, при нея се вземат пред вид и редица немедицински данни.

Ayurveda detox 5

Сред тях например са при какви условия в какъв район се живее и работи, разтърсващи житейски събития, отношения с околните - близки, съседи, колеги, и т.н. Всичко това има отношение към здравословното състояние и спомага за точната диагноза, а от там - за правилното лечение.