Жълтеницата - сигнал за черния дроб

Названието "жълтеница" идва от характерното оцветяване, което се появява при това състояние: пожълтяват очите, езикът, кожата, ноктите, изпражненията изсветляват. Самата жълтеница обаче не е отделно заболяване, а симптом за нарушени функции на черния дроб и на жлъчните пътища. Тези нарушения може да са различни и по различни причини - привнесена в тялото инфекция от бактерии или вируси, предизвикано възпаление, запушени канали.

Съществена роля тук играе неправилното хранене - прекалената консумация на храни, които усилват енергията Пита. Чрез огъня Агни, който е 13 вида, тази Доша управлява метаболизма, трансформирането на веществата, за да се отдели полезното от ненужното и вредното; потребното да се усвои, а останалото да се изхвърли от организма.

Когато този механизъм на трансформирането се наруши, в тялото започват да се събират токсини. Самото жълто оцветяване например идва от натрупването на пигмент, който при обработката от черния дроб и жлъчните секрети би трябвало да се отдели към дебелото черво за освобождаване. Така натрупването му е сигнал, че черният дроб и жлъчните пътища не работят добре. Това може да е съпроводено  с повръщане или гадене, загуба на апетит, треска, слабост, тежест или болка около корема и под ребрата.

В черния дроб Пита управлява огъня Бхута Агни, който отговаря за жлъчните киселини. Там се извършва метаболизмът на мазнините, белтъчините, въглехидратите, поддържането на хормоналните нива, филтрират се ненужни вещества.

От само себе си се разбира, че прекаленото товарене на организма с мазни храни, захари, алкохол, затрудняват трансформациите в черния дроб и са вредни за него. Трябва да се отбележи, също, че за Аюрведа вредно влияние върху черния дроб имат и излезлите от баланс емоции и мисли, характерни за Пита - например негодуване, гняв, разочарование, чести самообвинения дори от дребни поводи.

Подтискането на чувствата също е с негативен ефект. Това е така, защото за Аюрведа физическото начало на човека е неразривно свързано с емоциите и съзнанието, като те взаимно си влияят.

Лечение при жълтеница | Ayurvedasofia.bgЛечение при жълтеница

За лечението на жълтеница първо трябва да се определи от какво е причинена. Може да е пряко заболяване на клетки и отточни пътища на жлъчни секрети в самия черен дроб; може да е увреждане на  извън чернодробни пътища; може да е от токсини, от лекарства или пък чернодробна цироза. Всички тези физиологични изменения насочват аюрведа лекаря към определени енергийни дисбаланси.

Освен за нарушения при енергията Пита, съответно при огъня Агни, при диагностиката специалистът установява и евентуалните нарушения при другите две енергии - Кафа и Вата. Обикновено енергийните отклонения от общия баланс на трите Доши са комбинирани, защото нарушенията при едната провокират дисбаланс и при останалите.

Точната диагностика ще определи какви видове храни, подправки и билки да се използват, както и маслата за по-късен етап, когато черният дроб е достатъчно подобрен. Основната насоченост е да се балансира Пита, но и евентуалните отклонения при другите Доши. Като се възстановява енергийния баланс, се премахва основата за заболявания, тъй като системите на организма започват да работят пълноценно.

Съществена част от лечението е пречистването от токсини. За него много спомага и храненето, но има и специално насочени терапии за мощен вътрешен детокс по метода Панчакарма. При проблеми с черния дроб и жлъчката, от които са предизвиква жълтеницата, се прилагат основно слабителни терапии чрез билки, които прочистват Пита токсините от дроба и жлъчния мехур.

В определени случаи може да се приложи и специална пречистваща кръвта процедура. Това е така, защото една от функциите на черния дроб е именно да бъде "филтър" и да пречиства кръвта, и ако тази функция е силно нарушена, се налага медицинска намеса. Може да се приложи като част от комплекса на Панчакарма процедурите, но се прилага рядко и то само по предписание на аюрведа лекаря.