Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Аюрведичен масаж

Защо аюрведа?

Аюрведа  е известна  на човечеството от 5 000 години. В превод от санскрит Аюрведа означава „ наука за живота“ или „практика за дълголетие“. Тя е била развивана и измислена от древните йоги наречени „Риши“. Те с течение на векове наблюдения, практикуване, обсъждане и медитация стигнали до знанията за човешкото тяло.

Първоначално знанията се предавали устно от учител на ученик. През 4-5 век преди новата ера са се появили първите санскритски текстове. Медицинските ръководства били написани от лечители, като Чарака, Суршута и Вагбхат. В тях те описвали подробно техники, билки,  масла и аюрведа масажи с които да се осъществи както изчистване на тялото, така и на духа. Били  обяснени детайлно и  йога упражнения , усилващи действията от всички изброени по-горе методи за постигане на хармония и отлично здраве.

Всеки можел да ги изпълни и да се поддържа млад. В тези текстове се описвало как точно да се правят масажите, кога е най-подходящото време спрямо организма на всеки един човек. В тях са обяснявали колко и в каква последователност е необходимо да се правят. За всеки един човек са препоръчвали индивидуални масла.

Всеки желае да има добро здраве и да се чувства комфортно в собственото си тяло. Тялото е изградено от много компоненти, един от тях е от основно значение. Това е нашата кожа.

Масажи с масла според Аюрведа | Ayurvedasofia.bgТретирате ли вашата кожа като един орган?

Кожата е външната обвивка на нашето тяло, тя пази мускулите, костите, тъканите и органите в човешкия организъм. Тя играе роля на предпазна стена, която ни защитава от външния свят като организъм. Освен от измиване, тя се нуждае от хидратиране и тонизиране с допир. Кожата е и орган, който абсорбира веществата, с които я намазваме. По този начин я поддържаме здрава и изпълняваща своята функция на защитник.

В Аюрведа използваните масла изчистват, подхранват и лекуват

Аюрведа въздейства на кожата чрез маслата, както и върху всички органи, тъкани и кости в човешкото тяло. Допира и движенията в аюрведичния масаж са съобразени с мускулите, лимфната и нервната система така, че движенията от масажа да подпомагат за доброто им функциониране.

В нашето тяло се натрупват токсини и тежки метали. Те се движат по кръвоносните съдове и лимфната система. Изчистването им от организма става чрез потните жлези и отделителната система.

След консултация с аюрведичен доктор или терапевт се назначават аюрведа процедурите според нуждите на организма в дадения момент. Подбират се маслата и се назначават специалните аюрведа масажи за конкретния човек.

Затоплените масла, с които се намазва тялото проникват освен в кожата, така и в самите органи и спомагат за тяхното изчистване, подхранване и излекуване.

Човешкото тяло съдържа голям процент вода. Тя не може да изкара някои от токсините и тежките метали. За тази цел са необходими органичните мазнини, които да проникват и филтрират ненужните вещества в организма. В Аюрведа това се постига с различните медицински масла и масажи. Формирането на токсини в организма е в резултат от храната, водата, въздуха, нивото на нашето ежедневно натоварване, мислене и преминаване през различни емоционални състояния. Желателно е всеки да си обърне внимание и да поддържа собственото си тяло, защото всички тези фактори влияят на нашата ендокринна система.

Основни масажи в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКакво представляват аюрведа масажите?

В аюрведа масаж фокусът на процедурите е върху изчистването на организма и неговото възстановяване спрямо различните типове хора. В Аюрведа те се разделят на Вата, Питта, Кафа доши. В превод от санскрит доша означава „консистенция“. Вата е „движението“, Питта е „енергията“, Кафа е „мястото където се случват всички процеси“. Чрез масажа също  се постига разкрасяване и подмладяване на човека, посетил такива процедури.

Абсорбираното масло от кожата помага за възстановяването на нейната структура и еластичност. По този начин тя става здрава и с естествен блясък. Отстраняват се появили се пъпки, нежелана пигментация, бръчки и се възстановява чувствителността ѝ.

В аюрведа масаж се цели физическо, психическо, емоционално и енергийно цялостно възстановяване на индивида. Поради това всеки масаж започва от главата.

Според древните аюрведически лечители в човешкото тяло, точно под кожата, се намират 107 точки (наречени МАРМА). Най-много са разположени в областта на главата и врата (37 на брой). Поради тази причина се отделя специално внимание на тази област от тялото. В класическите текстове за Аюрведа се пише, че когато има дисбаланс във Вата, Питта, Кафа, започват да се появяват болестите. През хилядолетията с практиката се установили  действията и влиянията от масажите и маслата, които се използват за лечебни процедури. Масажите могат да подействат за възстановяване на функциите на трите доши (Вата, Питта, Кафа).

Вата дошаВата - етер и въздух в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Тя се състои от елементите етер и въздух.

Етер представлява пространството, което поглъщаме с физическо присъствие, а елементът въздух е въздухът, който се вдишва и се превръща в жизнена енергия.

При дисбаланс във Вата доша се появяват симптоми, свързани с двигателната система. Това включва костите – те изтъняват и стават по-чупливи, ставите се сковават и се получава ограничаване на движенията. Наблюдава се намалено усвояване на хранителните вещества, което води до слаба телесна структура и загуба на тегло. Може да има безпокойство, сприхавост, забързване, безсъние. Забелязва се липса на концентрация, появяват се затруднения с дългосрочната памет (бързо забравяне).

Връщането на Вата в равновесие, освен с хранителен режим, се постига с лек релаксиращ масаж. Той протича в затоплена стая с релаксираща музика. Използват се топли и загряващи масла (предварително затоплени), които да проникнат дълбоко в кожата. За да се повлияе на нервните смущения и да се подобрят менталните функции най-добре е да се използва сусамово олио.

Освен него са подходящи бадемово и маслиново. В базисните масла може да се добавят и по няколко капки етерични масла за по-добър ефект (жасмин, роза, мускус, лотос, карамфил). Има и готови аюрведични масла съдържащи комбинация от билки. Ежедневното масажиране преди къпане ще даде положителен резултат в посока балансиране на дошата.

Питта дошаПитта - огън и вода в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Тя се състои от елементите огън и вода.

Огън се получава от усвояването на храната и получената от нея енергия. Вода представлява усвояването на всички течности от организма за метаболични процеси.

При поява на дисбаланс в Питта доша се наблюдава лошо храносмилане, газове, подут корем. Увеличава се желанието за консумиране на течности. За подобряването ѝ се препоръчват конкретни храни и упражнения. Появяват се проблеми с очите, трудно преценяване на дадени ситуации, главоболие, мигрена. През летния сезон се получава подуване на лимфите и поява на пигментация, лунички. Има риск от сърдечно-съдови заболявания, проблеми с кръвоносните съдове. Възниква усещане за постоянен глад, хиперактивност, превъзбуденост, нервност, избухливост.

За този вид доша най-подходящи са масажите с кокосово олио. С помощта на това олио се уравновесява телесната температура и се постига охлаждащ ефект. В базисното масло за по-голям ефект може да се добавят по няколко капки етерични масла. С тях се въздейства върху различните нива на дисбаланс (сандалово масло, пачули, лавандула, мента, шафран).

През лятото, когато кожата се излага повече на слънце, в базисното масло може да се добави масло от неем , то спомага за по-бързото ѝ възстановяване. През зимата може да се правят масажи с затоплено гхи, сусамово олио или аюрведично масло за Питта. Всекидневният масаж ще доведе до баланс и увереност в ежедневието на хората с Питта доша нарушения.

Кафа дошаКафа - земя и вода в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Тя се състои от елементите земя и водаЗемя е конструкцията и теглото на нашето тяло.

При дисбаланс в Кафа се наблюдава наддаване в килограмите, депресивни състояния, страх, притеснения, привързаност, летаргия, склонност към поява на диабет. Повлиява се дългосрочната памет (забравят се неща от миналото). Започват чести настинки и болки в белите дробове. Образуват се повече храчки, появява се кашлица , повишава се холестерола. В цялото тяло се усеща тежест, отпадналост, липсва желание за движение, наблюдават се оттоци. Организмът образува повече секрети, вследствие на това се запушват синусите и се появява синузит.

Препоръчват се храни, засилващи метаболизма и всекидневни физически занимания. За възвръщане на баланса се правят масажи със затоплени масла – синапено, слънчогледово, царевично, ленено. Към тях може да се добавят етерични масла (канела, евкалипт, кедър , бор, джинджифилово масло).

При Кафа се обръща внимание върху действия за активиране и изхвърляне на натрупаната слуз в тялото. Подходящи за тази цел са сухите масажи (удавартам). Те се правят чрез специално приготвени за всеки клиент памучни торбички пълни с билки и потопени в топло масло. Масажът се извършва от двама терапевти с енергични потупвания по цялото тяло. По този начин се активира кръвообращението и лимфната система. Регулярният аюрведа масаж помага на хора с Кафа доша да бъдат енергични, в добра форма и с положителен заряд.

АбхянгаАбхянга масаж и терапия | Ayurvedasofia.bg

Един от основните масажи в Аюрведа, носещ името АБХЯНГА, повлиява Вата (движението на течностите в тялото, както и подвижността на ставите). Той се прави с леки кръгови движения от главата до петите.

Маслото е затоплено  и освен, че се абсорбира от кожата, то влияе и върху нашата нервна система. Успокоява натрупаното напрежение и предизвиква положителни мисли. Повтарящите се движения върху ставите и около тях ги подхранва и прави по-еластични.

След такъв масаж е препоръчително да се вземе отпускаща сауна. По този начин маслата навлизат дълбоко в кожата и токсините се изчистват чрез изпотяване.

Желателно е да се остане по-дълго с маслото (1-3 часа) преди да се изкъпе. За банята използваните сапуни са билкови на маслена основа. Когато кожата е здрава може да се използва и нахутено или ечемичено брашно за отстраняване на останалото неабсорбирано от кожата олио. По този начин се отстранява и мъртвата кожа и се отпушват порите.

След масажа тялото е възстановено и тонизирано. Аюрведа масажът е насочен към възстановяване на функциите на организма. Затова масажираният е хубаво да е осъзнат за намеренията си. По време на процедурите, той е добре да бъде буден и фокусиран върху конкретното си неразположение. Така ефектът ще е цялостен както на физическото, така и на психическото ниво. По този начин резултатът от самата процедура ще бъде пълноценен за масажирания.