Аюрведа: За да е полезна, храната трябва да е вкусна
Тя е нещо повече – чрез нея хората се зареждат от живителната енергия на природата.
За да стане това обаче, храната трябва да е вкусна. Ако човек не харесва поднесените ястия, те не могат да му предадат енергийния си заряд и не са полезни.
Сред рецептите откриваме ястия за възбуждане на апетита, супи, салати, основни ястия, десерти и напитки.
Аюрведа рецепти за възбуждане на апетита и храносмилането
Целта на рецептите за възбуждане на апетита при основното обедно хранене е да се активира храносмилането, като се разпали неговия огън – Агни.
Традиционни съчетания за подобряване на храносмилането са:
Сред тях са джинджифил на прах, кориандър, листа от къри, тамаринд, семена от сминдух, кимион, мента и т.н.
Аюрведа рецепти за супа
Супа Rassam
Sупата Rassam се прави сот 2-3 средни по големина домата, нарязани на дребно.
1. В тенджера се загрява малко Гхи, в което на умерен огън се запържват чаена лъжичка синапени семена.
2. Като започне пукане, се добавят малка люта чушка, една чаена лъжичка куркума, 2-3 щипки асафетида и 7-8 листенца къри.
3. Запържва се за десетина секунди, изсипват се доматите и се разбърква добре. След около 2 минути се разрежда с вода, за да се получи рядка супа.
4. Прибавя се половин супена лъжица паста от тамаринд и се посолява, след което ври на бавен огън, докато доматите се разпаднат.
5. Поръсва се с джоджен или кориандър, които са охлаждащи.
При Пита доша трябва да отпаднат лютата чушка и асафетидата, а синапените семена да се намалят наполовина.
Супа Самбар
Самбар е гъста и кисело-лютива аюрведична супа.
1. 1.5 ч.ч тур дал се накисва за през нощта.
2. В тенджера се изсипват 3-4 ч.ч. вода да заврят и се добавят две щипки асафетида, половин чаена лъжичка куркума и дала.
3. Като заври, се отстранява пяната. Дала ври на слаб огън до омекване, без да се развари.
4. В тенджера на тих огън се загрява гхи и за двадесетина секунди се запържва по чаена лъжичка кимион и семена от синап, половин чаена лъжичка чимен, 2 щипки асафетида, и около десетина листенца къри.
5. Когато подправките си пуснат аромата, се добавят дребно нарязани зеленчуци – домати, тиквички, моркови, ряпа, зелен боб – общо 3 чаени чаши.
6. Разбърква се, за да се омаслят. Затваря се с капак и се оставя на слаб огън за 5 минути.
7. После се добавя супена лъжица самбар масала, и 3 супени лъжици тамаринд паста. Посолява се и се разбърква.
8. Налива се топла вода около сантиметър и се оставя няколко минути под капак на слаб огън така, че зеленчуците да не се размекнат. Те се добавят към дала и се прибавя още вода, но не много – трябва да е леко гъсто.
Супата ври десетина минути на тих огън, докато дала се развари леко, след което е готова за консумация.
Аюрведа рецепти за хлебни изделия
Хлебните Аюрведа рецепти са най-разнообразни – само видовете хляб са поне 15.
Могат да се правят от пшеничено или царевично брашно, тапиока, ориз, просо и др.
Могат да са солени или сладки, с най-различни зеленчукови пълнежи.
Чапати и Пратас
1. Използва се пълнозърнесто брашно, като са необходими сдве чаени чаши.
2. Те се смесват с четвърт чаена лъжичка сол. Меси се с хладка вода няколко минути, докато се получи меко тесто, което не лепне. Така престоява двадесетина минути.
3. После от тестото се правят топчета колкото орех, поръсват се с брашно и се разточват на тънки кръгове с диаметър петнадесетина сантиметра.
4. Питките се слагат в предварително загрят тиган и се обръщат на 7-8 секунди, като се чертаят върху тях спирали, докато се надуят. После се намазват с пречистеното масло Гхи.
Този хляб има и вариант с пълнеж – Пратас. При него се използва много Гхи, а пълнежът може да е от спанак, прясно сирене, картофи, комбинация от зеленчуци.
Доса и Песаратту
Той се пържи със смес от много зеленчуци и подправки.
В Южните части е разпространен и вид палачинка – песаратту. За нея се използва боб мунг дал, дребно накълцани люти чушки, лук, листа от кориандър и корен от джинджифил.
Най-често се поднася с чатни от кокос или тамаринд.
Аюрведа напитки
Приготвянето на напитки по Аюрведа рецепти цели по-добро храносмилане и увеличаване на телесната енергия.
Като напитки аюрведите използват различни плодови сокове, зеленчукови сокове и чайове с подправки:
За добавки към чая са популярни млякото, кардамонът, карамфилът, сухият джинджифил и др.
Млечни рецепти по аюрведа
В Аюрведа, млякото се използва по следните начини:
• Ако към свареното мляко със захар се добави джинджифил на прах и куркума, може да се използва при болно гърло.
• Мляко с бадеми и захар дава сила. Всъщност като цяло свареното мляко лесно се усвоява и усилва имунитета, особено ако се използва с билки.
• Козето мляко пък може да замества майчиното, защото е по-леко за усвояване.
• При безсъние помага млякото от воден бивол, но то е тежко и затруднява храносмилането.
• Суровото мляко също е тежко, но с прибавяне на куркума и сушен джинджифил може да стане по-лесно за усвояване.
Аюрведа рецепти за десерти
Рецептите за индийски десерти са разнообразни в различните части на страната.
Те обикновено са пържени и напоени със сиропи, но има и немалко десерти на млечна основа.
Като цяло се използват много бадеми, индийско орехче и кардамон.
Могат също така да се влагат плодове, зеленчуци, или комбинации от тях.