Лечение на когнитивно разстройство с Аюрведа

04.12.2019

 

Определение за когнитивно разстройство

На основното си ниво терминъткогнитивно разстройство се прилага за всеки вид разстройство, заболяване или състояние, което уврежда когнитивното функциониране на човека. Способността на човек да функционира става изключително трудно или невъзможно без лечение или без някаква форма на помощ.

Познанието е термин, който се отнася до:

 • различни психични функции като учене и памет
 • възприемане или идентифициране и разбиране на взаимоотношенията на обекти в нечия среда
 • разрешаване на проблеми
 • разбиране на езика
 • общуване с другите
 • взимам решения
 • да може да мисли за неща от различни гледни точки.

Хората с когнитивни разстройства имат проблеми, които засягат способността им да извършват едно или повече от тези действия.

Основните неврокогнитивни нарушения, изброени в DSM-5, са:

 • Делириум: Промяна в мисленето, която се развива за кратък период от време и включва загуба на осъзнаване на обкръжението, ситуацията и способността на човек да мисли ясно.
 • Деменция: прогресивен спад в мисленето на човек, който най-често включва загуба на памет, проблеми с концентрацията и загуба на други мисловни способности.
 • Амнезия: загуба на памет без значителна загуба на други мисловни способности.
 • Други: Много други състояния, които могат да се дължат на медицински състояния, употребата на наркотици и т.н.

Причини

Някои от основните причини за когнитивните разстройства / дисфункции включват:

Генетични: Изглежда, че генетичните влияния играят роля при много различни когнитивни разстройства. Например,болестта на Хънтингтън е тежко разстройство на движението, което често включва значителни промени в мисленето. Смята се, че деменцията, която идва заедно с разстройството, се дължи на генетични причини. Разстройства в развитието като синдром на Даун често предизвикват значителна когнитивна дисфункция и често са резултат от генетични фактори.

Травма на главата: нараняванията на главата могат да доведат до значителна когнитивна дисфункция. Те могат да бъдат източник на разстройства като деменция или амнезия. В зависимост от тежестта и степента на нараняване на главата, ефектите могат да бъдат специфични за частта от мозъка, която е ранена, или могат да засегнат цялостното функциониране на човек.

Затворените наранявания на главата често водят до травматични мозъчни наранявания (TBI), които се случват, когато мозъкът не е проникнат от някакъв предмет. Болести и инфекции: Има много бактерии, вируси и болестни състояния, които могат да засегнат мозъка и да доведат до когнитивна дисфункция или когнитивно разстройство. Менингитът е възпаление на защитното покритие на мозъка и гръбначния мозък, което може да бъде причинено от бактерии или вирус. Това може да доведе до значителна когнитивна дисфункция и дори до смърт.

Множествената склероза

Множествената склероза (МС) е заболяване, за което се смята, че се случва, когато имунната система на организма започне да атакува вещество, известно като миелин. Миелинът е част от клетките в централната нервна система (мозъка и гръбначния мозък), които помагат на клетките да сигнализират една към друга. Когато миелинът е силно повреден, клетките не могат да комуникират и хората започват да имат проблеми с мисленето и движението си. Болестта на Паркинсонсе случва, когато клетките в мозъка, които произвеждат химикал, известен като допамин, започват да умират. Клетките, които използват допамин, не могат да общуват ефективно помежду си.

Мозъчни тумори

Туморите са анормални клетки, които растат и проникват в областите на тялото, където се намират. Туморите могат да бъдат или доброкачествени, или злокачествени. Доброкачествено означава, че те няма да се разпространяват в други области. Злокачествените означават, че те ще се разпространят в други области и могат да продължат да растат дори след отстраняване на повечето от тумора. Туморите, които се случват в мозъка или в покритията на мозъка, могат да засегнат областта на мозъка, където се намират. Това може да доведе до когнитивна дисфункция, свързана с тази област на мозъка.

Излагане на токсични вещества

Има много вещества, които могат да повлияят на работата на мозъка и да доведат до когнитивни разстройства или когнитивна дисфункция. Тези вещества често се наричат невротоксини. Хората, изложени на олово или други тежки метали, могат да развият проблеми със своята памет и други познавателни функции.

Изложени на изпарения на боята, изпаренията от определени видове лепила, цименти, бензинови или аерозолни кутии и др. Също могат да доведат до значителни увреждания на мозъка. Това увреждане може да доведе до когнитивна дисфункция. Употребата на алкохол или наркотици като кокаин или хероин може да доведе до значителна когнитивна дисфункция или до развитие на когнитивно разстройство. Например някои хора, които злоупотребяват с алкохола с течение на времето, могат да развият форма на деменция поради увреждане на мозъка, свързано с тяхната злоупотреба с алкохол.

Недохранването или други фактори на начина на живот: Не се хранят правилно, получаването на достатъчно физически упражнения или други фактори, свързани с начина на живот на човека, могат да доведат до развитие на когнитивно разстройство. Хората, които страдат от затлъстяване, също са уязвими към много различни видове когнитивни разстройства като инсулт и дори деменция. Тежкото недохранване може да доведе до проблеми с делириума.

Каква е теорията за когнитивни разстройства в основата на Аюрведа?

От гледна точка на Аюрведа, хората могат да бъдат класифицирани според своята Доша или биологичен хумор. Аюрведа идентифицира три Доши: Вата, Пита и Кафа. Аюрведа говори и за четири основни компонента, които съставляват човек: тялото (Сарира), умът (Манас), физическите / психологическите сетива (Индрия) и душата (Атма). Практиката на Аюрведа има за цел да утвърждава здравето чрез установяване на равновесие между всичко по-горе. Нека разгледаме малко по-отблизо концепцията на ума.

Манас: Умът

Казва се, че Манас има три различни качества или черти на характера. Те са посочени като трите гуни. Първата (Саттва) се свързва с положителни качества като самоконтрол, мъдрост, духовно осъзнаване, търпение и щастие. Вторият (Раджас) е свързан с гняв, алчност и насилие. Третият (тамас) е свързан с качества като летаргия, депресивни симптоми и егоизъм.

Счита се, че психичното заболяване се проявява, когато възникне дисбаланс между тези три гуни и това може да се случи в резултат на проблеми, свързани с Доша и начина на живот на човек.

Как лекуват когнитивни разстройства с Аюрведа медицина?

Лечението включва цялостна комбинация от промени в диетата и начина на живот, йога, масаж, ароматерапия и какво може да се сравни сетични или духовни съвети. Освен това могат да се използватмантри, медитация, пост и обети. Може да се предписват и специфични билки за лечение на психологични разстройства: примери включват Bacopa monnieri, Kava, Centella asiatica и Saffron.

Има и друга аюрведична техника, известна като Сатваваяя, която може да се използва за подобряване на психичното здраве. Буквално преведено, това означава „завладяване на ума“ – и това е аюрведически еквивалент на западната психотерапия. Sattvavajaya включва подпомагане на пациента да успокои, насочва и структурира ума, като предизвиква и заменя проблемните идеи и мисли с по-функционални такива – подобен подход на западната марка на когнитивно-поведенческата терапия (CBT).

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *