Вдигането на температура - борба с отровите

Вдигането на температура е показател, че в тялото е започнал болестен процес и то се бори с него. Свалянето й може да стане по механичен път, независимо от лечението на болестта - например със студени компреси на челото и стомаха, които отнемат температурата.

Принцип на Аюрведа обаче е цялостният подход и обикновено билките и комбинациите им, които са за бързо сваляне на температурата, въздействат и срещу причините за заболяването.

Блестите и възпаленията може  да са предизвикани от микроорганизми - гъбички, бактерии, вируси. Може обаче да са причинени и от Ама. Това е слузеста, тежка, студена субстанция, образувана от натрупани в тялото токсини. Те се получават при лошо храносмилане заради слаб или нерегулиран храносмилателен огън.

Когато храната не се разгражда оптимално, в храносмилателния тракт започва гниене на хранителни остатъци, които престояват там. Така се отделят отрови, които преминават в кръвта заедно с полезните вещества и тя ги разнася по тялото. Натрупването им през годините образува Ама, която като лепило запушва различни фини канали за потоците на трите биологични енергии и ги блокира.

Организмът изпада в криза, при която температурата се вдига, а той се стреми да се освободи от блокиращите токсини. На местата на блокажите започват възпаления, а стопираните потоци на Дошите нарушават функциите на организма, за които Дошите "са си разпределили" да отговарят.

Водещ за образуването на Ама е храносмилателният огън, така че балансирането му, съответно балансирането на енергията Пита, която отговаря за него, е задължителна част от лечението.

Самият огън Агни обаче може да бъде потиснат и заради отклонения при другите две доши. Кафа например може да натрупа слуз в стомаха, която да премине в тънките черва и да блокира храносмилателните възможности. Вата може да повлияе на храносмилателните процеси в тънките черва. На всичко това диагностиката трябва да даде точна картина, за да се назначи лечението.

Аюрведа при висока температура | Ayurvedasofia.bgАюрведа лечение при болести с висока температура

Аюрведа има разнообразни начини за лечение на заболявания с трескавост и висока температура. Най-напред се определя дали състоянието е предизвикано от Ама или други причинители.

Има множество билки и подправки с противовъзпалителен и антибиотичен ефект срещу бактерии и вируси. Противомикробно действие например имат джинджифилът,  свещеният босилек, куркумата и много други. Виданга пък освен срещу бактериални инфекции, се използва дори срещу паразити - глисти и тении.

Дали заболяването е заради Ама, може да се съди по езика - тогава той е с плътна плака. Разбира се, има и други симптоми - отслабнала сила на тялото, намален апетит, загуба на вкус, лош дъх, миризма на тялото и урината, лесна уморяемост и т.н.

Когато причина за заболяването е Ама, са необходими билки за подобряване на  храносмилането. Особено ефективна е комбинацията между джинджифил, черен пипер и дълъг черен пипер, наричана Трикату. Освен ефекта за храносмилане, тя има още много въздействия, едно от които е загряващото, а изпотяването сваля температурата. Това трябва да е съпроводено с лека постна храна, да се избягва мазното.

От значения са и вкусовете, чиито характеристики се свързват с комбиниране на свойства на петте елемента във Вселената. Не се препоръчват киселите и солените вкусове, които включват в характеристиката си влага и топлина и могат да усилят треската и температурата. Сладкото е със същия ефект.

Намаляването на Ама и температурата става с билки с лютив или горчив вкус. Освен другите им ефекти, те засилват метаболизма. Въздействието на стипчивото е смесено. Свързващия му елемент може да способства за задържането на Ама в тъканите. Той обаче може да се използва лечебно при мембрани, увредени от инфекции, причинени от Ама. Така стипчивото, при правилна комбинация и последователност с горчивото и лютивото, може да е полезно за лечението при трескави заболявания с температура.