Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Как да се грижим за тялото, лицето и косата си според Аюрведа?

За да се поддържа доброто здраве на нашите тяло и ум, не можем да си позволим да пренебрегваме здравословните проблеми, свързани с тях. Аюрведичната медицина предлага процедури и разнообразни билкови продукти, които ни лекуват ефикасно и по приятен начин.

Лепам терапия за лице в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Тази древна холистична наука обръща сериозно внимание и на кожата на лицето, защото нейният вид дава директна насока какво е здравословното състояние на човека. Косата също е важна - тя е красива, когато е здрава. Неизменно е свързана с определението ни за цялостна красота и много хора например не могат да приемат едно лице за красиво, без косата да има добър вид.

Какви общи грижи да полагаме за тялото?

Една много приятна процедура, с която да се погрижим добре за нашето телесно здраве, е Абянгам (Abhyangam). Тя е част от системата Панчакарма (Panchakarma) - лечебна терапия, спомагаща за вътрешната детоксикация на организма от различни токсини, свободни радикали и тежки метали.

Грижи за тялото в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

При Абянгам се извършва цялостен масаж върху тялото, като се използват разнообразни видове билково олио, характерни за Аюрведа. Основните са кокосово, сусамово и синапено.

Освен процедури като споменатата, за общо подобряване на здравето ни помагат и много лечебни аюрведични продукти. Например Chyavanaprasam има силно въздействие за укрепването на здравето, както и за добрия тонус на тялото.

За да обновим тъканите и да се получи подмладяващ ефект, може да се доверим на Rajatha Bhasmam Capsule, а особено подходящ за подобряването на силата на мускулите е Ajaswagandhadi Leham.

Аюрведа е помислила и за лечението на различни типове рани чрез Jathyadi Kera TailamДоброто зрение също е от съществено значение за общото ни здраве, така че за подобряването му можем да се насочим към Thriphaladi Tailam. Здравият вид на нашата кожа пък може да се постигне чрез лечебния сапун Nalpamaradi Soap.

Както вече споменахме, не е важно само тялото, но и ума. За успокояването му и за справянето с безсъние е полезен Brahmee Tailam. Manasamithra Vatakam са билкови таблетки, използвани заради доброто си балансиращо въздействие спрямо ума. Паметта си пък можете да подсилите чрез Brahma Rasayanam.

Какво ни съветва Аюрведа относно кожата на лицето?

Древната медицинска наука й обръща особено внимание, тъй като по нея може да се прецени какво е здравословното ни състояниеАюрведа предлага разнообразни билкови смеси, чрез които може да се подобри състоянието на кожата по лицето. Те помагат за възстановяването на цвета по рождение и подобряват свежестта.

Нося масаж за лице в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Сред билките, оказващи този ползотворен ефект, са куркума, сандалово дърво, шафран, ушера, сарива и манджита. Те могат да влияят на редица кожни проблеми като мазна и суха кожа, акне, тъмни петна и тъмни кръгове, екземи и повишена пигментация.

За излекуването на кожата се прилагат масажи и маски за лице. Масажите водят до изчистване на кожната повърхност и подобряване на кръвообращението във въпросната зона, а маските имат подмладяващо и регенериращо действие.

Така например  аюрведичните продукти Kunkumadi Tailam и Nalpamaradi Kera Tailam се ползват за масажиране с  олио, като така се подобрява общия вид на кожата.

Eladi Churnam пък е маска, която се приготвя с кисело мляко, кокосово олио или розова вода. Тя е нужна, когато трябва да се лекува повишена пигментация. За лекуване на акне се ползва Tiktakam Kwatham, а за белези - Vranaropana Tailam. В Аюрведа е помислено и за слънчеви изгаряния по лицето, като тогава точният продукт е Satadutha Ghritham.

Как косата ни да бъде здрава и красива?

Аюрведа предоставя много начини за подобряването на нейното здраве и съответно красота. Например за спомагането на естествения растеж помагат билки и хранителни добавки като правал, амала и бригарадж.

Здрава и красива коса чрез Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

За по-добрия растеж се ползват продуктите, които се приготвят в масло. Някои от видовете олио пък допринасят за поддържането на естествения блясък. За да се стига до падане на косата, обикновено "помагат" различни заболявания на кожата на скалпа, пърхот, дерматит, екземи и псориазис. Всички тези болестни състояния обаче могат да бъде повлияни чрез аюрведичните продукти.

Една от процедурите със силен ефект е измиването на косата със специална отвара. Тя е приготвена от трифала, като може да се определи за най-добрия естествен шампоан.

Маските за коса също влияят ползотворно, като например тази с къна помага да се поддържа цвета на косъма. Продуктите, които се грижат за здравето и красотата на косата ни, са много.

При проблеми с косопад се ползва Traiphala Ghritam, а за спиране на този неприятен процес е подходящ и Nilibringadi Kera TailamПърхот и различни проблематики на скалпа се лекуват с Ayyappalakera Tailam и Dhurdhurapatradi Kera Tailam. За справяне с преждевременното побеляване на косата пък насреща са Mahatiktam Kwatham и Kayyanyadi Tailam.

Споменатите процедури и продукти са само част от всички начини, по които Аюрведа може да помогне за подобряване на здравето на тялото, лицето, косата и ума. Ако искате да разрешите по приятен начин здравословните проблеми, които имате, не се колебайте да се докоснете до мъдростта на тази древна наука!