Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Поддържането на добро храносмилане

Принципите за Аюрведа хранене целят да се поддържа добро храносмилане, разграждане и усвояване на веществата. Храносмилането е много важно при Аюрведа, защото то преобразува всичко, идващо отвън, и го адаптира да е полезно за организма. За Аюрведите това е храносмилателният огън Агни. Трансформациите, които той прави, са свързани с обмяната на веществата, подхранването на тъканите, растежа и имунитета.

Подправки за Аюрведа лечение | Ayurvedasofia.bg

Недоброто храносмилане води до нарушения на тези процеси, включително и на клетъчно ниво. А в стомаха и червата се застояват остатъци, при които протичат процеси на загниване и ферментация, отделят се токсини, могат да се получат възпаления. Така получените отрови проникват в кръвта и с нея се разнасят по цялото тяло. С времето по-големи натрупвания се получават в костите и ставите, бъбреците, черния и белите дробове, жлъчния мехур и т.н., като тровят организма и на ниво "клетка".

В крайна сметка започват физиологични заболявания, които естествено са  обвързани и с негативни емоции, които стават перманентни, променят характера. От своя страна негативните емоции пък също влияят на определени органи и могат да способстват за натрупването на отрови в тялото. Получава се порочен кръг на заболяванията.

Затова лечението с Аюрведа задължително е свързано с пречистване на организма от токсини, за да се отстранят причините за заболяването и определено Аюрведа хранене. Този хранителен режим своя страна е съобразен както с конкретното заболяване и общото състояние на пациента, така и със съответната му Доша. Това е уникална за всеки телесна конструкция, зададена от природата по рождение, която е непроменлива. Основава се на съотношението на три вида енергии, всяка от които контролира определена част от физиологичните и психологични функции в организма.

В това съотношение водят една или две от енергиите, а точно определената пропорция определя подходящи и неподходящи за дадения човек храни и хранителни съчетания, податливостта към определени заболявания и т.н.

Аюрведа хранене според типа конструкция на тялото

Според Аюрведа, за всяка от трите Доши /тип тяло/ има подходящи и неподходящи вкусове, съответно храни, подправки. Полезното за една телесна конструкция може да е вредно за друга. На практика при правилата за Аюрведа хранене няма пълни забрани, защото всичките 6 вкуса имат роля за храносмилането и организма като цяло.

Билки за Аюрведа лечение | Ayurvedasofia.bg

Стипчивият вкус например, както и  горчивия, са полезни срещу инфекции, лютият стимулира имунитета, соленото, сладкото и киселото са тонизиращи за органите като предпазване от заболявания или след по-интензивно лечение. Те обаче имат загряващ или охлаждащ ефект, а това влияе различно върху Дошите.

За Πиттa е подходяща пo-xлaдка храна, за Вата храната трябва да е тoплa и освен това xpaнитeлнa, с много белтъчини и въглexидpaти. За Кафа храната трябва да е топла и лека.

За Пита конструкцията най-общо казано са подходящи стипчивото и горчивото, които трябва да преобладават, и да са до две трети от храната за този телесен тип. Останалите храни трябва да включват солен, пикантен и кисел вкус.

За Кафа основни трябва да се храните с пикантен, горчив и стипчив вкус, киселото, сладкото и соленото да са при една трета от храните.

Ако са с тип Вата, хората трябва да наблягат на кисело и солено, и да ограничат също до около една трета горчивите, стипчиви и пикантни храни.

По-конкретно за Пита правилата за Аюрведа хранене препоръчват бобовите и зърнените храни, като се изключи царевицата; суровите зеленчуци с изключение на лука; от плодовете се изключват цитрусовите, от сладкото се препоръчва мед, а ядките не са подходящи.

За Вата също са подходящи зърнените храни, както и бобовите, от зеленчуците трябва да се избягват картофи и лук, от плодовете не са подходящи круши, ябълки, пъпеши. От ядките се препоръчват бадеми, кедрови ядки, орехи. Сладкото е позволено, като се изключи шоколадът.

Хората с Капха Доша също могат да консумират зърнени и бобови храни, зеленчуците трябва да са задушени. От плодовете се препоръчват круши и ябълки, ядките не са подходящи.

Общи правила за Аюрведа хранене през деня

Според аюрведите, човешкият организъм съществува в съзвучие с Природата - с нейните процеси, ритъм, активност. На това схващане са подчинени и общите правила за Аюрведа хранене, което е съобразено най-вече с активността на Слънцето.

Вода с лимон в Аюрведа лечение | Ayurvedasofia.bg

Закуската не бива да се пропуска, трябва да включва плодове и да е преди 8 часа. Тя започва с чаша топла вода с лимон на гладно.

За Пита е добре закуската да е лека, докато при Вата и Кафа трябва да е обилна. Ако се пие чай, той да е след закуска.

