Правилно хранене и поддържане на добро храносмилане според Аюрведа
Как възникват заболяванията според Аюрведа?
Ако в стомаха и червата се застояват остатъци, започват да протичат процеси на загниване и ферментацияи се отделят токсини.
Получените отрови проникват в кръвта и с нея се разнасят по цялото тяло. С времето се получават натрупвания в костите, ставите, бъбреците, дробовете и т.н., като започва замърсяване на организма на клетъчно ниво.
В крайна сметка започват физиологични заболявания, които са естествено обвързани с негативни емоции. Когато станат перманентни, тези емоции променят характера.
От своя страна, негативните емоции влияят на определени органи и способстват за натрупването на отрови в тялото. Получава се порочният кръг на заболяванията.
Лечението с Аюрведа задължително е свързано с пречистване на организма от токсини, за да се отстранят причините за заболяването чрез определено Аюрведа хранене.
Този хранителен режим е съобразен както с конкретното заболяване и общото състояние на пациента, така и със съответната му Доша.
Дошата е уникална и непроменлива за всеки телесна конструкция, зададена от природата по рождение. Тя определя подходящи и неподходящи за дадения човек храни, податливост към заболявания и т.н.
Аюрведа хранене според типа конструкция на тялото
Според Аюрведа, за всяка от трите Доши има подходящи и неподходящи вкусове, храни и подправки.
Полезното за една телесна конструкция може да е вредно за друга.
В правилата за Аюрведа хранене няма пълни забрани, защото всичките шест вкуса имат своята роля за храносмилането и организма:
• Стипчивият и горчивият вкус са полезни срещу инфекции.
• Лютият вкус стимулира имунитета.
• Соленото, сладкото и киселото са тонизиращи за органите.
Последните имат също загряващ или охлаждащ ефект, който влияе различно върху Дошите.
Подходящи вкусове според Дошата
За всяка от тях се препоръчва различен тип хранене според съотношението на вкусовете.
Подходящи храни за телесен тип Пита
• Препоръчват се бобовите и зърнените храни, като се изключи царевицата и суровите зеленчуци с изключение на лука.
• От плодовете се изключват цитрусовите, от сладкото се препоръчва мед, а ядките не са подходящи.
Подходящи храни за телесен тип Вата
• Подходящи са зърнените и бобовите храни, а от зеленчуците трябва да се избягват картофи и лук.
• От плодовете не са подходящи круши, ябълки и пъпеши, а сладкото е позволено, като се изключи шоколадът.
• От ядките се препоръчват бадеми, кедрови ядки и орехи.
• За Вата храната трябва да е тoплa и освен това xpaнитeлнa, с много белтъчини и въглexидpaти.
Подходящи храни за телесен тип Кафа
• Хората с Кафа Доша могат да консумират зърнени и бобови храни, а зеленчуците трябва да са задушени.
• От плодовете се препоръчват круши и ябълки, а ядките не са подходящи.
• За Кафа храната трябва да е топла и лека.
Общи правила за Аюрведа хранене през деня
На това схващане са подчинени и общите правила за Аюрведа хранене, което е съобразено най-вече с активността на Слънцето:
Прием на течности в Аюрведа
Вместо натурални сокове се предпочитат пресни сезонни плодове, а газираното се смята за вредно.
Ето и как изглеждат насоките за прием на вода според Аюрведа:
Роля на съдовете и приборите при Аюрведа хранене
Затова принципите за Аюрведа хранене включват и стремеж за запазване на природната енергия и чистота на храната.
Това се постига чрез следните съвети и препоръки:
Ястията трябва да се изяждат до 3 часа сред приготвяне – след това те губят природната си сила и храната става безполезна или вредна.
Земната енергия се запазва по-добре в глинените съдове, като могат да се използват и съдове от по-фино обработената керамика.
Сребърните съдове премахват токсините от храната и я пречистват от вредни примеси.
За водата са най-подходящи медните съдове. Медта убива бактериите и има противовъзпалително действие.
Пръстените съдове за съхранение на водата намаляват киселинността и имат благоприятен ефект и при кожни заболявания.
Съдовете за храна и вода трябва да са кръгли – както при приготвянето на продуктите, така и при съхранението им.