Ашваганда – 15 ползи за здравето и приложение в Аюрведа

28.02.2024

Докато всички ние търсим начини да подобрим своето благосъстояние и да живеем по-здравословно, не можем да пренебрегнем и изключителните свойства на едно древно растение  – Ашваганда, познато още като “индийски женшен”. Този храст, със своите невероятни ползи за здравето ни предлага естествен начин за подобряване на имунната система, повишаване на енергията и успокояване на напрежението. Как една и съща билка може да бъде едновременно енергизираща и успокояваща? Това ще ви разкажем в следващите редове, както и какви други ползи за организма си можете да очаквате от използването на Ашваганда.

Какво представлява Ашваганда ?

Билката с екзотичното санскритско име “Ашваганда” (Withania somnifera), известна още като индийски женшен, е добре позната в индийската медицина Аюрведа. Въпреки че на първо четене няма много общо с женшена, ашваганда заема централно място в здравословната грижа на милиони хора от векове.

Корени от Ашваганда и купа с прах от Ашваганда

Ашваганда представлява малък храст с жълти цветове. Наричан е също и “зимна череша” заради своите червени плодчета с размер на стафида. Билката произхожда от Индия и Югоизточна Азия, като може да бъде отглеждана и в Африка. Тя е представител на семейство Solanaceae, което обединява и други познати растения като домати, пипер и тютюн. Честно казано, като вид е по-близо до картофите, отколкото до женшена, но пък от гледна точка на ползите за организма картофите не могат да се мерят с нея. Въпреки че листата и цветовете на билката също имат полезни свойства, най-използваната част от нея си остават корените. Можете лесно да ги намерите сушени или под формата на различни таблетки.

Ашваганда е една от малкото билки познати на хората, която има адаптогенни свойства. Терминът “адаптоген” се отнася до определен тип растения, които се считат за благоприятни за организма, предоставяйки му подкрепа в справянето със стрес и възстановяването. Адаптогените имат уникалната способност да помагат на организма да се адаптира към физически, емоционални и енергийни стресове. Те работят върху системите в тялото, регулирайки ги и възстановявайки баланса. Казано по-просто, ако тялото ви има нужда от допълнителна енергия билката въздейства на системите отговорни за енергизирането на организма. В случай че, се чувствате претоварени или прекалено напрегнати, адаптогенните билки ще окажат успокояващо въздействие върху тялото ви, за да го балансират и да възвърнат хармонията в него.

Една от важните характеристики на адаптогените е, че те са нетоксични и не предизвикват странични ефекти, което ги прави безопасни за дългосрочна употреба. Някои от най-известните адаптогени включват растения като ашваганда, родиола, шизандра, женшен, сибирски женшен, розовата радика, и др. Неслучайно, тези билки се използват в традиционни медицински системи като аюрведа, китайска медицина и други, за да подпомагат здравето и естествения баланс, осигурявайки на организма необходимите инструменти за ефективно справяне с всекидневните предизвикателства.

От къде идва името Ашваганда – мнения и теории

Името “Ашваганда” изплува от санскритските думи “ашва” (ashva), което означава кон, и “ганда” (ganda), което се превежда като миризма. Така, буквално, “Ашваганда” се превежда като “миризма на кон”.

Този термин се дължи на факта, че коренът на билката има интензивен мирис, приличащ на аромата на кон. Ние най-вероятно няма да имаме възможност да усетим този аромат, тъй като билката не расте по нашите ширини и се срещаме с нея само в сушен вид, затова ще се доверим на тази теория.

Друга теория зад името “Ашваганда” се базира на идеята, че билката дарява със сила, съпоставима с тази на мощен кон. Това виждане може да се свърже и с вярването, че конят е символ на сила, издръжливост и енергия в индийската култура.

Интересно е и латинското наименование на билката, Withania somnifera, което буквално означава “който предизвиква сън”. Съвременните научни изследвания потвърждават успокояващия ефект на билката върху състояния като безсъние, тревожност и стрес. Въпреки логичните въпроси относно това как е възможно една билка да има и енергизиращо, и успокояващо действие, ашваганда е пример за “адаптоген” в билковото лечение. Адаптогените са безвредни, действат неспецифично, и нормализират функциите на организма, подобрявайки устойчивостта му към различни видове стрес – физически, химически и биологични.

Така, Ашваганда подпомага организма да се справи с предизвикателствата, като предоставя енергия или успокоение, в зависимост от индивидуалните нужди на всеки човек.

Ролята на Ашваганда в Аюрведа

Чиния с корени от Ашваганда на фона на билки

Ашваганда заема важно място в Аюрведа, заради своите многобройни ползи за здравето. В рамките на индийската медицина, Ашваганда се прилага за подпомагане на физическата и умствена издръжливост, управление на стреса и тревожността, както и за повишаване на енергийните нива. Тя също така е известна с благоприятното си въздействие върху циклите на съня и когнитивните функции.

В Аюрведа всичко се гледа през призмата на пет елемента и три енергийни типа. Ашваганда се определя като “земен” елемент с “анаболно” действие, което означава, че тя помага за съхранението на енергията в организма. Този “анаболен” ефект в комбинация с адаптогенните свойства на билката означава, че предоставя на организма възобновяема енергия, която се насочва към тези места, където е нужна. Иначе казано, тя помага организма да се зарежда с енергия и да я използва по оптимален начин.

Освен това, Ашваганда се използва в Аюрведа и за подобряване на имунната система, балансиране на хормоналния статус и подпомагане на общото благосъстояние. Традиционно се смята, че тази билка има положителен ефект и върху репродуктивното здраве и функции. Древните индийци са използвали ашваганда по различни начини, включително:

  • Подсилване на децата: Смесвана с мляко, ашваганда е била използвана за подсилване на слаби и измършавели деца.
  • Облекчаващ тоник при различни състояния: Билката се използвала като облекчаващ тоник при треска, ревматизъм, безсъние и нервни кризи.
  • Намаляване на възпалението в ставите: Паста от намачкани листа на ашваганда се прилагала за намаляване на възпалението в ставите.
  • Противоотрова при ухапване от змии и скорпиони: Билката се използвала с други билки като противоотрова при ухапване от змии и скорпиони.
  • При временна амнезия или бели петна в паметта: Използвана е при случаи на временна амнезия или бели петна в паметта след претърпян инцидент.

Съчетавайки адаптогенни, успокояващи и оздравителни свойства, Ашваганда предоставя хармония на тялото и ума, което я прави важна част за поддържане на здравето и хармонията в живота, и балансирането на трите доши – Кафа, Вата и Питта.

Какви са ползите за здравето от Ашваганда ?

Ашваганда (Withania somnifera) е билка, която се използва в традиционната аюрведа – древна система за лечение от Индия, вече повече от 3,000 години. Тя е прочута със своите многообразни ползи за здравето. Ето и списък с 15 ползи на Ашваганда в контекста на аюрведа:

Управление на стреса

Намаляването на стреса и тревожността с помощта на Ашваганда е резултат от нейната способност да действа като адаптоген. Тя балансира нивата на кортизол – хормона, който се освобождава при реакция на стрес. Ашваганда действа като регулатор на този хормон, предотвратявайки потенциалните негативни влияния върху физическото и умствено здраве.

Подобряване на съня

Ашваганда е известна със своите успокояващи свойства и способността си да подобри качеството на съня. Нейният успокояващ и седативен ефект е свързан със способността ѝ да укрепва нервната система. Стресът и тревожността често са свързани с нарушаване на нормалния цикъл на съня, като водят до проблеми с заспиването и релаксирането на тялото по време на сън.

Поддържане на енергийните нива

Ашваганда може да подпомогне надбъбречните жлези да се справят по-ефективно със стреса, като регулира производството на хормони като кортизол и адреналин. Този баланс в нивата на хормоните и подобрената реакция на тялото към стреса могат да допринесат за увеличаване на енергийните нива и подобряване на издръжливостта. Хората, които изпитват по-малко умора и имат повишена енергия, се чувстват по-активни и способни да се справят с ежедневните си задачи.

Жена се усмихва с ръце под брадата

Подобряване на имунната система

Ашваганда има благоприятен ефект върху имунната система, като подобрява общата ѝ функция и подпомага организма в борбата с различни патогени. Това означава, че билката може да активира и подобри дейността на бели кръвни клетки, които играят важна роля в защитата срещу инфекции и други болести. Освен това, Ашваганда се свързва с намаляването на възпалението в организма. Това е важно, тъй като възпалението може да подкопае имунната система и да я направи по-уязвима.

Антиоксидантен ефект

Ашваганда предлага обилни антиоксиданти, като флавоноиди и глюкосиди, които борят се със свободните радикали в организма. Тези молекули помагат в стабилизирането на свободните радикали и намаляването на техния вреден ефект. Освен това, билката играе ключова роля в намаляването на оксидативния стрес, свързан със застаряването и различни заболявания. Антиоксидантите в Ашваганда предпазват клетъчните структури от увреждане, съдействайки за поддържането на здравето на тъканите и органите. Този защитен механизъм може да подобри еластичността на кожата и да намали появата на бръчки и фини линии. Билката допълнително подпомага здравето на очите, предпазвайки ги от увреждане, свързано с възрастта.

Подпомагане на женското здраве

Ашваганда е изключително полезна за женско здраве поради своите регулиращи свойства върху хормоналния баланс. Тя може да се използва за управление на менструалните цикли, като помага в регулирането на периодичните неравновесия и подобрява комфорта по време на менструацията. За жени, страдащи от предменструален синдром (ПМС), Ашваганда предоставя облекчение от негативните симптоми. Билката е известна със своите успокояващи свойства, които могат да помогнат при справяне с раздразнителност, чувство на напрежение и болезненост, свързани с ПМС. Освен това, за жените в репродуктивна възраст, Ашваганда поддържа здравето на репродуктивната система.

Борба с инфекции

Адаптогенните свойства на Ашваганда се проявяват в способността ѝ да поддържа баланса на имунната система. Това означава, че билката може да регулира имунния отговор, като го подсилва при нужда и го успокоява, когато има прекомерна реакция. Освен това, антиоксидантните свойства на Ашваганда съдействат за борбата със свободните радикали, които могат да доведат до инфекции и други здравословни проблеми. Този антиоксидантен ефект не само поддържа здравето на клетките, но и предоставя допълнителен щит в предпазването от инфекции.

Поддържане на здравето на сърцето

Билката може да помага в управлението на нивата на холестерол и кръвното налягане, което е важно за здравето на сърцето. Изследванията показват, че Ашваганда може да допринесе за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Това е важно, тъй като високите нива на LDL холестерол са свързани с рискове от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, билката е свързана с намаляване на кръвното налягане. Повишеното кръвно налягане е чест причинител на сърдечни проблеми.

Подкрепя ставите и мускулите

Свойствата ѝ срещу възпаление могат да помогнат при справяне със заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит. Това прави билката подходяща не само за облекчаване на съществуващи ставни и мускулни болки, но и за предпазване от тяхното влошаване в бъдеще. Антиинфламаторните свойства на Ашваганда също така могат да помогнат при други видове ставни и мускулни проблеми, като например тендинити и бурсити. Приложението ѝ в подкрепа на здравето на ставите и мускулите е особено ценно за тези, които търсят естествени методи за облекчаване на болката и подобряване на гъвкавостта и подвижността на тялото.

Подпомагане на мъжкото здраве

За мъжете, тя може да бъде полезна за подобряване на либидото, увеличаване на тестостерона и поддържане на здравето на простатата.

Подпомагане на мозъчната функция

Ашваганда, предоставя и подкрепа за мозъчната функция. Билката е известна със своите благотворни ефекти върху когнитивните функции, концентрацията и паметта. Това се дължи на нейната способност да поддържа здравето на мозъка. Ашваганда има потенциал да подобри вниманието и да увеличи скоростта на обработка на информацията. Тя също така може да подпомогне при запазването и припомнянето на информацията, което е важно за качеството на работата на мозъка.

Поддържане на здравето на бъбреците

Ашваганда може да помогне при поддържането на здравето на бъбреците и функцията им чрез намаляване на възпалението и подобряване на циркулацията. Освен това, билката може да подобри циркулацията на кръвта, което е важно за оптималното функциониране на бъбреците. Добрата циркулация на кръвта помага за премахването на токсини и отпадъци от тялото, което е важно за поддържане на здравето на бъбреците.

Жена измерва талията си с метър

Управление на теглото

Тя може да подпомага управлението на теглото чрез регулиране на апетита и обмяната на веществата. Апетитът често е свързан с емоционален стрес и напрежение. Ашваганда може да допринесе за намаляване на стреса и тревожността, които могат да бъдат свързани с необуздан апетит. Като резултат, хората могат да усетят по-добър контрол върху своите емоционални влияния и храненето. Освен това, Ашваганда може да влияе положително на обмяната на веществата. Някои изследвания предполагат, че билката може да помогне за регулиране на нивата на инсулин. Този процес е важен за контролиране на телесното тегло, особено при хора, които имат проблеми с резистентността на инсулина или диабет тип 2.

Балансиране на щитовидната жлеза

За хората с проблеми с щитовидната жлеза, Ашваганда може да бъде полезна при балансиране на функциите ѝ. В някои случаи проблеми със щитовидната жлеза могат да бъдат предизвикани или влошени от стрес и напрежение. Ашваганда може да помогне в управлението на този стрес и следователно да подпомогне щитовидната жлеза. Освен това, билката е известна със своето въздействие върху хормоналния баланс. Това може да бъде от полза за хора с нарушения на щитовидната жлеза, като например хипотиреоидизъм. Все пак, винаги е препоръчително консултиране с лекар, особено при сериозни проблеми със щитовидната жлеза, преди да се прилага каквато и да е форма на лечение.

Помага при анемия

Ашваганда се оказва полезна и при анемия чрез стимулиране на производството на червени кръвни клетки. Анемията е свързана със намалено количество червени кръвни клетки или със слаба функция на тези клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород в тялото. Ашваганда, може да допринесе за увеличаване на количеството на червени кръвни клетки в организма и подобряване на общото състояние на хората с анемия.

Заключение

Ашваганда носи разнообразни ползи за здравето, включително управление на стреса и тревожността, подобряване на съня, поддържане на имунната система, увеличаване на енергийните нива и подпомагане на мозъчната функция.

 

Въпреки това, преди да започнете да използвате Ашваганда или други добавки, е необходимо да консултирате се със специалист, особено ако имате определени здравословни проблеми или приемате лекарства. Такава консултация помага да се гарантира правилното дозиране и безопасност, съобразени със специфичните ви нужди и състояние. Експертен екип от специалисти в Аюрведа и в лечението с билки можете да откриете в Аюрведа клиник София. Не забравяйте, че всички ние сме различни и индивидуалния съвет от специалист и внимателното следене на реакциите на организма ви са най-добрият начин за максимизиране на ползите от Ашваганда или друга билка.

 

Често задавани въпроси

Колко време отнема, докато започна да усещам ползите от Ашваганда?

Усещането на ползите от Ашваганда може да варира, в зависимост от конкретното ви здравословно състояние. Повечето хора забелязват подобрение в енергията и съня си след няколко седмици на редовен прием.

Има ли странични ефекти от приемането на Ашваганда?

Въпреки че Ашваганда се счита за обикновено безопасна, някои хора могат да изпитат леки странични ефекти като главоболие, гадене или диария, особено ако се приема в големи дози. Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с лекар или здравен специалист, особено ако сте бременни, кърмите или приемате други лекарства.

Каква е препоръчителната доза за приемане на Ашваганда?

 

Препоръчителната доза за приемане на Ашваганда може да варира в зависимост от конкретните нужди на човека и формата на продукта (например капсули, тинктура или прах). Обикновено се препоръчва дневно приемане от около 300 мг до 600 мг, разделени на две или три дози. Все пак, важно е да се консултирате със специалист, за да определите точната доза спрямо вашето индивидуално здравословно състояние и нужди.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *