Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Аюрведа: За да е полезна, храната трябва да е вкусна

За аюрведите храната не е просто приемане на вещества и засищане на глада. Тя е нещо повече - чрез нея хората се зареждат от живителната енергия на природата.

Полезни рецепти в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

За да стане това обаче, храната трябва да е вкусна. Ако човек не харесва поднесените ястия, те не могат да му предадат енергийния си заряд и не са полезни. Това важи дори за храната, сготвена от продукти, които са полезни сами по себе си.

Ястията трябва да включват всичките 6 вкуса - солено, сладко, кисело, горчиво, тръпчиво, люто. Това не значи изобилие от ястия за всеки вкус - то не само не е нужно за организма, преяждането е вредно.

Има множество Аюрведа рецепти за съчетаване на вкусове, използват се и различни подправки. Има рецепти за възбуждане на апетита, супи,  салати, основни ястия, десерти, напитки.

Аюрведа рецепти за възбуждане на апетита и храносмилането

За възбуждане на апетита при обедното хранене, което е основно, има многобройни Аюрведа рецепти. Някои са по-универсални, други обикновено се използват в дадени сезони, употребяват се също така различни билки, има и подходящи при съответни заболявания. Целта е да се активира храносмилането, като се разпали неговия огън Агни.

Джинджифил в Аюрведа рецепти | Ayurvedasofia.bg

Традиционно се използва около 2 грама джинджифил, поел сок от лимон и каменна сол. Изпива се глътка вода и след това се дъвче парчето джинджифил. Има и много други варианти - зелева супа с подправки, печени семена от див копър и др.

Кълнове от боба мунг пък, варени и с подправки, са полезни като предястие при всички заболявания. При стомашно разстройство се консумира зеленчукова супа, може и бульон от сварени зеленчуци.

Има и Аюрведа рецепти за предястия от манго папад, Anarasa, с банани и мн. др. Манго папад се приготвя  от мекото на манго със захар и изсушено на слънце, също е обичайно за лятото. Anarasa също е лятна рецепта, тя  включва нерафинирана палмова захар, семена от мак, ориз, и масло Гхи.

Банани могат да се използван за възбуждане на апетита, като нарежат на парчета, добавят се сол и кукурума, и се пържат.

За повишаване на апетита се използват и многообразни билки - самостоятелно или в комбинация. Сред тях са джинджифил на прах, кориандър, листа от къри, тамаринд, семена от сминдух, кимион, мента и т.н.

Аюрведа рецепти за супа

Традиционна при Аюрведа е супата Rassam. Прави се от 2-3 средни по големина домата, нарязани на дребно. В тенджера се загрява на дъното Гхи, в което на умерен огън се запържват чаена лъжичка синапени семена. Като започне пукане, се добавят малка люта чушка, куркума - една чаена лъжичка, асафетида - две или три щипки, 7-8 листенца къри.

Рецепта за Аюрведа супа | Ayurvedasofia.bg

Запържва се за десетина секунди, изсипват се доматите и се разбърква добре. След около 2 минути се разрежда с вода, за да се получи рядка супа. Прибавя се паста от тамаринд - половин супена лъжица и се посолява, след което ври на бавен огън, докато доматите се разпаднат. Поръсва се с джоджен или кориандър, които са охлаждащи. При Пита доша трябва да отпаднат лютата чушка и асафетидата, а синапените семена да се намалят наполовина.

Сред супените Аюрведа рецепти много популярна е и Самбар. Тя е гъста и кисело-лютива. Тур дал - 1.5 ч.ч., се накисва през нощта. В тенджера се изсипват 3-4 ч.ч. вода да заврят и се добавят асафетида - две щипки, куркума - половин чаена лъжичка и дала. Като заври, се отстранява пяната. Дала ври на слаб огън до омекване, без да се развари.

В тенджера на тих огън се загрява гхи и за двадесетина секунди се запържва  по чаена лъжичка кимион и  семена от синап, чимен - половин чаена лъжичка, асафетида -2 щипки, и къри-листенца - около десетина.

Когато подправките си пуснат аромата, се добавят дребно нарязани зеленчуци - домати, тиквички, моркови, ряпа, зелен боб - общо 3 чаени чаши. Разбърква се, за да се омаслят. Затваря се с капак и се оставя на слаб огън за 5 минути.

После се добавя самбар масала - колкото супена лъжица, и тамаринд паста - 3 супени лъжици, посолява се и се разбърква. Налива се топла вода около сантиметър и се оставя няколко минути под капак на слаб огън така, че зеленчуците да не се размекнат. Те се добавят към дала и се прибавя още вода, но не много - трябва да е леко гъсто. Десетина минути ври на тих огън, докато дала се развари леко.

Аюрведа рецепти за хлебни изделия

Хлебните Аюрведа рецепти са най-разнообразни - само видовете хляб са поне 15. Могат да се правят от пшеничено брашно, царевично, тапиока, ориз, просо и др. Може да са солени, сладки, с най-различни зеленчукови пълнежи.

Рецепта за Аюрведа хляб | Ayurvedasofia.bg

Един от традиционните хлябове е плоският Чапати. Използва се пълнозърнесто брашно, необходими са две чаени чаши. Те се смесват със сол - четвърт чаена лъжичка. Меси се с хладка вода няколко минути, докато се получи меко тесто, което не лепне. Така престоява двадесетина минути. После от тестото се правят топчета колкото орех, поръсват се с брашно и се разточват на тънки кръгове с диаметър петнадесетина сантиметра.

Питките се слагат в предварително загрят тиган и се обръщат на 7-8 секунди, като се чертаят върху тях спирали, докато се надуят. После се намазват с пречистеното масло Гхи.

Този хляб има и вариант с пълнеж - Пратас. При него се използва много Гхи, а пълнежът може да е от спанак, прясно сирене, картофи, комбинация от зеленчуци.

Други хлебни Аюрведа рецепти са на основата на тесто от ориз или леща със закваска. В Южните части на Индия е традиционен хлябът Доса от настърган ферментирал ориз, който е престоял през нощта. Пържи се със смес от много зеленчуци и подправки.

В Южните части е разпространен и вид палачинка - песаратту. За нея се използва боб мунг дал с накисване на зърната. Nесаратту е с дребно накълцани люти чушки, лук, листа от кориандър и корен от джинджифил и листа от кориандър. Най-често се поднася с чатни от кокос или тамаринд.

Аюрведа рецепти за напитки и мляко

Приготвянето на напитки по Аюрведа рецепти цели по-добро храносмилане и увеличаване на телесната енергия. Различните видове мляко също имат определено предназначение.

Рецепта за Аюрведа напитка | Ayurvedasofia.bg

Като напитки аюрведите използват различни плодови и зеленчукови сокове, също чайове, като навсякъде могат да се прибавят различни подправки според въздействието им.

Сокът, направен от грейпфрут, вода и прибавена захар, подпомага храносмилането, както и кимион с вода.Тиквеният сок пък е полезен за отслабване, за същата цел се използва и сок от кратуна.

За лятото е подходящ айранът с добавен прах от кориандър кимион, прах от кориандър. Друга разхладителна напитка е Нибу пани. Приготвя се от вода и лимон, като се прибавя и сол, и захар. Също разхладително действа сокът от ветивер - тревно растение, известно като кус-кус трева, също и индийски троскот. Сокът се разрежда с вода. Разхладителен ефект имат и соковете от мента, краставица, диня, разтворени във вода.

Има още многобройни напитки - зряло манго с мляко, като се добавят захар, кардамон на прах и джинджифил; сок от захарна тръстика; кокум с вода и прибавена захар; оризова вода и т.н.

От чайовете широко се използват черният; чай с лимонов сок; масала чай - с мляко, кардамон, карамфил, сух джинджифил и др.

При млечните Аюрведа рецепти най-често се използва кравето мляко. Ако към свареното мляко със захар се добави джинджифил на прах и куркума, може да се използва при болно гърло. Мляко с бадеми и захар дава сила. Всъщност като цяло свареното мляко лесно се усвоява и усилва имунитета, особено ако се използва с билки.

Козето мляко пък може да замества майчиното, защото е по-леко за усвояване. При безсъние помага млякото от воден бивол, но е тежко и затруднява храносмилането. Суровото мляко също е тежко, но с прибавяне на куркума и сушен джинджифил може да стане по-лесно за усвояване.

Рецепти за десерти

Рецептите за индийски десерти са разнообразни в различните части на страната. Те обикновено са пържени и напоени със сиропи, но има и многобройни десерти на основата на млякото.

Рецепта за Аюрведа десерт | Ayurvedasofia.bg

Като цяло се използват много бадемите, индийското орехче, кардамон. Могат също така да се влагат както плодове, така и зеленчуци, или в комбинация. Халвата от моркови например е от мляко, захар, гхи и настърган морков, заедно със сушени плодове. На същия принцип се прави Мунг халва, като вместо моркови се използва мунг дал.

Халвата може да бъде и от бадеми. Рабри пък сварено до сгъстяване мляко, при което се получава розов цвят. Към него се прибавят захар, ядки и подправки, сервира се охладено.

Много популярен индийски десерт е Кхир. Щипка шафран се накисва в супена лъжица завряло мляко и се оставя да престои. Половин чаша гхи се изсипва в тиган на среден огън. Като загрее, се поставят 4 дафинови листа и се бърка около половин минута. Добавя се половин чаша натрошен ориз и се разбърква до получаване на цвят.

При бъркането се добавят 8 чаши мляко и накиснатия шафран, както и ядки - по супена лъжица натрошени шамфъстъци и бадеми, като бадемите трябва да са обелени. Добавят се също захарта и  кардамона. Като кипне, на намелен огън се разбърква до сгъстяване. След това се сваля от огъня, дафиновите листа се изваждат  и се похлупва.

Поднася се охладено. Ако е самостоятелен десерт, се сервира с лимонов сок, подсладен с кафява захар, може и стръкчета от свежа мента.