Какъв е принципът на лечение в Аюрведа?
Според философията на Аюрведа, здравето носи щастие и обратното – щастието и хармонията носят здраве.
Затова лечението е насочено към премахване на дисбалансите, които възпрепятстват хармонията между тялото, ума и емоциите на човека.
Видове енергии в Аюрведа
В Аюрведа съществуват три типа енергии, които определят здравето и естествените физиологични процеси в тялото:
• Вата (въздух и етер) – отговаря за кръвообращението, сърцебиенето и дишането;
• Пита (огън и вода) – отговаря за метаболизма и обмяната на веществата;
• Кафа (вода и земя) – отговаря за имунната система и растежа на тялото.
За да сме в добро здраве, е необходимо трите Доши да бъдат в баланс, като една от тях е водещата.
Има ли дисбаланс между енергиите в тялото, рано или късно започва болестен процес.
Диагностика според Аюрведичната медицина
В допълнение, аюрведичните терапевти вземат предвид и фактори като емоционални и физически травми, начин на живот и околна среда, които създават цялостна картина за индивидуалния пациент.
Видове лечение и профилактика според Аюрведа
В Аюрведа съществуват осем различни вида лечение на заболяванията:
• Каячикитса (обща медицина): лечение на общи заболявания.
• Каумара-Бртуя и Бала Рога: лечение на деца.
• Шалая тантра: хирургично лечение.
• Салакая тантра (офталмология): лечение на зъбите, очите, носа, ушите и др.
• Бхута – Видя: лечение на болести, причинени от микроорганизми или употреба на алкохол.
• Агада тантра: лечение чрез антидоти за отрова.
• Расаяна – тантра (гериатрия): натурални методи за подмладяване.
• Ваджикарана тантра (афродизиаци): репродуктивно здраве и либидо.
Природосъобразно хранене според Аюрведичната традиция
• Важно е да се използват качествени, пресни и прясно приготвени продукти.
• Храната се приготвя в чисто помещение, с изчистени дрехи и светли мисли.
• Сервира се красиво, предлага се с любов и се консумира в спокойното състояние на ума и с дълбоко внимание към храната.
• Приготвената храна по Аюрведа трябва да се консумира до 3 часа от приготвянето й.
• В аюрведичния режим се препоръчват три хранения на ден, като те са съобразени с индивидуалния телесен тип на човека.
Видове храна в Аюрведа
Храна със сатва гуна
Това е храна, носеща енергийния заряд на благостта.
Включва продукти, които имат сочен, приятен маслен вкус и приятен аромат, като например:
• Кайсия
• Портокал и мандарина
• Диня
• Арония
• Круша
• Нар
• Елда
• Орехи
• Джинджифил
• Царевица
• Цариградско грозде
• Морков
• Свежи плодове и зеленчуци
• Зърнени храни
• Подправки
• Млечни продукти
• Леща и др.
Храна с раджас гуна
Раджас гуна е енергийния заряд на страстта.
Включва продукти с прекалено изразен вкус или мирис, прекалено люти, горчиви или солени блюда, както и суха, гореща и пикантна храна:
• Тиквички
• Кишу
• Кефир
• Канела
• Лимон
• Ръж и праскова
• Салата
• Бадем
• Лешник
• Ечемичен булгур
• Слънчогледови семки
• Краставица
• Черен пипер
• Кафе, зелен чай и др.
Храна с тамас гуна
Тамас гуна е енергийния заряд на невежеството.
Включва продукти, които не са пресни и са приготвени преди повече от 3 часа преди храненето, както и:
• Месо
• Риба
• Яйца
• Гъби
• Лук и чесън
• Консерви и полуфабрикати
• Хляб
• Мая
• Спиртни напитки
• Всички продукти, които са минали процес на ферментация, различна от млечно-киселата.
Важно е да се има предвид, че не всички видове храна, които принадлежат към дадена гуна, остават на същото енергийно ниво.
Например, ако започнем да ядем ябълка, която е Сатва гуна, и я оставим недоядена за известно време, тогава тя се превръща в Раджас, а след загниването си – в Тамас.