Алергии при децата

09.10.2019

 Няма родители, които биха искали да видят детето си да страда.  За съжаление всяко дете може да развие алергии, но те са по-чести при деца от семейства с история на алергии. Понеже не е възможно родителите да контролират абсолютно всичко, на което детето им е изложено или яде, вместо това те трябва да се съсредоточат върху наблюдаване симптомите на детето си.

 

Детето наследява предразположението си към алергии. Например, ако някой от роднините има сенна хрема или алергии към домашни любимци, то детето има между 40 и 50 процента вероятност да има някои от тези алергии. Процентът се увеличава от 75 до 80, когато и двамата родители имат алергии.

 

Ранното идентифициране на детските алергии означава, че по-рано ще може да направите нещо за подобряване качеството на живот на детето ви. Ще намалите броя на пропуснатите учебни дни и ще  избегнете необходимостта от използване на болнични или ваканционни дни, за да се грижите за него. Ако вашият син или дъщеря има алергичен проблем, поемете контрола над ситуацията и се консултирайте с алерголог още днес.

Какво ca алергиите?

 

Алергиите са анормални реакции на имунната система към неща, които обикновено са безобидни за повечето хора. Когато човек е алергичен към нещо, имунната система погрешно вярва, че това вещество вреди на организма му.

 

Веществата, които причиняват алергични реакции – като някои храни, домашен прах, прашец от растения и цветя или лекарства – са известни като алергени.

 

Алергиите са основна причина за заболявания. Например, установено е, че 50 милиона американци, включително милиони деца, имат някакъв вид алергия.  Алергиите причиняват около 2 милиона пропуснати учебни дни всяка година.

alergii

Как се случва алергията?

 

Алергията се получава, когато имунната система свръхреагира на алерген, като го третира за нашественик, и се опитва да се пребори с него. Това причинява симптоми, които могат да варират от досадни до сериозни или дори животозастрашаващи.

 

В опит да защити тялото, имунната система прави антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE). След това тези антитела карат определени клетки да отделят химикали (включително хистамин) в кръвообращението, за да се защитят от „нашественика“ на алергена.

 

Именно освобождаването на тези химикали причинява алергични реакции. Реакциите могат да засегнат очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата и стомашно-чревния тракт. Бъдещото излагане на същия алерген ще предизвика този алергичен отговор отново.

 

Някои алергии са сезонни и се случват само в определени периоди на годината (например, когато  се увелича цветният прашец във въздуха ). Други могат да се предизвикат по всяко време, когато детето влезе в контакт със специфичния проблематичен алерген.

 

alergii

 

Какви са  симптомите на алергиите?

 

Алергиите могат да се проявят като отпадналост, сърбеж в очите, кихане, запушен нос, стягане в гърлото, затруднено дишане, повръщане и дори припадане.

 

Децата с тежки алергии като тези към храна, лекарства или насекоми могат да бъдат изложени на риск от внезапна, потенциално животозастрашаваща алергична реакция, наречена анафилаксия. Анафилаксията може да се случи само секунди след излагане на алерген или до няколко часа по-късно, ако реакцията е от храна.

 

Затова, лекарите искат всеки с диагноза животозастрашаваща алергия да носи епинефрин автоинжектор в случай на спешност. Епинефринът действа бързо срещу сериозни симптоми на алергия; например намалява подуването и повишава ниското кръвно налягане.

 

Симптоми на алергия, причинена от алергени във въздуха

 

Въздушните алергени могат да причинят нещо известно като алергичен ринит, който обикновено се развива към 10-годишната възраст, достига своя връх в тийнейджърските или ранните двадесет години и често изчезва на възраст между 40 и 60 години.

 

Симптомите могат да включват:

          • Кихане

          • Сърбеж в носа и/или гърлото

          • Запушен нос

          • Кашлица

 

alergii

 

Симптоми на алергия към храна, лекарства или насекоми:

 

          • Хрипове

          • Проблеми с дишането

          • Кашлица

          • Дрезгавост

          • Стягане в гърлото

          • Подуване на гърлото

          • Стомашни болки

          • Повръщане

          • Диария

          • Сърбящи, воднисти или подути очи

          • Спад на кръвното налягане, което причинява замаяност или загуба на съзнание

          • Подуване на лицето, гърлото, устните и езика

 

Разпространението на хранителните алергиисред децата нарасна с 50% между 1997–2011 г., а алергичните реакции към храни се превърнаха в най-честата причина за анафилаксия.

 

Алергичните реакции могат да варират. Понякога дете може да има лека реакция, която засяга само една система на тялото, като треска по кожата. Друг път реакцията може да бъде по-сериозна и да включва повече от една част от тялото. Лека реакция в миналото не означава, че бъдещите реакции ще бъдат леки.

 

alergii

 

Аюрведични средства за лечение на алергии и астма

 

Nasya

 

Нася е аюрведична практика, състояща се от слагане на билкови капки масло в носа. Тази практика овлажнява сухите носни канали, доставя ползите от билките директно в носа и предпазва алергените от дразнене на носната лигавица. Капете ги в носа на детето си всяка вечер преди лягане.

 

Подправки

 

Използвайте подправки като джинджифил, канела, черен пипер, куркума, кимион и кайен при готвенето на храната за детето.

Това помага за пречистване на алергените и лигавиците.

 

Без сладолед

 

Със сигурност детето ви не би искало да чуе това, но диетата определено има значение, когато то страда от алергии. Повечето хора страдат от тип Kapha симптоми на алергия – запушване на синусите, кихане, сърбеж в очите, умора. Затова е важно през сезона на алергиите и дори няколко седмици преди това да започнете да махате някои неща от диетата на детето си. Те включват; млечните продукти, пшеницата, пържените храни и студените или ледени напитки.

 

alergii

 

Информирайте  детето си за алергиите, както  и какво се случва, ако то или някой от техните приятели имат алергия. Това е важна стъпка към безопасността на малките. Аюрведичното лечение, подсилено от естествената сила на организма му, ще помогне на детето ви да се почувства по-добре от всякога.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *