Всяка от трите Доши може да доведе проблеми с дишането

Всяка една от трите Доши - жизнените енергии на човека - може пряко или косвено да доведе до нарушения в дишането. Тези три вида енергии обхващат всички здравни аспекти, тъй като са си разпределили дейностите и функциите на органите и системите в тялото.

Движенията се осъществяват чрез Вата Дошата, трансформациите - чрез Пита, Кафа е отговорна за състоянието на течностите и консолидацията на материята. Така трите вида жизнени сили определят биологичната същност на човека като физика, психика и съзнание.

Ръководейки всички процеси за съществуването и развитието на организма, Дошите са взаимно зависими в определен баланс. Когато някоя от тях излезе от това равновесие, не само се получават нарушения на процесите, които тя ръководи, но предизвиква отклонения и при другите Доши и функциите, за които те отговарят.

Сред местата, където има съсредоточена Кафа, са белите дробове и стомахът. Когато Кафа в стомаха се увеличи и се получи излишък, той преминава в белите дробове и в тях се натрупва слуз. Тя блокира бронхите и свободното преминаване на въздуха. Така Кафа причинява остри състояния на асма, пневмония, и други.

Дейността на белите дробове се влияе и от Вата Дошата, която ръководи вдишванията и издишванията като част от движенията в тялото. Сухата кашлица с перманентна умора  например насочва към проблеми с Вата.

Намалената Пита пък води до отслабнал храносмилателен огън. и образуване на допълнителна слуз, което увеличава Кафа. Освен това се получават и токсини от загниващи хранителни остатъци. От храносмилателния тракт чрез кръвта тези отрови се разнасят по цялото тяло и предизвикват различни заболявания, включително белодробни инфекции.

Заради тези токсини, съществена част от лечението при затруднено дишане, както и при всички други болести, е да се нормализира храносмилателния огън. Така се възстановява естественият природен ритъм за усвояване на полезните вещества и освобождаването от ненужните.

Лечение на нарушено дишане | Ayurvedasofia.bgКак протича лечението

Лечението при нарушения в дишането става едновременно по различни пътища, като Аюрведа има средства както за спешно овладяване на пристъпи, така и за дългосрочно въздействие.

Извън спешните състояния, основната цел на лечението е да се възстанови първоначалният енергиен баланс, зададен от природата. Така органите ще започват да функционират нормално и ще се премахнат причините за заболяването.

Единият от начините за балансиране на Дошите, както беше споменато, е храненето. Лечебният хранителен режим трябва да се назначи от аюрведа лекар след диагностика на енергийните отклонения. Тъй като всяка храна влияе различно върху различните Доши, трябва да се намери оптималното за конкретния случай съчетание, за да се постигнат едновременно съответните усилвания или намаления на отделните енергии.

В най-общи щрихи, за балансиране на Вата храната трябва да е топла, бобовите изделия да се ограничат, да се избягва суровата храна.

За Пита пък е подходяща по-хладната храна, тежката и мазна е вредна. За Кафа се препоръчва суха и лека храна, млечните изделия и самото мляко трябва да се избягват.

Хранителният режим включва и времето, и начинът на хранене. След излекуването, храненето трябва да премине в пълно съответствие с изискванията на съответния тип тяло, за да не се получи отново дисбаланс. Аюрведа лечението включва също така процедури за прочистване от токсини, терапии с билки и масла, дихателни упражнения и различни други практики от йога.

Дихателните упражнения са много полезни за контрол на дишането, но трябва да се провеждат в правилни пози под ръководството на специалист. Същото важи и за пречистването на стомаха и белите дробове.

От билките широко приложение има например белият  оман. Той релаксира мускулите на трахеята, съдържа вещества, които успокояват бронхите и действат отхрачващо.

Има и комбинации - равни части на бял и черен оман, женско биле, канела, парче джинджифил, като за различните Доши могат да се добавят и други билки.