Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Аюрведа лечение

Каква е спецификата на Аюрведа?

Аюрведа не възприема тялото просто като делене на клетка, което се е мултиплицирало и специализирало за изграждането на отделни органи с физиологични функции. Освен клетъчната структура, представите на Аюрведа за човешкото тяло включват единство на физиологията с душа и ум. Така за Аюрведа човешкото същество има три взаимно свързани аспекта, като болестните нарушения, засягащи единия, влияят и на другите.

Медитация за отпускане на духа | Ayurvedasofia.bg

Поради това между Аюрведа и Западната медицина има редица съществени разлики. Една от основните е цялостният подход към заболяванията.

В Западната медицина има разделение на специалистите - педиатри, хирурзи, кардиолози, невролози и т.н., като всеки се занимава с определена конкретика. За разлика от това, аюрведа лекарят се обучава във всички направления, за да лекува цялостно възможните заболявания.

Тук трябва да се уточни, че Аюрведа още преди хиляди години е определила 8 клона на медицината, които на практика съответстват на сегашните направления в Западната медицина, която е създадена доста по-късно:

  • Кая чикитса съответства на обща медицина;
  • Бала чикитса съответства на педиатрия;
  • Граха чикитса е направлението психиатрия;
  • Урдванга чикитса по същество е за ушите, носа и гърлото;
  • Шаля чикитса съответства на хирургия;
  • Дамшрта чикитса е днешната токсикология;
  • Жара чикитса  е срещу стареенето – гериатрия;
  • Врушя чикитса отговаря на днешната  репродуктивна медицина.

Подхождайки цялостно към тялото и заболяванията, Аюрведа лечението не се съсредоточва само върху даден орган, а е насочено към премахване на причината, заради която се е появила болестта. Това става, като цялостният организъм се завръща към естественото си природно състояние и започва да функционира нормално.

Затова лечението при Аюрведа протича едновременно е с детокс - освобождаване на тялото от натрупани токсинихранителен и дневен режим, духовни практики. Тук трябва да се спомене и още една съществена отлика на тази индийска медицина - за методите и лечебните средства на Аюрведа. Те са само природосъобразни и нямат странични ефекти.

Как започват заболяванията според Аюрведа

За аюрведите болестите се появяват заради нарушения баланс между три енергийни сили в човешкото тяло, наречени Доши. Те са зададени на човека при раждането му в уникално съотношение и всяка от тях  е свързана с определен вид функции на организма. Тези равновесия обикновено са установени при преобладаването в някаква степен на една или две Доши.

Трите доши от Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Нарушаването на този баланс води до нарушени функции, свързани със съответната Доша, а от там и до болести. Ако дисбалансът засегне една от трите енергии, здравето се променя леко. Разбалансирането на две Доши води до по-сериозни болести, а ако извън баланса са излезли и трите енергии, болестта е тежка, лечението е трудно и продължително.

Дошите имат определени характеристики, които могат да се усилват или намаляват. С това равновесието може да се нарушава или възстановява. Трите енергии са из цялото тяло, но има и зони, в които са по-ясно изразени.

За Кафа енергията такава е зоната от главата до гръдния  кош в долната му част. Определя се като мека, мазна, тежка, студена. Равновесните нарушения при нея се свързват с отлагането на тежки течности като слуз - хремите, кашлици, настинки, видовете грип и др. Секретите, излизащи през устата и носа са характерни за разбалансиране на енергията Кафа.

Пита Дошата се определя като течна, лека, малко маслена, гореща, слабо подвижна, но проникваща дълбоко. Проявява се основно в областта на стомаха, а Вата - от пъпа до ходилата.

За Вата са характерни лекота, сухота, студенина, грапавост, подвижност.

Увеличението на Дошите и изкарването им от баланс става на принципа, че подобното се увеличава от подобни неща. Например за хората с Пита Доша, която е гореща, не се препоръчват горещи храни или люто, защото то е загряващо. Мазната и студена храна пък не е подходяща за Кафа, храната на сухата Вата трябва да е по-течна и топла.

Видовете болести според Аюрведа

Аюрведа е с хиладолетна практика, при която е направила прецизни и подробни класификации във всички медицински направления, включително и за определянето на болестите.

Болки в корема - причини | Ayurvedasofia.bg

Основното деление на заболяванията, което определя цялостния подход и лечение, е на лечими болести /Садя/ и нелечими /Асадя/. От първата група има лесно /Сука Садя/ и трудно /Кричра Садя/ лечими. При нелечимите има такива, при които пациентът, докато е жив, приема аюрведа лекарства, /Япя/. Има и съвсем нелечими, при тях не може да се помогне /Анупакрама/.

Лечимите болести са разделени на групи и са според нарушения баланс на една, две или три доши, а също и здравни проблеми, причинени от външни фактори.

Получил се е огромен класификатор, който обхваща всички възможни болести със симптомите, причините, начините на лечение. Невъзможно е да се изброят всички конкретни болести, изведени от Аюрведа. Но за онагледяване могат да се споменат сновните типовете заболявания.

