Аюрведа: За да е полезна, храната трябва да е вкусна

За аюрведите храната не е просто приемане на вещества и засищане на глада.

Тя е нещо повече – чрез нея хората се зареждат от живителната енергия на природата.

Spices
За целта, ястията трябва да включват всичките 6 вкуса – солено, сладко, кисело, горчиво, тръпчиво и люто.

За да стане това обаче, храната трябва да е вкусна. Ако човек не харесва поднесените ястия, те не могат да му предадат енергийния си заряд и не са полезни.

Има множество Аюрведа рецепти за съчетаване на вкусове чрез използване на различни подправки.

Сред рецептите откриваме ястия за възбуждане на апетита, супи, салати, основни ястия, десерти и напитки.

Аюрведа рецепти за възбуждане на апетита и храносмилането

Целта на рецептите за възбуждане на апетита при основното обедно хранене е да се активира храносмилането, като се разпали неговия огън – Агни.

Традиционни съчетания за подобряване на храносмилането са:

2 грама джинджифил, накиснат в сок от лимон и каменна сол.
Варени кълнове от боб мунг с подправки.
Зеленчукова супа или бульон от сварени зеленчуци.
Манго папад – манго със захар, изсушено на слънце.
Anarasa – нерафинирана палмова захар, семена от мак, ориз, и масло Гхи.
Пържени банани със сол и кукурума.
Зелева супа с подправки, печени семена от див копър и др.
За повишаване на апетита се използват и различни билки – самостоятелно или в комбинация.

Сред тях са джинджифил на прах, кориандър, листа от къри, тамаринд, семена от сминдух, кимион, мента и т.н.

Аюрведа рецепти за супа

Две от най-популярните супи в аюрведичната кулинарна традиция са Rassam и Самбар.

Супа Rassam

Sупата Rassam се прави сот 2-3 средни по големина домата, нарязани на дребно.
1. В тенджера се загрява малко Гхи, в което на умерен огън се запържват чаена лъжичка синапени семена.
2. Като започне пукане, се добавят малка люта чушка, една чаена лъжичка куркума, 2-3 щипки асафетида и 7-8 листенца къри.
3. Запържва се за десетина секунди, изсипват се доматите и се разбърква добре. След около 2 минути се разрежда с вода, за да се получи рядка супа.
4. Прибавя се половин супена лъжица паста от тамаринд и се посолява, след което ври на бавен огън, докато доматите се разпаднат.
5. Поръсва се с джоджен или кориандър, които са охлаждащи.
При Пита доша трябва да отпаднат лютата чушка и асафетидата, а синапените семена да се намалят наполовина.

Supa

Супа Самбар

Самбар е гъста и кисело-лютива аюрведична супа.

1. 1.5 ч.ч тур дал се накисва за през нощта.
2. В тенджера се изсипват 3-4 ч.ч. вода да заврят и се добавят две щипки асафетида, половин чаена лъжичка куркума и дала.
3. Като заври, се отстранява пяната. Дала ври на слаб огън до омекване, без да се развари.
4. В тенджера на тих огън се загрява гхи и за двадесетина секунди се запържва по чаена лъжичка кимион и семена от синап, половин чаена лъжичка чимен, 2 щипки асафетида, и около десетина листенца къри.

5. Когато подправките си пуснат аромата, се добавят дребно нарязани зеленчуци – домати, тиквички, моркови, ряпа, зелен боб – общо 3 чаени чаши.
6. Разбърква се, за да се омаслят. Затваря се с капак и се оставя на слаб огън за 5 минути.
7. После се добавя супена лъжица самбар масала, и 3 супени лъжици тамаринд паста. Посолява се и се разбърква.
8. Налива се топла вода около сантиметър и се оставя няколко минути под капак на слаб огън така, че зеленчуците да не се размекнат. Те се добавят към дала и се прибавя още вода, но не много – трябва да е леко гъсто.

Супата ври десетина минути на тих огън, докато дала се развари леко, след което е готова за консумация.

Аюрведа рецепти за хлебни изделия

Хлебните Аюрведа рецепти са най-разнообразни – само видовете хляб са поне 15.

Могат да се правят от пшеничено или царевично брашно, тапиока, ориз, просо и др.

Могат да са солени или сладки, с най-различни зеленчукови пълнежи.

Ayurvedic Products

Чапати и Пратас

Един от традиционните хлябове е плоският Чапати.
1. Използва се пълнозърнесто брашно, като са необходими сдве чаени чаши.
2. Те се смесват с четвърт чаена лъжичка сол. Меси се с хладка вода няколко минути, докато се получи меко тесто, което не лепне. Така престоява двадесетина минути.
3. После от тестото се правят топчета колкото орех, поръсват се с брашно и се разточват на тънки кръгове с диаметър петнадесетина сантиметра.
4. Питките се слагат в предварително загрят тиган и се обръщат на 7-8 секунди, като се чертаят върху тях спирали, докато се надуят. После се намазват с пречистеното масло Гхи.
Този хляб има и вариант с пълнеж – Пратас. При него се използва много Гхи, а пълнежът може да е от спанак, прясно сирене, картофи, комбинация от зеленчуци.

Доса и Песаратту

В Южните части на Индия е традиционен хлябът Доса от настърган ферментирал ориз, който е престоял през нощта.

Той се пържи със смес от много зеленчуци и подправки.

В Южните части е разпространен и вид палачинка – песаратту. За нея се използва боб мунг дал, дребно накълцани люти чушки, лук, листа от кориандър и корен от джинджифил.

Най-често се поднася с чатни от кокос или тамаринд.

Аюрведа напитки

Приготвянето на напитки по Аюрведа рецепти цели по-добро храносмилане и увеличаване на телесната енергия.

Като напитки аюрведите използват различни плодови сокове, зеленчукови сокове и чайове с подправки:

Сокът от грейпфрут, вода и прибавена захар, подпомага храносмилането.
Тиквеният сок и сокът от кратуна са полезни за отслабване.
За лятото е подходящ айранът с добавен прах от кориандър и кимион.
Друга разхладителна напитка е Нибу пани – вода, лимон, сол и захар.
Също разхладително действа сокът от ветивер – тревно растение, известно като кус-кус трева.
Разхладителен ефект имат и соковете от мента, краставица или диня, разтворени във вода.
От чайовете широко се използват черен чай, чай с лимонов сок или масала чай.
За добавки към чая са популярни млякото, кардамонът, карамфилът, сухият джинджифил и др.

Млечни рецепти по аюрведа

В Аюрведа, млякото се използва по следните начини:

• Ако към свареното мляко със захар се добави джинджифил на прах и куркума, може да се използва при болно гърло.

• Мляко с бадеми и захар дава сила. Всъщност като цяло свареното мляко лесно се усвоява и усилва имунитета, особено ако се използва с билки.

• Козето мляко пък може да замества майчиното, защото е по-леко за усвояване.

• При безсъние помага млякото от воден бивол, но то е тежко и затруднява храносмилането.

• Суровото мляко също е тежко, но с прибавяне на куркума и сушен джинджифил може да стане по-лесно за усвояване.

Аюрведа рецепти за десерти

Рецептите за индийски десерти са разнообразни в различните части на страната.

Те обикновено са пържени и напоени със сиропи, но има и немалко десерти на млечна основа.

Като цяло се използват много бадеми, индийско орехче и кардамон.
Могат също така да се влагат плодове, зеленчуци, или комбинации от тях.

Deserti
Някои от популярните рецепти са:
Халва от моркови с мляко, захар, гхи и настърган морков, заедно със сушени плодове.
Мунг халва, в която вместо моркови се използва мунг дал. Халвата може да бъде и от бадеми.
Рабри със сварено до сгъстяване мляко, към което се прибавят захар, ядки и подправки и се сервира охладено.
Кхир с шафран, варено мляко, гхи, дафинов лист и натрошен ориз.
Много от десертите се сервират с лимонов сок, стръкчета от свежа мента и различни подправки според вкуса.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник София