Методите за пречистване в Аюрведа

09.02.2018

Защо се прилага аюрведа пречистване

За Аюрведа в основата на болестите е Ама. Това е лепкав плътен слой по тъкани и органи, който се образува от токсини. Те се получават от вредни храни или грешки при храненето, при което храната не се разгражда навреме, започва гнилостни процеси, при което се отделят отрови. С кръвта се разнасят по цялото тяло, а с годините се натрупват като плака, тровят организма дори на ниво клетка.

Някои от тях са разтворими във вода и могат да се изхвърлят с потта, да речем, но има и мастно-разтворими, освобождаването от които е по-трудно и при натрупването им,  организмът не може да се справи сам. Така той се извежда от естественото му състояние и се нарушават нормалните му функции. Тези увреждания не са само във физиологичен смисъл.

Аюрведа Дошите

Аюрведа възприема човека като триединство на тялото с духовното му и мисловно начало. В това триединство се проявяват три вида енергии /сили/. Те се наричат Доши и всяка води и контролира дадена част от функциите на организма, свързани с тялото, ума и духа.

Вата например е принципът на движението – биене на сърцето, дишане, дори мигането, нервните импулси и т.н.

Пита е свързана с храносмилането, усвояването, телесната температура и др.

Кафа е свързана със защитните сили на човека. Тези три енергии са в баланс, като съотношението им е зададено от природата още при раждането на човека. То е уникално и не се променя, при него една или две от енергиите са с определен превес. Това уникално съотношение на

Дошите определя не само физическите характеристики, но и характера, емоциите, полезните и вредни храни, предразположението към болестивъздействието на външните фактори като климат  и т.н.

Ама обаче нарушава този баланс. Затова затова се провежда аюрведа пречистване, за да може излезлите от равновесие енергии – Доши да бъдат балансирани и да се възстанови първоначалното им съотношение, което е природно зададено и е оптимално за съществуването на дадения човек.

Методи на Аюрведа за пречистване от токсините

Аюрведа има различни методи за очистване от натрупаните токсини /Ама/. Те са природосъобразни, както и използваните средства. Един от методите е Пурвакарма, който представлява поредица от външни процедури и се съчетава с Панчакарма – мощно очистване чрез вътрешни терапии.

Ролята на Пурвакарма до голяма степен е подготвителна за Панчакарма, а какво от тях в каква последователност ще се съчетае, решава аюрведа лекарят според заболяването и състоянието на пациента.

Има и методи за аюрведа прочистване, свързани с храненето и хранителни продукти. В това отношение много популярна е например консумацията на Кичари, както и използването на Гхи – специално пречистено масло. За пречистване  от токсини то може да се използва както за приготвянето на ястия, така и чрез омазване и масажи поради способността му да прониква дълбоко през кожата.

Пурвакарма може да се възприеме като предварително действие,  макар че само по себе си е особено важно – без него ще се очистят само токсините, натрупани в стомаха и червата.  Този метод включва обливания с растителни масла и масажиране, втриване на лилки, билкови отвари за парни бани и др. С тях тялото се отпуска, зоните с токсини се раздвижват, организмът се подготвя да преведе токсините към отделителната система и да се освободи от тях чрез вътрешните пречиствания.

При Пурвакарма най-важно е омасляването, което може и да е вътрешно чрез пиене на лечебни масла, и загравянето. Използват се затоплени растителни масла и Гхи, като затоплянето може да е за цялото тяло, може да е на опредени места. Сред най-често използваните са сусамово масло и Гхи.

Панчакарма използва лекарствени клизми, лечебно повръщане, изчистване на главата, прием на слабителни, в редки случаи се прави и пречистване на кръвта.

Аюрведа пречистване с Кичари

Кичари е метод за аюрведа пречистване, основан на храната. Всъщност това е вид ястие. Детокс с Кичари може да се прилага самостоятелно като профилактика за изчистване на токсините от тялото, а при лечение е част от цялостния комплекс терапии, назначен от аюрведа лекаря. И в двата случая трябва консултация с аюрведа специалист.

Това е така, защото дори когато е само за профилактика, периодичността и продължителността на този хранителен режим зависят от редица фактори. Основно това са  Дошовия тип на дадения човек, получилите се отклонения на текущото му енергийно състояние викрити спрямо идеалния му енергиен баланс пракрути, степента на натрупаните в тъканите отрови.

Организмът на всеки е уникален и при еднакви условия, при различните хора отлагането на токсини е различно.

Кичари се прави простичко, лесно и бързо. В същото време е питателно, вкусно, а се смила и усвоява лесно от организма. То е полезно за освобождаването от токсини на ставните тъкани, костите, кръвта и е много подхранващо.

Хранителният режим с Кичари за аюрведа пречистване нормализира различни биологични процеси, почиства енергийните канали, спомага достигането на физиологичен, емоционален и духовен баланс. За усилване на въздействието се съчетава йога, самомасаж, дихателни упражнения и др.

За направата на Кичари за аюрведа пречистване се използва ориз басмати, червена леща, която може да се замени с боб мунг и различни полезни добавки – куркума, лимон, кимион и др. Използва се и пречистеното масло Гхи заради хранителните му и лечебни качества – то е без холестерол, активира храносмилането, ускорява метаболизма, извежда токсините от мастно-разтворимия вид, като има способност да прониква през клетъчните мембрани и да почиства самата клетка.

За аюрведа пречистване е добре Кичари да е по-рядко, като супа.  Заради силната му природосъобразна хранителна стойност и пречистваща роля, Кичари може да се използва от хора и с тегло под нормата, и от хора със затлъстяване.

Как се прави Гхи и Кичари за аюрведа пречистване

За Аюрведа Гхи е от най-полезните продукти. Това пречистено масло може да се използва за аюрведа пречистване от всички и на гладно, и за готвене.

За да се направи Гхи, е необходима тенджера, на която дъното и стените да са дебели. Килограм масло се разтапя в тенджерата, сложена на слаб огън. Ще стане по-бързо, ако маслото е нарязано на по-малки парчета.

Когато се втечни, котлонът се усилва, а като се получи леко завиране, се намалява. На цвят маслото все още е бяло и се получава пяна. Тя постепенно трябва да се маха. Претопяването може да продължи от 40 минути до час. Отделя се приятен аромат, леко сладък. Ако запращи, силно или да ароматът е прекалено сладък, значи е взето масло, в което има и маргарин. Ако се появи лоша миризма, това е от отделяне на химикали.

Гхи е готово, когато стане прозрачно. Белтъците по дъното във вид на малки топченца, се прецеждат с марля. Полученото Гхи е прозрачно, леко кехлибарено, с лек аромат на орехи. След прецеждането се съхранява в буркан, който се затваря след като маслото изстине, тогава ще е сухо и втвърдено.

За 4 порции пък Кичари необходимото Гхи, измерено в супени лъжици, е между 2 и 3. Необходими са и малко семена от синап и кимион – по половинката на чаена лъжичка. Толкова е и количеството куркума, трябва и малко лют пипер.

Оризът Басмати е 50 грама, червената леща -100 грама. Използва се каменна сол – чаена лъжичка, а водата е литър и половина. Гхи се нагорещява в тенджерата и към него се прибавят семената от кимион и синап.

Когато започне пукане на синапа, се прибавят пиперът и куркумата, и се разбъркват. Добавят се лещата и оризът, които предварително са измити добре, и водата. На слаб огън ври около половин час до добро разваряване на съставките, солта се добавя накрая и се изчаква десетина минути при изключен котлон. Ястието се сервира топло.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *