Аюрведа е помогнала на мнозина да оздравеят. Вижте методите на лечение

30.12.2016

Аюрведическите принципи се стремят да удължат продължителността на човешкия живот като предлагат грижа за тялото, съзнанието и околната среда със сериозно наблягане на профилактиката и цялостен подход към лечението.

Човекът се смята за здрав, когато има силен апетит, тъканите и физиологичните му течности са в порядък, отпадъците на тялото се елиминират успешно и сетивата и умът му преживяват радостни състояния.

Сред методите на лечение са индивидуално предписани йогистки упражнения, работа с енергийните центрове на тялото, приложение на индивидуална аюрведическа диета. След проверяването на физическия тип и общото здравословно състояние, практикуващия лекар е способен да формулира диета, както и съвети за живеене в хармония и в добро здраве. Тялото се пречиства, лекувания започва да практикува медитация, в някои от случаите вегетарианството силно се препоръчва.

Практикуващия лекар дава на лекувания съвети за грижа за петте сетива: освежаване на очите,  грижа за зъбите и венците, поддържане на езика и устата. Той учи пациента да обича тялото си, да се грижи за него с масажи с етерични масла и да избира удобни дрехи и подходящи парфюми. Болестите се облекчават чрез йогически упражнения. Суря намаскар – йогистката поредица от упражнения, наречена „поздравяването на слънцето“ е вид физическа молитва към животодаряващата сила на слънчевата система. Когато се изпълнява правилно тя дава благотворно влияние на тялото, ума и духа.

Аюрведа предлага ритуали за здрав сън и плодородие. Тя предлага да овладееш мощта на билките. Диетата се променя със сезоните и аюрведическите лекари предлагат на своите клиенти апетитни подходи към една холистичен начин на хранене. Храната трябва да стимулира небцето – ако не е вкусна, тя не е полезна, а тя има шест различни вкуса, които се комбинират и за да ги преживеете – яжте органична храна.

Вашият практикуващ лекар ще ви изпише диета подходяща за вашата доша. Яжте от светото индийско зърно „ориз басмати“ – то е сладко, ароматно и подхранва апетита. Бадемовото мляко също се препоръчва широко. Медът и пшелният прашец са илачи почти за всичко. Винаги може да си разнообразите и освежите диетата с постене, предлагат се няколко вида. Добавете към нея билки и подправки, задоволете жаждата си като пиете пет до осем чаши вода дневно.

Аюрведа също така предлага лечение на кожата и косата, в комбинация със специален Аюрведически масаж с множество благотворни ползи за организма. Неправилно изразен страх и яд се отразява зле на храносмилането, така че с емоциите също трябва да се внимава.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *