Аюрведа и лечение на болестите на стомаха и стомашно-чревния тракт

16.05.2018

Аюрведичната медицина различава три пътя, по които болестите се разпространяват в човешкия организъм: централен, външен и вътрешен.

Централният път (мадхяма марга) се намира между вътрешния и външния път и засяга мускулите, тъканите, костния мозък, нервите и репродуктивните тъкани. Болестите на централния път са главоболие, проблеми със сърцето, пикочните пътища, ставите и други. Тези заболявания са най-тежки и се лекуват трудно.

Външният път (бахя марга) преминава по повърхностните тъкани, плазмата и кръвта. Болестите, които се проявяват при външния път са болестите на кръвта, кожата и други. Лечението на тези заболявания също е трудно, тъй като болестта прониква директно в тъканите.

Вътрешният път на разпространение на болестите (антар марга) преминава през храносмилателната система. Характерните болести, които се разпространяват по този път са проблеми със стомаха и стомашно-чревния тракт.

Лечението на болестите, които се разпространяват по този път не е сложно и включва най-общо казано няколко стъпки – грижа за храносмилателната система, подобряване на храненето, приемане на билки и билкови продукти и пречистване на организма от натрупаните токсини.

Лечението на тези болести може да не е от най-трудните и сложни лечения, но за сметка на това точно от проблеми с храносмилателната система страдат най-голям процент от хората по света.

Аюрведа и храносмилателната система

Аюрведа ни учи, че правилното функциониране на храносмилателната система е най-важният фактор за нашето здраве и благополучие. Доброто храносмилане гарантира, че всички хранителни вещества, които приемаме чрез храната се асимилират правилно от организма ни.

С други думи, ние сме това, с което се храним!

Причината за появата на болестите на храносмилателната система се крият в самите нас и в нашите действия. Когато консумираме храни, които не са подходящи за нас, получаваме хранителни вещества с лошо качество, а това води до увреждане на стомаха и стомашно-чревния тракт.

Симптомите на лошо храносмилане включват образуване на газове, запек, диария, повръщане, подуване на корема и други, на които западната медицина е дала имена като синдром на раздразнените черва, язви, колити, гастрити, панкреатити и т.н.

Как лекува болестите на стомаха Аюрведа?

Лечение коремна област | Ayurvedasofia.bgЛечението, което ведическата медицина прилага при стомашно-чревни заболявания включва както симптоматично (директно лечение), така и асимптоматично (конституционно лечение). Основната цел на асимптоматичното лечение е промяна в начина на живот и подобряване на храненето. Симптоматичното лечение използва билки, различни терапии, масажи и други.

Конституционно лечение

Конституционното лечение включва изграждане на навици, които подобряват храненето като:

* Да се храним в тиха, спокойна и балансирана среда.

* Да се храним тихо и без разсейващи фактори като четене, гледане на телевизия или задълбочени разговори.

* Да дъвчем бавно и добре храната.

* Да консумираме прясно приготвена и топла храна.

* Да не приемаме големи количества вода по време на хранене.

* Никога да не преяждаме.

Освен промяна в начина, по който се храним, за Аюрведа е много важен правилният избор на храна според конституцията, тъй като храненето според конституцията помага за възстановяването на баланса на дошите и енергийния баланс (Vikruti).

Директно лечение

Подходящото лечение на болестите на стомаха включва използването на билки, които имат конституционни ефекти, базирани на техния вкус (Rasa), Energy (Virya) и Post Digestive Effect (Випака), както и специфични ефекти, основаващи се на медицинския аспект на самата билка (Prabhava).

Чрез разбирането на естеството на билката клиничният аюрведа специалист е в състояние да съчетае билковото лечение с конституцията и викритите (дисбаланса) на пациента.

Освен използването на билки, при някой от стомашно-чревните заболявания ведическите лекари препоръчват пречистване на организма чрез терапии като Пурвакарма и Панчакарма.

Аюрведа лечение на някой от най-разпространените болести на храносмилателната система

Язвена болест

Язви обикновено се наричат всички видове възпаления на лигавицата на стомаха или тънките черва, които причиняват изгаряща, доста неприятна болка, която може да бъде с различна сила и постоянство.

Образуването на язви в стомашно-чревния тракт най-вече се случва поради нарушение на баланса на Пита доша, затова и лечението и профилактиката на язвената болест е насочено към възстановяването на този баланс.

Аюрведа препоръчва при язва да се спазва строга диета, да се избягват горещи и пикантни или кисели храни, да се намалят алкохола, кафето и цигарите.

Лечението включва използването на билки, които успокояват лигавицата на стомаха като:

Шатавари (див аспарагус)

На санскрит името на тази билка означава „тази, която има сто съпрузи”. Шатавари е може би най-женската билка, тъй като подпомага репродуктивната система на жената. Но освен тези си свойства, билката е и много полезна за храносмилателната система и за подобряване на паметта.

Алое

Приемано вътрешно, алоето подобрява храненето и храносмилателните процеси, подпомага изхвърлянето на токсините, натрупани в стомашно-чревния тракт, подобрява работата на черния дроб и бъбреците, има антипазаритно действие.

Женско биле

Успокоява и намалява паренето и киселините в стомаха, повишава устойчивостта на стомашната лигавица, има противовъзпалително и антибактериално действие.

Корен от черен оман

Тази билка е много ефективна при трудно заздравяващи рани при язви на стомаха и гастрит. Освен това стимулира растежа на клетките и действа противовъзпалително.

Хроничен гастрит

В Аюрведа състоянието хроничен гастрит е известно като Urdvarga Amplapitta. Това заболяване се дължи отново на влошаване на Pitta Dosha, което се случва поради неправилни хранителни навици и прекомерна консумация на алкохол или тютюн.

Влошената Пита уврежда храносмилателния огън на организма, което води до неправилно храносмилане на храната и до производство на Ama (токсини). Поради влошаването на Пита, Ama се натрупва в тялото причинявайки състоянието на гастрит.

Аюрведичното лечение на хроничен гастрит включва намаляване на лошите енергии в тялото и възстановяване на храносмилателния огън чрез охлаждане с билкови препарати и балансираща Пита диета.

Аюрведичните техники за намаляване на напрежението и стреса също се оказват ефективни при лечението на това състояние.

Билки за лечение на гастрит

Джинджифил

Джинджифилът е една от най-използваните билки в Аюрведа, за която се смята, че е еликсир не само за при лечението на болестите на стомаха и стомашно-чревния тракт, но за подобряване на паметта.

Природата е благословила джинджифила с мощни противовъзпалителни средства (гингол и цинерони), които ефективно облекчават тежестта на възпалението на стомаха. Растението се използва и за намаляване на киселините и за подобряване на храносмилането.

Копър

Редовната консумация на копър успокоява стомаха, улеснява храносмилането и намалява киселинността в стомаха.

Кардамон

Изключително ефективна билка, която намалява киселините предизвикани от гастрита.

Синдром на раздразнените черва

Често наричан спастичен колит, синдромът на раздразнените черва е нарушение на тънките и дебелите черва, което причинява хроничен запек или диария, често свързани с различни степени на коремна болка. Това състояние се появява най-често при хора с Vata prakruti или vikruti. Тежестта на състоянието е до известна степен пропорционално на състоянието на ojas. Когато ojas е ниска, състоянието е по-тежко.

Билките, които облекчават заболяването са:

Анасон

Активните компоненти на анасона намаляват подуването и стимулират чревната перисталтика, което спомага за по-бързото отделяне на натрупаните токсини.

Мента

Листата от мента са широко използвани при стомашно-чревни проблеми и за подобряване на храненето. Ментата се бори ефективно със спазмите, образуването на газове и подуването на корема.

Куркума

Билката защитава лигавицата на храносмилателната система, затова е и силно препоръчвана при лечение на болести на стомаха и стомашно-чревния тракт. Наричана още „жълтото злато” куркумата е една от най-лечебните билки в Аюрведа, която е много ефективна и за подобряване на паметта и в борбата с деменцията.

Мащерка

Тази билка има противовъзпалителни свойства, неутрализира спазмите и помага при подуването на корема, причинено от запека, който съпътства синдрома на раздразнените черва.

При това заболяване Аюрведа препоръчва и прилагането на детоксикиращи терапии като Пурвакарма и Панчакарма.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *