Видове хемороиди

Хемороидите са заболяване, при което се получават разширени вени в зоната на ануса, болки и трудности при изхождането. При по-напреднали стадии може да се получи изпадане в различна степен на правото черво през ануса и кървене.

Дисбаланс на всяка Доша би могъл да причини хемороиди. Основно обаче те са свързани с отклонения при Вата и Пита енергиите в тялото. Хемороидите, причинени от разбалансирана Кафа, не кървят и не създават големи проблеми.

Хемороидите, които са тип Вата, са твърди, с неправилна форма, сухи, малки, кървят рядко, могат да бъдат оприличени на стафиди. Пита хемороидите са зачервени, има възпаление и кървене. Болезнени са, могат да се спукат, а кървенето е обилно. Могат да се оприличат на червено грозде. По-малко проблемните Кафа хемороиди са като зелено грозде.

Хемороидите също така могат да се определят като тип "вътрешни" и тип "външни":

  • Вътрешните са като полепи и по принцип са предизвикани от проблеми с Кафа Дошата.
  • Външните са около ануса и са болезнени.

Обикновено хемороидите могат да се излекуват напълно, като за това Аюрведа използва съчетано различни методи и средства - хранене, дейности, билки, масла както за корекция на Дошите, така и за пряко въздействие върху хемороидите. За облекчаващо въздействие на болезнените места и сърбежите се използват и свещи, лосиони, пасти.

Аюрведа лечението е специфично за всеки пациент според водещата Доша, вид и степен на настъпилите отклонения. Затова трябва да се проведе от аюрведа лекар или при консултации с него.

Общата цел е да се възстанови  естественият енергиен баланс в тялото, за да може организмът да изпълнява в пълна степен функциите си, с което да отстрани причините за развитието на болест. По принцип може да се каже, че на първо място е оптимизирането на храносмилателния огън, за да се подобри разграждането и усвояването на веществата. Използват се куркума, пипер - черен и червен, джинджифил, босилек и други, които също така въздействат на дебелото черво, като подобряват кръвообръщението в него.

Билки за кървящи хемороиди | Ayurvedasofia.bgЛечение

Ако хемороидите са предизвикани от дисбаланс на Вата, болка освен в зоната на правото черво и ануса, се получава и в пикочния мехур, ниско в корема, в гърба, таза. Апетитът е намалял. Лечението протича, като се балансира Вата.

Много важна е хранителната диета - храната трябва да е влажна, топла, мазна. За да се овлажни дебелото черво, може да се използва затоплено масло от сусам, с което да се направи външно намазване в ануса или чрез клизми. Прилагат се също и слабителни. От билките с разнообразно въздействие се използват амалаки, харитаки, ашваганда, билковата комбинация Трифала и др.

Хемороидите, които са тип Пита, се лекуват с диета, която да намали тази Доша. Полезни са зелените зеленчуци и салатите. Трябва да се избягват патладжани, картофи, домати.

От билките с благоприятно въздействие  са куркума, алоев сок, червена боровинка. Трифала се използва и тук. Популярна комбинация е смес от куркума, берберис и горчица. Успокояващо и кръвоспиращо въздействие има билката Ашока.

При Кафа хемороидите може да се получи подуване на жлезите или полипи по други части на тялото. Заболяването може да е съпътствано от хрема, кашлица, сладникав вкус в устата, засилено слюноотделяне.

Използват се активиращи и прочистващи подправки - черен пипер, може и червен, джинджифил. Ефективни са Трифала и Трикату, приемани с мед.

Независимо от вида хемороиди, има и общи средства и начини, които помагат при лечението:

  • Сок от алое - супена лъжица, може да се смесва с джинджифил и да се пие два пъти дневно.
  • Помага също и чаша сок от моркови, към който се прибавя сок от кориандър - супена лъжица. Пие се на празен стомах два пъти дневно.
  • За външно въздействие на хемороидите може да се използва смес по една чаена лъжичка от куркума и от маслото Гхи вечер преди лягане. След ходене до тоалетна е добре анусът да се измива с топла вода и хемороидите да се намажат леко с рициново масло.