Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Аюрведа козметика

Грижа за тялото

Грижите на Аюрведа за тялото са изцяло природосъобразни - и като използвани средства, и като методи. След основните средства са маслата, в които обикновено има извлеци от различни билки - според Дошата и заболяването, съответно настъпилите нарушения на енергийния баланс. Има масла за нанасяне по тялото, има и за пиене, или, да речем, капване в ушите.

Грижи за тялото с Аюрведа козметика | Ayurvedasofia.bg

Рецептите за комбинациите на билки в маслата са огромен брой варианти. Когато са за нанасяне по тялото, обикновено са съпроводени с масажи на определени точки. Освен механичното въздействие на масажа, се цели маслата да проникнат дълбоко и да способстват както за извеждането на токсини от органите, така и възстановяване на Доша баланса. Някои се препоръчват за една или две Доши, има и които балансират и трите доши.

Лечебни билкови масла има за всички здравни проблеми, някои действат и комплексно:

  • Валия Нараяна например се прилага при жените за хормонален баланс;
  • Пинда Тайлам е за масажи при заболявания на ставите;
  • Баласвагандхади и Брахми Тайлам се използват при депресивни състояния за вдигане на настроението;
  • Махамаша Тайлам здравява мускулите;
  • Юватяди Тайлам се прилага при жените за развитие на гърдите и поддържане в добра форма, има за кожата и т.н.,и т.н.

От най-комплексните и ефективни е Карпуради Тайлам - въздейства от кожата, като подобрява кръвообръщението й и я освежава, до ума. Може да се използва при артрит и артроза, настинки, мускулни травми и умора, особено при спортисти, има антисептичен ефект, премахва болката.

Кширабала Тайлам има противовъзпалителен ефект, също аналгетичен. Може да се използва при безсъние, главоболие, премахва умората. Помага срещу артрит и ревматизъм, като цяло спомага за гъвкавостта на тялото.

Данвантарам Тайлам е за Вата и Кафа доши, ефектът е релакс на нервите и мускулите. Съдържа голям брой витамини и минерали, полезни за ставите и костите. Има над 50 билкови съставки, с което пречистващият му ефект е много силен чрез дълбоко проникване през кожата. Освен при масаж, може да се прилага и чрез пиене. Помага при емоционални и умствени разстройства, проблеми с пикочните пътища, херния, гинекологични заболявания, стрес.

Грижа за кожата

За Аюрведа кожата е особено важен орган. Тя е "граница" между организма и външната среда, от която идват много влияния и здравето на кожата е от съществено значение за целия организъм.

Грижа за косата с Аюрведа козметика | Ayurvedasofia.bg

Тя е с многобройни функции - сетивна, защитна, свързана е също така с регулацията на температурата и водния баланс, образуването на важни хормони и др. Това определя и сложната й структура. По този начин кожата е свързана едновременно с трите Доши - структурата й е под влияние на Кафа, а функциите се водят от Пита и Вата. Така чрез лечение през кожата може да се балансира всяка една от Дошите. Грижите за кожата са хигиена - редовно къпане и съответно различни аюрведа масла и продукти за банята, както и преди, и след нея.

Банята може да е топла водна или млечна, като се добавят съответните билки. При подготовката на водата за баня например се използват розово масло, муста, трифала, налпамара и др. полезни съставки срещу гъбични инфекции. За млечната баня се използват бала, розови листенца и др. Тя е подходяща при Пита дебаланс с много чувствителна кожа, пъпки, акне. За сапун аюрведите използват  млечна мазнина, която е размесена с куркума на прах. Използват се и други прахове - например трифала, нимба. Ефектът е дълбок кожен детокс, премахване на мъртви кожни клетки, подобряване на тена.

Аюрведа има и различни продукти за предпазване на кожата от външни влияния - студ, силно слънце, остър вятър, както и за лечение на появили се кожни заболявания, целулит, белези.

Срещу целулит са добри масата Валия Лакшади, Лакшадикера и др. Срещу суха кожа, след банята може да се ползва мехлема Сатадхаута Гритам, Чемпарутяди Кера пък премахва сърбежи, може да се прилага при хепатит.

Маслото Джатияди Кера се прилага  при рани, напукана кожа и др. подобни. При екземи се препоръчва Памантака, може и пудрата Нимбахаридади. Срещу белези може да се използва маслото Вранаропана, а Дживантяди Ямакам маслата за масажи се използват при проблеми с  напукани устни, длани, пети.

Грижа за лицето

Аюрведа има отделна група билки - Варня, които се използват специално за лице, като се възстановява естествения цвят и тен. Прилагат се като маски и масажни масла. Маски се правят и от мехлеми, от които кожата се подмладява.

Грижа за лицето с Аюрведа козметика | Ayurvedasofia.bg

За приготвянето на маските може да се използва вода - обикновена или розова, или мляко. Към тях се прибавят съставките. Билките, използвани за корекция на тена, са най-вече куркума, индийска сарсапарила, ветивер, манджиста, шафран. Вложени на прах в маските, те действат предотвратяващо срещу пигментации, екземи, акне, суха, мазна или бледа кожа и др. проблеми, засягащи кожата на лицето.

Маслата и кремовете за лице се прилагат с масажи, час от чийто ефект е подобряване на кръвообръщението. За масаж и почистване в определени случаи може да се използват и билки на прах. При пигментации най-често се използва маската Елади Чурнам; за омекотяване е Колкулатади Чурнам, Сатадута Гритам се прилага при слънчеви изгаряния. Вранаропана Тайлам пък е масло, което се използва при по-тежки поражения на кожата. То е за лекуване на рани и белези, като предпазва от образуване на гной и инфекции. То е за външно приложение, поставя се върху поразеното място с памучен тампон.

Грижа за косата

Косата е един от белезите на красотата и хората полагат много грижи да я поддържат постоянно в добър вид. Тя обаче е с фина структура и третирането с химикали я изтощава и уврежда. Това често още в ранна възраст води до загуба на коса.

Грижа за кожата с Аюрведа козметика | Ayurvedasofia.bg

Грижите за косата при Аюрведа е изцяло с натурални продукти, които я подхранват и заздравяват, а нямат странични ефекти.

Освен това с използваните билки се заздравява и кожата на главата. В козметичните грижи за косата се прилагат три основни способа - измиване с различни отвари, маска за коса и масла. За измиване се използват сапунено дърво, шикакай, трифала, някои изсушени цветове - например от хибискус.

Маските се използват за запазване на естествения цвят на косата. Много популярна е къната, защото е мощен оцветител от природата. Влага се при всички видове маска. С различни други съставки - амала, листа на прах от босилек, железен прах, мака прах, листенца от нийм, правят маските с многостранна употреба.

Популярен продукт за добавка към маската от къна е Нимбапатаради Чурнам.

Нанасянето на маслата е съпроводено с масаж на главата. Широабхянгам допринася много за здравината на косъма, предотвратява ранното стареене и окапването на косата. Прилага се с различни масла в зависимост от целта, например срещу пърхот и други заболявания по кожата на главата.

Козметичните продукти на Аюрведа за коса са многобройни и разнообразни според желания ефект. Маслото Малатяди, както и Малатяди Кера, са срещу инфекции по скалпа, предизвикани от микроби. Ефектът е спиране на косопада.

Аяпалакера Тайлам е също срещу косопад, премахва пърхота, справя се и с различни други кожни проблеми. Маслото Каяняди Кера активира разтежа, защото е много подхранващо за косата. Има и масла за лечение при плешивост - Черия Бхрингамалакади, също и   Валия Бхрингамалакади. Ако е започнало пък преждевременно побеляване на косата, може да се използва Прапаундариакди Тайлам. За измиване се използва отварата Нимбахаридади Чурнам.

Грижа за зъбите

Функциите на зъбите са различни - за първично раздробяване на храната, което е особено важно за храносмилането; за говора, тъй като участват в образуването на звуковете и естетична, защото са част от излъчването на лицето.

Грижа за зъбите с Аюрведа козметика | Ayurvedasofia.bg

За поддържане на доброто състояние на зъбите и венците, и изобщо на устната кухина, Аюрведа използва три практики. Едната е  кавал видхи - в устата се задържат възможно най-продължително време отвари или масла, които са медикаменозни.

Другата е медикаментозна гаргара - гандуша видхи. Третата е почистване на зъбите с аюрведа методи и средства.

Кавал видхи и Гандхуша видхи поддържат здрави зъбите и венците, премахват лошия дъх. Прилагането им предпазва зъбите от гниене и укрепва корените им. Действат благоприятно на венците при подуване, кървене. Те са особено полезни срещу най масово срещаните заболявания на венците - гингивит и пародонт.

Гингивитът засяга около 70 на сто от хората. Пародонтитът обикновено се появява след 30-годишна възраст и обхваща към 30 % от възрастните. Той е основната причина, водеща до преждевременна загуба на зъби.

Билките, които Аюрведа използва при проблеми с венците, са различни - аримедаса, карамфил, нимби и др. Използваните средства също така премахват лошия дъх.

При процедурите обикновено се използват кокосово или сусамово масло - 15 мл., по преценка на аюрведа лекаря може да се предпишат и други масла като например карпоради или аримедас тайлам. Маслото се задържа в устата от три до пет минути или докато тя се напълни със слюнка. Съдържанието се изплюва, не бива да се гълта. Устата после се изплаква с около 100 мл. топла вода с температура 45-50 градуса.

За почистването на зъбите аюрведите използват билкови четки като нийм, трифала, арабска акация, арак.

Най-популярните аюрведа продукти за устна хигиена са праховете Дасанаканти и Патади, и маслата  Валия Аримедас и  Карпуради. Дасанаканти Чурнам  е за сутришно почистване на зъбите, с този прах може да се прави и масаж на венците.  Може да се използва при всички зъбни проблеми, както и при проблемите с венците.

Валия Аримедас се използва за масаж на венците. Той се прилага след почистването на зъбите. Карпуради Тайлам  се използва основно при проблеми с венците - гингивит или вече развил се пародонтит. Патади Чурнам се използва за спиране на кървене.