Обядът трябва да е около 13-13,30 часа. Тогава храносмилателният огън  се усилва и човек може да консумира и по-тежки храни - месо, пикантни храни, кисели. Също така обядът задължително трябва да включва зеленчуци, може и млечни продукти. Обичайно се консумира месо, боб, ориз, леща. Сладкото е за следобед. За Пита обядът трябва да е основно хранене. За Вата храната на обяд трябва да е сравнително по-лека - супи, фиде, макарони. Кафа след обилната закуска, и ако са направили междинна, могат да хапнат съвсем лека храна на обяд.

Добре е да има и следобедна закуска от някой плод, например ябълка, може и печени ядки или сушени плодове.

По принцип вечерята трябва да е ранна - до към 19 часа, обичайно включва супи и листни зеленчуци, мазнините трябва да са растителни. Обичайни за вечеря са листните зеленчуци и супите, Вата и Кафа трябва да включат и много белтъчини. Пита специално могат да си позволят и по-късна вечеря.

Менюто за Аюрведа хранене разбира се трябва да се съобразява с възрастта, здравословното състояние, сезона, възрастта, климатичните и природни особености на района, в който се живее.

Децата до 12-годишна възраст например трябва да следват естествения си апетит. В зряла възраст и до 60 години трябва да се следват правилата, а след това да се започне ограничаване на количествата. Ако пък през пролетта и зимата са необходими повече мазнини и протеини, то през лятото напротив, те трябва да се намалят.

Аюрведа хранене и прием на течности

От течностите аюрведите наблягат на водата - дори пред натуралните сокове, предпочитат пресни сезонни плодове, а газираното се смята за вредно.

Чаша вода в Аюрведа лечение | Ayurvedasofia.bg

Вредно е също така течностите да се студени, особено ако са току-що взети от хладилника. Ефектът на студеното е свиващ, с което се забавят процесите в организма. Освен това, според правилата за Аюрведа хранене, течностите не бива да се приемат по време на ядене, защото разреждат стомашните сокове и възпрепятстват нормалното храносмилане /Агни- храносмилателният огън, намалява/.

Водата за пиене трябва да е топла. Тя е полезна за храносмилателните процеси, за активиране на кръвообръщението, за пречистването на организма. За подобряване на храносмилането и пречистване могат да се прибавят различни съставки - джинджифил, канела, мед, лимон, мента, парчета краставица и др. Топлата вода активира мускулните контракции на червата, с което подпомага придвижването на постъпилата храна в храносмилателния тракт. Известно е, че топлата вода има дори отхрачващо действие, препоръчва се при кашлица и запушен нос.

За човек с Пита конструкция  водата трябва да е с телесна температура - около 36 градуса. За Кафа и Вата е препоръчително малко по-топла - между 38 и 40 градуса. Пиенето на вода трябва да е бавно и на малки глътки, да не се изпива всичко наведнъж. Добре е да бъде на празен стомах.

Преди хранене се препоръчва чаша вода, която трябва да се изпие около половин час предварително. Пиенето на вода трябва да е поне час и половина след основно хранене.

Общо за денонощието са необходими литър и половина-два, като нощем не е препоръчително да се пият течности.

Добре е сутрин след ставане и на гладно - поне половин час преди закука, да се изпият чаша-две вода с лимон - нарязан на тънко или с изцеждане на сока му. Освен че подпомага храносмилането и детокса, лимоновата вода алкализира организма, полезна е срещу възпаления и за имунитета.

Роля на съдовете и приборите при Аюрведа хранене

За аюрведите храненето е част от общението на човека с Природата. Чрез храните той черпи от нейната енергия, от живителните й сили, необходими за съществуването му. Затова принципите за Аюрведа хранене включват и стремеж за запазване на природната енергия и чистота на храната.

Салата с киноа в Аюрведа лечение | Ayurvedasofia.bg

Смята се например, че ястията трябва да се изяждат до 3 часа сред приготвянето им. След това те губят природната си сила и дори храната, приготвена от продукти, които са полезни, става безполезна или дори вредна.

Съдовете за приготвяне и поднасяне на храната също са съобразени с този стремеж за запазване на енергията и чистотата. За аюрведите земната енергия се запазва по-добре в глинените съдове, като могат да се използват и съдове от по-фино обработената керамика. Тези съдове са и добър топлоизолатор.

Поднасянето на ястията в сребърни съдове пък далеч не е лукс или показ на благополучие, а отново стремеж за чистота - среброто премахва от храната токсините, пречиства я.

В тази логика за водата са най-подходящи медните съдове. Медта убива бактериите и има противовъзпалително действие. Освен това  спомага за храносмилането, регулира дейността на щитовидната жлеза, полезна е при заболявания на жлъчката, черния дроб, артрит.

Пръстените съдове за съхранение на водата пък спомагат киселинността да намалее, имат благоприятен ефект и при кожни заболявания. При всички положения съдовете за съхраняване на вода трябва да са кръгли. Всъщност кръглата форма важи и за всички съдовете за храната - и при приготвянето, и при съхранението, те трябва да са кръгли.

Готвенето е на бавен огън, като се използват глинени или метални съдове.