Тази древна медицина от Индия е определила по 8 типа болести в областта на корема /Удара рогас/, в областта на болести, свързани със задържането на урина /Мутрагата/, с нарушения на кърмата /Кшира Дошас/ и  Вееря Викарас - нарушения при репродуктивната течност.

По 7 типа са различните кожни заболявания /Кушта/, Прамеа Пидакас  - предизвикани от диабет кожни проблеми и заболявания, свързани с херпес /Висарпа/.  Следват по 6 типа здравни проблеми, свързани с нарушение като диарията, Удаварта - проблеми, свързани с трудности при естествените нужди. По 5 типа са Гулма - развой на тумори в корема, уголемен далак /Плеха/, болести, при които кашлицата е водещ симптом /Каса/ и Сваса - състояния, свързани с нарушено дишане.

Определени са и още пет типа състояния, при което се проявява хълцане /Хикка/, усещания за жажда /Тришна/, повръщания /Чарди/, загуба на вкус и апетит /Аручи/ (Aruchi)  - проблеми свързани със загуба на апетит и вкус.

По пет вида са и заболяванията, при които се проявява главоболие, или анемия, болести на сърдечната система, налудничави представи. Изброяването може да продължи още дълго, като някои болести са систематизирани в по 20 вида.  

Как се получават лекарствените аюрведа продукти и названията им

Лечебните продукти на Аюрведа са натурални, съставени са от извлеци, направени директно от природата. Това са основно билки под различна форма и масла, и многобройни комбинации между тях според това какво въздействие се цели.

Приготвяне на аюрведа продукти | Ayurvedasofia.bg

Могат да се използват специално обработени и пречистени метали, както и минерали. Употребяваните при Аюрведа лечение продукти могат да са традиционни, но също така и нетрадиционни. Рецептите на традиционните са изпълнени по указанията, посочени в свещените книги.

Интересно е да се каже, че и днес древните  принципи на тази медицина не само в рецептите, а и като цяло, се прилагат непроменени. Затова се говори за класическа Аюрведа. Специално при лекарствените продукти има и нетрадиционни - създадени в по-ново време въз основа на опита, който са натрупали производителите. Тези продукти са тествани и патентовани.

Традиционните билкови средства са многобройни по вид. Могат да бъдат билкови дестилати /Арк/ като розовата вода наприер, а може и да са ликьори /Аришта и Асава/, които са ферментирали по естествен път.  

Авалех пък са билкови мармалади или пасти с отвари. Ако сушени билки се смелят на прах, това е Чурнам, като в древните текстове има многобройни варианти за смесване на различните прахове.

Билковите отвари /Кашаям/ са сред основните традиционни средства за Лечение, използвани от Аюрведа. От тях също така могат да се правят и таблетки /Кватам/. Ако за таблетките са използвани и минерали, се получава Вати. Билките може да са и във вид на гъста паста /Пак/.

Гулика  са топчести хапчета, в които са комбинирани билки и минерали. Басма е фин прах, получен след изпичане при висока температура на минерали, метали и други. Много популярен лечебен продукт е Гритам - краве масло, пречистено и съчетано с билки. Тайлам се наричат билковите лечебни масла, а Гуггулу са таблетки, съставени основно от Commiphora mukul - смола от храст, който се родее с Тамяновото дърво.

Как протича аюрведа консултацията

Както беше споменато, целта на Аюрведа като медицина е организмът да се завърне в естественото си природно състояние, при което функциите му да започнат да текат нормално. Това става, като се възстанови нарушеният енергиен баланс в тялото.

Измерване на пулс от Аюрведа специалист | Ayurvedasofia.bg

За целта аюрведа лекарят трябва най-напред да установи Дошовия тип на пациента - коя Доша преобладава и какво е точното зададено идеално съотношение на енергиите - Пракрути.

След това да уточни текущото състояние Викрити, което отразява настъпилите отклонения от баланса при пациента. Тези отклонения може да са извадили от равновесие една, две или и трите Доши. На тази база аюрведа специалистът ще определи за пациента строго индивидуален план за лечение - какви точно лекарства и как да се приемат, какви терапии в какво съчетание и последователност да се приложат. Отделно от дисбалансите, които е установил, лекарят  ще даде съвети за промени в навиците и режимите - двигателен, хранителен, на редуване на работа и почивка и др.

За да стане всичко това, консултацията на аюрведа лекаря освен много обстоен преглед, включва и беседа с въпроси, които на пръв поглед не са пряко свързани с оплакванията на пациента. Всъщност обаче, за дисбаланса на Дошите играят роля много странични фактори, за които хората не си дават сметка - различни събития в живота, предизвикали дълго време отрицателни емоции, климатът, мястото и начинът на работа, отношения с колегите, вкъщи и т.н. От факторите, които зависят от пациента, най-важен е начинът на хранене и като видове храни, и като навици.

Прегледът е много обстоен, защото трябва да се засекат и анализират различни симптоми, които да насочат към енергийните нарушения. Използва се от пулсова диагностика, през преглед на очи, език, коса, нокти, отчитане на мускулна рефлексия, говор, обща стойка, походка и т.н.