Клиника за природосъобразно лечение на всички болести

iconiconprice_consultation

Каквъв е принципа на Аюрведа?

Аюрведа представлява древна система за здраве, комбинация от пълноценен и здравословен начин на живот, заедно с терапия за тяло, чувства, психика и дух, използваща билколечение и аюрведа хранене.

Историята на тази медицина датира от преди повече от 5000 години. Думата е превод от също древния език санскрит - "аюр" и "веда" ("живот" и "знание").

Според философията на Аюрведа - здравето ни носи щастие и ако бъдем здрави, тогава ще получаваме много повече удоволствие и щастие от живота.

ВИДОВЕ ЕНЕРГИЯ

В Аюрведа съществуват три типа енергии, които определят здравето и естествените физиологични процеси, протичащи в тялото:

  • Вата /въздух и етер/ – отговаря за кръвообращението, сърцебиенето, дишането;
  • Пита /огън и вода/ – за метаболизма;
  • Кафа / вода и земя/ – за имунната система и растежа на тялото.

За да сме в добро здраве, е необходимо трите Доши да бъдат в баланс, като една от тях е водещата.

Има ли дисбаланс между тях, започва болестен процес.

ДИАГНОСТИКА

Древната природосъобразна медицина прилага осем начини за диагностика на болестта:

  • Нади (пулс)
  • Моотра (урина)
  • Мала (изпражнения)
  • Жива (език)
  • Шабда (реч)
  • Спарша (докосване)
  • Друк (визия)
  • Аакрути (външен вид).

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА

В Аюрведа съществуват 8 вида лечения:

  • Каячикитса /обща медицина/: лечение на заболявания, които засягат тялото.
  • Каумара-Бртуя и Бала Рога: занимава се с лечението на деца.
  • Шалая тантра се занимава с хирургични техники.
  • Салакая тантра /офталмология/ се занимава със заболявания на зъбите, очите, носа, ушите и др.
  • Бхута – Видя се занимава с болести, причинени от микроорганизми или употреба на алкохол.
  • Агада – тантра се занимава с антидоти за отрова.
  • Расаяна – тантра /гериатрия/ – методи за подмладяване .
  • Ваджикарана тантра /афродизиаци/ се занимава със репродуктивното здравето и желанието за потомство.

АЮРВЕДА ХРАНЕНЕ

В Аюрведа изключително важно значение се отдава на процеса на хранене като източник на жизнената ни енергия. В храненето се употребяват качествени пресни или поне прясно приготвените продукти.

Храната се приготвя в чисто помещение, с изчистени дрехи и светли мисли, сервира се красиво, предлага се с любов и се консумира в спокойното състояние на ума и с дълбоко внимание към храната.

Приготвената храна по Аюрведа трябва да се консумира до 3 часа от приготвянето й.

Аюрведите считали, че храната се състои от три вида:

  • Храна със сатва гуна /енергиен заряд на благостта/ – продукти, които имат сочен, приятен маслен вкус и приятен аромат, като например – кайсия, портокал, диня, арония, круша, нар, елда, орехи, джинджифил, царевица, цариградско грозде, мандарини, морков, свежи плодове и зеленчуци, зърнени храни, подправки, млечни продукти, леща и други.
  • Храна с раджас гуна /енергиен заряд на страстта/ – продукти с прекалено изразен вкус или мирис, прекалено люти, горчиви или солени блюда, суха, гореща, пикантна храна, тиквички, кишу, кефир, канела, лимон, ръж и праскова, салата, бадем, лешник, ечемичен булгур, слънчогледови семки, краставица, салатки, черен пипер, кафе, зелен чай и други.
  • Храна с тамас гуна /енергиен заряд на невежеството/ – продукти, които не са пресни /приготвени са преди повече от 3 часа преди храненето/, месо, риба, яйца, гъби, лук, чесън, консерви, полуфабрикати, хляб, мая, спиртни напитки или всички продукти, които са минали процес на ферментация, различна от млечно-киселата.

Не всички видове храна, които принадлежат към дадена гуна, остават на същото енергийно ниво: например, ако започнем да ядем ябълка, която е Сатва гуна, и я оставим недоядена за известно време, тогава тя се превръща в Раджас, а след загниването си – в Тамас.

В аюрведичния режим се препоръчват три хранения на ден.

Ако една храна е вкусна, тя ще е и полезна, а ако не е –  то тя не носи необходимата енергия и полза на тялото, дори и да е приготвена с иначе здравословни продукти.