Разграждането на храната определя здравето

Разграждането на консумираната храна Аюрведа възприема като храносмилателния огън Агни. Ако той е силен, храносмилането е добро, храната се разгражда и усвоява оптимално, и не предизвиква болести.

Ако по някаква причина Агни се потушава и е слаб, храносмилането е нарушено и в стомашно-чревния тракт започват да престояват неразградени остатъци от поетата храна.

С тези остатъци се случват различни процеси, сред които и гниене, а при него се отделят токсини. Те преминават в кръвта и тя ги разнася по цялото тяло наред с полезните вещества. Така в организма е трупат химикали, тежки метали, различни замърсители.

С времето отровите образуват дори слой като пихтиеста слуз - Ама, който уврежда органите и тъканите. Техните нормални функции се нарушават и започват болестите - на храносмилателната, отделителната система, костите и всички останали според засегнатите тъкани и органи.

Нарушено храносмилане може да има дълъг период преди появата на конкретно заболяване като причинител. Това се получава от начина на хранене. Често срещано е пред телевизора, компютъра, на приятелски срещи и т.н., хората да не усетят кога са заситили глада и да продължават да консумират. Това се получава и при хранене в силно емоционални състояния, или ако се яде късно вечер, или нощем, когато организмът не е достатъчно активен и съответно Агни е слаб.

Много хора стават нощем с "посещения до хладилника", като си мислят, че е вредно само за фигурата с няколко натрупани килограма. Всъщност обаче това е предпоставка за поява на различните болести. Проблемът се увеличава, ако храненето редовно е обилно и с тежка храна.

Друга грешка е комбинацията на несъвместими храни. Всяка храна се разгражда за определено време и по определен начин, като може да подтисне разграждането на други храни и от тях в храносмилателната система да застояват остатъци.

Лют вкус в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Поддържане на храносмилателния огън Агни

За да се поддържа храносмилателният огън, храненето трябва да е обмислено - какво се яде, кога и в какви съчетания. При Аюрведа храненето е според типа организъм - дали телесният тип на дадения човек е Кафа, дали е Пита или Вата, като има съществени разлики за полезно-вредно.

Едновременно с това обаче има и общи принципи на хранене, с които да се поддържа оптимално храносмилане, както и подправки, които разпалват храносмилателния огън и действат срещу токсините.

Хидратацията е особено важна за стомаха заради стомашните сокове. Ако е дехидратирана стомашната стена, соковете ще й нанесат поражения. Затова около половин час преди хранене трябва да се пие вода - по една- две чаши. Водата не бива да се приема точно преди храна или по време на яденето, защото се получава другата крайност - стомашните сокове се разреждат и огънят отслабва. Освен това водата не бива да е студена и ли да се замества с газирани напитки.

Добре е да се стимулира жлъчката, например с цвекло или ябълки. Жлъчният сок не трябва да е гъст, защото тогава няма да успее във функцията си за неутрализация на стомашната киселина в тънкото черво. Тогава, като саморегулираща се система, организмът намалява стомашната киселина, а тя е нужна за разграждането.

Трябва да се яде в спокойно състояние, а вниманието да е съсредоточено в консумираната храна. Когато се яде под въздействието на емоции или наред с други "по-важни" занимания, организмът автоматично оставя храносмилането на по-заден план. Не бива също така да се яде, ако не се изпитва глад - тогава храносмилателната система все още преработва предишната храна и тя не е усвоена.

За стимулиране на храносмилането, храненето може да започне с малко пресен джинджифил с прибавена щипка хималайска или каменна сол. За подобряване на храносмилането и отстраняване на токсините, Аюрведа използва също черен пипер, сминдух, карамфил, резене, кимион, кориандър и др.