Какво представлява Аюрведа?

15.01.2017

Базирана на пет хиляди години човешки опит, Аюрведа е действително най-старата и всеобхватна от всички медицински науки, които познаваме. Буквално думата Аюрведа означава: „науката на живота“   и тя е холистично индийско учение, което разкрива свойствата на билките, храната, ароматите, скъпоценните камъни, цветовете, йога, мантрите, стилът на живот. Това огромно, древно познание за естественото здраве ни е дадено от святи хора, наречени Риши и ни подкрепя от раждането до смъртта. Вярва се, че методите на Аюрведа са дошли при нас чрез Божествено откровение – теориите и тестовете върху животни не са били необходими.

Има осем клона на Аюрведическата система: вътрешна медицина, уши нос гърло, токсикология, педиатрия, хирургия, психиатрия, афродизиаци, подмладяване. Това прави науката на живота толкова изчерпателна и изумителна – тя може да се приложи при абсолютно всякакви физически и духовни проблеми.

Практикуващите лекари разпознават три състояния на енергията и получените при смесването им в материята пет елемента: етер, въздух, огън, вода и земя. На свой ред елементите се смесват в състава на човешкото тяло и сътворяват трите Доши, което е санскритски термин за форма на биологическа енергия. Всеки човек има уникална комбинация между трите Доши: Вата (въздух и етер),Пита (огън и вода) и Кафа (вода и земя). Трите доши в баланс представляват енергията на здравото човешко тяло, като при всеки човек през целия му живот една от тях е преобладаваща.   

Вата

Съставена от наполовина етер и наполовина въздух, Вата движи всичко в твоето тяло – нервните импулси, храносмилането, съдечните удари и прочие.

Пита

Смесица между огън и вода, Пита Доша управлява храносмилането, регулира глада, жаждата и телесната температура, както и способността да виждаш.

Кафа

В Кафа се смесват по равно водата и земята – тя пази ставите ти, гръбнака ти и защитава твоите клетки. Тя дава блясък на твоето тяло.

Лекарите преценяват основния състав на твоето тяло по физическия тип, физиологическите черти и психологическите характеристики. Те ти помагат да оформиш ежедневна рутина, която да те държи в отлично здраве. Пречистване на тялото, медитация, работа с чакри са само част от уникалните методи предложени от древните индийци. Аюрведа още те учи как да „украсяваш“ тялото си със дрехи и да го правиш привлекателно с парфюми и етерични масла. Йога също има централна роля в тази медицинска система: тя пречиства умствените и телесни способности и е вид терапия благотворна за всеки аспект на здравето.

За вашето здраве и настроение можете да разчитате на Аюрведа – нейните методи и възможности ще ви харесат.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *