Защо организмът допуска инфекциите

Гонореята е инфекция, която се предава по полов път, но всъщност причината да се появи и развие в организма, са нарушените енергийни баланси в тялото. Става дума за нарушено равновесие между три енергии, наречени Доши.

Това енергийно равновесие е природно зададено по рождение на всеки човек в уникални пропорции. В тези пропорции една или две от енергиите са в превес, като все пак има и водеща.

Всяка от Дошите отговаря за определени  дейности, а в съчетанието си дават завършеност на организма във всичките му функции за защита, съществуване, развитие. Ако чрез начина си на живот човек поддържа правилното /природно зададеното/ съотношение на енергиите, органите и системите му са с оптимално действие.

Така няма основа, на която болестите да се появят и развият, организмът се справя с тях още в съвсем началния етап. На практика обаче човек сам предизвиква дисбаланс при Дошите. Това става с консумирането на храна, несъобразена с изискванията на неговия тип тяло, с неподходящи условия на работа и живот, с всекидневие, което не следва естествения ритъм на процесите и циклите в организма. Така настъпват енергийни дисбаланси, които нарушават работата на органите, системите започват да функционират непълноценно и се създават условия за болестите, а част от тях са инфекциите като гонорея.

Аюрведа при Гонорея | Ayurvedasofia.bgХранене, енергиен баланс и лечение на гонорея

Храненето е особено важно за поддържането или възстановяването на енергийния баланс, за да може тялото да се справи с инфекцията. За всяка Доша има определени храни, начин на тяхното съчетаване и начин как трябва да се консумират.

Според това Дошата може да бъде усилвана или намалявана. Ако това усилване или намаляване не е съобразено с целите на лечение, а става заради неправилно хранене, се предизвиква дисбаланс и заболявания.

Ако например типът тяло на дадения човек е Пита, той не бива да консумира храни, усилващи Пита Дошата, защото тя ще излезе от баланс. В същото време хората тип Кафа да речем нямат проблем да консумират храни, увеличаващи Пита - напротив, за Кафа те са препоръчителни.

Като цяло за Вата Дошата са подходящи храни, които са питателни и затоплят, и са по-мазни. Студените, сухите и суровите храни са неподходящи. От вкусовете са препоръчителни сладкото, соленото и киселото, ограничения  трябва да има за горчиво, люто и стипчиво.

За Пита са полезни течни и охлаждащи храни, горещите са противопоказни. Подходящи вкусове са горчиво, сладко и стипчиво, трябва да се избягва лютото, киселото и соленото. За Кафа Доша са подходящи сухи, топли и леки храни, а от вкусовете - горчиво, люто, стипчиво.   

Лечебни съставки при гонорея | Ayurvedasofia.bgЛечебни средства и методи

Освен аюрведа храненето, за възстановяване на равновесието на енергиите и лечение на гонорея Аюрведа прилага билки, подправки, масла, сауни, масажи, и др. Има както универсални средства, които влияят цялостно за възвръщане на баланса на трите Доши, така и средства, специализирано въздействащи за отстраняване на конкретни проблеми. Особено важна насоченост на лечението е изчистването на токсините от тялото.

При силен Вата дисбаланс широко се използва чай от джинджифил, както и от копър, които са пречистващи. Карамфилът и черният пипер се използват за активиране на кръвообръщението, подхранването  на клетките с кислород и хранителни вещества. Подходящо е и сусамовото масло, което се затопля и с него се прави масаж.

За Пита баланса са подходящи джодженът, кориандърът, кимионът, естрагонът, ментата, маслата от сусам, мента, слънчоглед. Те са охлаждащи, имат пречистващ ефект, подобряват храносмилането и усвояването на веществата, успокояват нервната система, имат антиоксидантни свойства.

Кафа дисбалансът и съпътстващите го симптоми се коригират с многобройни билки - листа от малина, мащерка, женско биле, джинджифил и др. За успокояващ ефект се използват например лавандула, лайка, моточина, които действат и противовъзпалително. Тези билки могат да се използват и на чайове, и за лечение с ароматерапия.