Правилно хранене и поддържане на добро храносмилане според Аюрведа

Според аюрведичните схващания, храносмилането преобразува всичко, идващо отвън, и го адаптира към нуждите на организма.
Ayurveda Image
Ето защо, принципите за Аюрведа хранене целят поддържането на добро храносмилане, разграждане и усвояване на веществата.
За Аюрведите, това зависи пряко от храносмилателния огън – Агни. Трансформациите, които той прави, са свързани с обмяната на веществата, подхранването на тъканите, растежа и имунитета.

Как възникват заболяванията според Аюрведа?

Според древните текстове, цикълът на болестните процеси протича така:

Ако в стомаха и червата се застояват остатъци, започват да протичат процеси на загниване и ферментацияи се отделят токсини.

Получените отрови проникват в кръвта и с нея се разнасят по цялото тяло. С времето се получават натрупвания в костите, ставите, бъбреците, дробовете и т.н., като започва замърсяване на организма на клетъчно ниво.

В крайна сметка започват физиологични заболявания, които са естествено обвързани с негативни емоции. Когато станат перманентни, тези емоции променят характера.

От своя страна, негативните емоции влияят на определени органи и способстват за натрупването на отрови в тялото. Получава се порочният кръг на заболяванията.

Ginger

Лечението с Аюрведа задължително е свързано с пречистване на организма от токсини, за да се отстранят причините за заболяването чрез определено Аюрведа хранене.

Този хранителен режим е съобразен както с конкретното заболяване и общото състояние на пациента, така и със съответната му Доша.

Дошата е уникална и непроменлива за всеки телесна конструкция, зададена от природата по рождение. Тя определя подходящи и неподходящи за дадения човек храни, податливост към заболявания и т.н.

Аюрведа хранене според типа конструкция на тялото

Според Аюрведа, за всяка от трите Доши има подходящи и неподходящи вкусове, храни и подправки.

Полезното за една телесна конструкция може да е вредно за друга.

В правилата за Аюрведа хранене няма пълни забрани, защото всичките шест вкуса имат своята роля за храносмилането и организма:
• Стипчивият и горчивият вкус са полезни срещу инфекции.
• Лютият вкус стимулира имунитета.
• Соленото, сладкото и киселото са тонизиращи за органите.

Последните имат също загряващ или охлаждащ ефект, който влияе различно върху Дошите.

Universe

Подходящи вкусове според Дошата

Дошите в Аюрведа са Вата, Пита и Кафа.
За всяка от тях се препоръчва различен тип хранене според съотношението на вкусовете.
Подходящи храни за телесен тип Пита
• За Пита са подходящи стипчивото и горчивото, които трябва да съставляват до две трети от храната за деня. Останалата една трета трябва да включва солен, пикантен и кисел вкус.
• Препоръчват се бобовите и зърнените храни, като се изключи царевицата и суровите зеленчуци с изключение на лука.
• От плодовете се изключват цитрусовите, от сладкото се препоръчва мед, а ядките не са подходящи.
Подходящи храни за телесен тип Вата
• Хората от тип Вата трябва да наблягат на кисело и солено, и да ограничат до около една трета горчивите, стипчиви и пикантни храни.
• Подходящи са зърнените и бобовите храни, а от зеленчуците трябва да се избягват картофи и лук.
• От плодовете не са подходящи круши, ябълки и пъпеши, а сладкото е позволено, като се изключи шоколадът.
• От ядките се препоръчват бадеми, кедрови ядки и орехи.
• За Вата храната трябва да е тoплa и освен това xpaнитeлнa, с много белтъчини и въглexидpaти.
Подходящи храни за телесен тип Кафа
• За Кафа основни трябва да се храните с пикантен, горчив и стипчив вкус, а киселото, сладкото и соленото да са една трета от храните.
• Хората с Кафа Доша могат да консумират зърнени и бобови храни, а зеленчуците трябва да са задушени.
• От плодовете се препоръчват круши и ябълки, а ядките не са подходящи.
• За Кафа храната трябва да е топла и лека.

Общи правила за Аюрведа хранене през деня

Според аюрведите, човешкият организъм съществува в съзвучие с процесите, ритъмът и активността на Природата.

На това схващане са подчинени и общите правила за Аюрведа хранене, което е съобразено най-вече с активността на Слънцето:

1. Закуската не бива да се пропуска. Тя започва с чаша топла вода с лимон на гладно, включва плодове и е преди 8 часа.
2. За Пита е добре закуската да е лека, докато при Вата и Кафа трябва да е обилна. Ако се пие чай, той да е след закуска.
3. Обядът трябва да е около 13-13,30 часа. Тогава храносмилателният огън се усилва и човек може да консумира и по-тежки храни – месо, пикантни и кисели храни.
4. Обядът задължително трябва да включва зеленчуци, може и млечни продукти. Обичайно се консумира месо, боб, ориз или леща. Сладкото е за следобед.
5. За Пита обядът трябва да е основно хранене. За Вата и Кафа, храната на обяд трябва да е сравнително по-лека – супи, фиде или макарони.
6. Добре е да има и следобедна закуска – плод, печени ядки или сушени плодове.
7. Вечерята трябва приключи до около 19 часа. Тя включва супи и листни зеленчуци, а мазнините трябва да са растителни.
Менюто за Аюрведа хранене се съобразява и с фактори като възраст, здравословно състояние, сезон, климатични и природни особености на района.

Прием на течности в Аюрведа

Водата е основната течност, която аюрведите считат за полезна за тялото.
Вместо натурални сокове се предпочитат пресни сезонни плодове, а газираното се смята за вредно.
Ето и как изглеждат насоките за прием на вода според Аюрведа:
1. Вредно е течностите да се студени – ефектът на студеното е свиващ, с което се забавят процесите в организма.
2. Течностите не бива да се приемат по време на хранене, защото разреждат стомашните сокове и възпрепятстват нормалното храносмилане.
3. Водата за пиене трябва да е топла. Тя е полезна за храносмилателните процеси, за активиране на кръвообръщението и за пречистване на организма.
4. За подобряване на храносмилането, към водата се прибавят джинджифил, канела, мед, лимон, мента, парчета краставица и др.
5. За човек с Пита конструкция, водата трябва да е с телесна температура – около 36 градуса. За Кафа и Вата тя може да е малко по-топла – между 38 и 40 градуса.
6. Пиенето на вода трябва да е бавно и на малки глътки, да не се изпива всичко наведнъж. Добре е да бъде на празен стомах.
7. Пиенето на вода се препоръчва около половин час преди хранене и поне час и половина след основно хранене.
8. Добре е сутрин след ставане и поне половин час преди закука, да се изпият едва-две чаши вода с лимон – нарязан на тънко или с изцеждане на сока му.
Общо за денонощието са необходими литър и половина до два литра вода, като нощем не е препоръчително да се пият течности.

Роля на съдовете и приборите при Аюрведа хранене

За аюрведите храненето е част от общението на човека с Природата.

Затова принципите за Аюрведа хранене включват и стремеж за запазване на природната енергия и чистота на храната.

Това се постига чрез следните съвети и препоръки:

Krugli Sudove

Ястията трябва да се изяждат до 3 часа сред приготвяне – след това те губят природната си сила и храната става безполезна или вредна.

Земната енергия се запазва по-добре в глинените съдове, като могат да се използват и съдове от по-фино обработената керамика.

Сребърните съдове премахват токсините от храната и я пречистват от вредни примеси.

За водата са най-подходящи медните съдове. Медта убива бактериите и има противовъзпалително действие.

Пръстените съдове за съхранение на водата намаляват киселинността и имат благоприятен ефект и при кожни заболявания.

Съдовете за храна и вода трябва да са кръгли – както при приготвянето на продуктите, така и при съхранението им.

Готвенето е на бавен огън, като се използват глинени или метални съдове.

Тук може да резервирате в Аюрведа клиник София