Лечение на астма чрез Аюрведа

16.10.2018

Вътрешни и външни причини за астмата

Астмата представлява често срещано хронично възпалително заболяване на дихателните пътища (бронхите), като симптоматиката е променлива и повтаряща се, и се изразява в пристъпи на задух, кашлица, болки в гърдите, спазъм на бронхите. Съпътстващи симптоми са хриповете, стягане в гърдите и кашлица.

При кашлица може да се образува храчка от белия дроб, която трудно се отделя. По време на пристъпа, тя може да прилича на гнойна храчка поради високите нива на еозинофили (бели кръвни клетки). Най-голям риск от развитието на това заболяване съществува за децата, тъй като те най-често страдат от инфекции на дихателните пътища.

Смята се, че причината за възникването на това състояние е комбинацията от фактори на околната среда и генетични фактори.

Симптомите на астма обикновено се влошаваш нощем, като те се обострят също така при студ  и тежко физическо натоварване. При някои хора симптомите започват внизапно, когато са породени от тригер (алергична реакция), а при други хора симптоматиката е персистираща.

Астмата може да се дължи на алергични реакции (прах, полени, домашни любимци, аспирин, плесен, определени храни); физическо натоварване, рефлукс на стомашно съдържимото, пренапрежение; белодробни инфекции.

Факторите на околната среда, които оказват влияние върху развитието на астма са много, като те включват замърсяването на въздуха (особено в големите и развити градове), наличие на алергени и определени химикали в околната среда.

Тютюнопушенетосъщо така е много сериозен фактор за развитието на тоав заболяване. Излагането на летливи органични съединения  на закрито е друга причина, както и излагане на алергени на закрито ( домашни акари, животински пърхот, хлебарки, както и плесен). Някои вируси също допринасят за развитието на астма.

Употребата на антибиотици в ранна детска възраст също се свързва с развитието на заболяването. Доказано е, че раждане с цезарово сечение увеличава риска от развитие на астма, защото детето не преминава през родовия канал и съответно не влиза в контакт със здравословни бактериални колонии.

Генетичната предразположеностсъщо оказва влияние. Съществува връзка между наднорменото тегло и развитието на астма, тъй като респираторната функция се понижава поради натрупаните мазнини, а и поради факта , че мастната тъкан води до провъзпалително състояние.

Доказано е, че някои парфюми могат да отключат и обострят астма. Психологическото напрежение и стрес допълнително обострят заболяването, тъй като стресът изменя имунната система, повишавайки възпалителната реакция на респираторните пътища към дразнителите и алергените.

През хилядите години на своето развитие като теория и практика, Аюрведа е проучила в детайли астмата като заболяване – причини, симптоми, развой. Тя е намерила разнообразни природосъобразни начини и средства както за пълното излекуване от тази болест, така и за профилактиката.

Прилагат се билки, хранителен режим, пречистване на тялото от токсини, йога практики.

Астмата е възпаление в белите дробове, при което в бронхите навлиза течност и това възпрепятства дишането, което обикновенно е съпроведено от хрипове и кашлица.

При силни пристъпи може да се стигне до задушаване. Продължителността на пристъпите е различна – от минути да часове. Честотата на пристъпите може да е по няколко пъти на ден. Сред ранните симптоми, които не са директно характерни за Астмата, са главоболие, подуване на стомаха, тежест в гърдите, анорексия.

Астмата може да е свързана с нарушения и при трите Доши жизнените енергии в тялото. Вата, която директно отговаря за вдишването и издишването, е най-податлива да излиза от равновесие.

Като Доша на движенията, другите две Доши – Пита и Кафа, са зависими от нея, тъй като потоците им протичат благодарение на Вата. Ако Вата предизвика увеличение на Кафа, в дробовете навлиза слуз и пречи на дишането.

Наред с това обаче енергийното равновесие се нарушава най-често заради пласта токсини Ама, образуван в тялото. Той запушва като лепило каналите, през които текат трите енергии. Това предизвиква изменения при тях, включително и при Вата, която провокира останалите. А токсините са от недобро храносмилане, респективно от слаб храносмилателен огън, който е свързан с Пита – Дошата на трансформациите. Така причините за Астмата най-често са комбинирани – получени дисбаланси и при трите енергии.

Причина за развитие на Астма може да бъдат и някои външни фактори. Те са свързани с различни алергии – към даден вид храна, към прах, тичинков прашец, животински косми или емоционален стрес и физическо претоварване.

Лечение на астма с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgЛечението

Астмата е заболяване, което силно влошава качеството на живот, а пристъпите й са животозастрашаващи. Затова лечението – лечебни средства при криза и за продължителната терапия, хранителен режим, йога, трябва да се консултира с лекар.

Още повече, че мерките може да са многобройни съобразно конкретните енергийни отклонения при трите Доши – масла, билки, чайове, отвари. Това е така, защото комплексните енергийни отклонения предизвикват различни заболявания и аюрведа лекарят трябва съобрази съчетанията от лекарствени средства – дали благоприятното за астма няма да е противопоказно за друга настъпила болест.

Тъй като астмата може да е провокирана от различни алергии, трябва да се избягват алергените – помещенията и вещите да са чисти, да не са покрити с прах, да няма животински косми, химикали и т.н.

Ако алергията е хранителна – човек има свръхчувствителност към определени вещества в продуктите, пристъпите могат да се появят веднага след консумацията, а може и след часове. Това лесно обърква неспециалиста за причините.

След аюрведа диагностиката лекарят ще назначи хранителния режим, който ще е съобразен както с нарушенията, така и с храните, подходящите за съответната Доша на човека. Целта на лечението е да се възстанови естественият баланс на Дошите, за да възвърне организмът нормалните си функции, при които няма място за болести.  Разбира се, Аюрведа има начини и за спешно преодоляване на пристъпите.

По принцип широко се използват свойствата на синапа, който действа благоприятно на дихателната система. Той действа затоплящо и може например да се приложат разтривки на гърдите с масло от кафяв синап. Може също така маслото – колкото чаена лъжичка, да се смеси с нерафинирана захар и да се взема два-три пъти на празен стомах през деня.

Друг вариант е синаповото семе да се използва в топла напитка. Смлян синап и черен пипер се варят десетина минути, като сместа за чаша вода е колкото половината на лъжичка за чай. Добавят се една-две малки лъжички мед, бульонът се пие няколко пъти на ден.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *