Какво представляват петте стихии в Аюрведа?

01.02.2018

Петте стихии в Космоса и Човека

За Аюрведа Вселената/Космосът са съставени от пет елемента, които философски се възприемат и като стихии. Всяко материално нещо е изградено от тези аюрведа стихии в определено съотношение. По този модел са и Природата, и Човекът, които са микромодели на Космоса, и съществуват по Всеобщите му закони.

За Човека съотношението на тези аюрведа стихии определят както физиологическите му особености, така и психологическите му, умствени и духовни характеристики. С твърдостта си ЗЕМЯТА дава стабилната форма, структурата. В човешкото тяло това са плътните структури – кости, мускули и т.н. ВОДАТА се свързва с виталността поради свойството й за проникване. В тялото това са плазмата, секрециите за храносмилане и др. ОГЪНЯТ е преобразуването на материята в различни форми. От петте аюрведа стихии той “е отговорен” за обмяната на веществата, храносмилането. Свързва се и с интелигентността – умствената дейност и придобиването на знания. ВЪЗДУХЪТ е движението, в човешкото тяло се свързва с биенето на сърцето, дишането, работата на мускулите и т.н. ПРОСТРАНСТВОТО или етерът  е мястото за разполагане на елементите /проява на стихиите/, техните граници и форма. В човешкото тяло това са кухините – уста, гръден кош, корем и др.

При всеки човек петте аюрведа стихии са зададени по рождение в определена уникална хармония. Те се проявяват по три основни принципа – въздушен, огнен и материален. Така се получават трите доши. Вата е комбинация на въздух и етер, Пита е вода и огън, Кафа е съчетание на вода и земя. Тяхното съчетание определя типа тяло, като основните са три – Кафа, Пита, Вата.

Има обаче различни комбинации, при които преобладават две доши.  Природно зададеният баланс между тези три сили/биологични енергии, е идеалното състояние на човека, наречено пракрути. Ако това равновесие се поддържа, човек е здрав, уравновесен, спокоен. Отклоняването от този баланс заради неправилен начин на живот, е викрити. Ако отклоненията не са големи, тома състояние може да се определи като “текущо”. Ако обаче дисбалансът стане по-голям, започват болестите.

Петте символа на елементи в Аюрведа | Ayurvedasofia.bgКак са се появили петте аюрведа стихии

Аюрведа е най-древната медицина. Като систематично подредена и завършена здравна наука, тя се прилага успешно над 5000 години. Писмени свидетелства са запазени в медицински трактати от 1-2 век преди новата ера, но в продължение на хилядолетия преди това натрупаните знания са предавани от индийските мъдреци и лечители на учениците устно. Тук трябва да се уточни, че медицината при Аюрведа е резултат, проява, на философска концепция за сътворението и съществуването на Света. Не само за Земята и Природата, а за Космоса като цяло. Затова в медицинската аюрведа практика освен науките за човека и природата, са приложени огромни познания и по астрономия, и по астрология.

Петте стихии, сътворили материята, са се породили от божествения космически звук Ом /Аом/ в пространството. Вибрациите му раздвижили пространството и се появил въздухът. Триенето, предизвикано от неговото движение, създало топлината. Обединяването на загретите частици довело до появата на огъня. От горещината му частици на етера се разтопили и се появила водата. От допълнително втвърдяване на част от втечнените частици, се появила земята.

Петте стихии /елемента/ пък изграждат материята, като могат да се проявяват в различни форми. Пример може да се даде с разтапянето на леда, който е на земния принцип. От топлината той преминава във вода, тя се изпарява и отива под формата на въздух в пространството.

Макар и доста по-късно, западната цивилизация също стига до съществената роля на елементите в живота на човека. Прави го Хипократ през пети век в Гърция, а както е известно, западната цивилизация го възприема като баща на медицината.

Според него темпераментите са четири и всеки отговаря на определена течност и елемент в тялото. При сангвиниците е изразена комбинацията кръв и въздух; флегматичният темперамент отговаря на слуз и вода; холериците са жълта жлъчка в съчетание с огън, а при меланхоликът комбинацията е земя и  черна жлъчка. Петия от елементите, известни много преди това в Аюрведа – етер, в западната цивилизация е добавен от Аристотел.

Характеристики на човека според петте аюрведа стихии

Зададеният на човека по рождение баланс на петте стихии, съответно Доша и пракрути, е за цял живот, той не се променя. Това енергийно съотношение, при което обикновено в някаква степен преобладават две Доши, определя цялостната характеристика на човека.

Освен неговите физически, емоционални и духовни качества, от този баланс зависи и към какви болести е предразположенрежимът на хранене, кои храни и подправки са полезни и кои вредни, в какви комбинации като превенция и съответно лечение, ако се наложи.

Това разбира се не бива да се абсолютизира, защото много от характеристиките зависят от викрити – текущото състояние, което може да е и болестно. Затова е винаги е препоръчително да се потърси аюрведа лекар.

По принцип човек с Вата тип тяло е слаб, подвижен, но пък лесно се изморява. Кожата му е суха и тъмна. Не издържа на студ, вятър, шум, височините го плашат и има например проблем с пътуването в самолет. Вглъбен е и е силно емоционален. Често преувеличава проблемите, което го прави неспокоен, сънят му е кратък, а в същото време – често наситен със сънища. Тази силна зависимост от настроенията го прави непостоянен.

Телесният тип Пита е със средни физически характеристики като ръст и пропорции. Тези хора не само издържат на студ, но и обичат зимните сезони. Като цяло са жилави, издръжливи. Те са интелигентни, с комбинативно и проницателно мислене. Практици, които обичат да се налагат, да бъдат лидери. Много са взискателни както към другите, така и към себе си. Дори малка грешка може да предизвика силно неудовлетворение, даже гняв, който не са в състояние да овладеят.

Кафа са едри хора, с масивни, тежки кости, предразположени са към напълняване. Кожата им е студена и бледа, косите са тъмни. Като характери са спокойни, приветливи, обикновено са “домошари”, склонни към заседнал живот, те са доволни от него. По-бавни са и са по-инертни от другите.

Аюрведа билки според петте стихии | Ayurvedasofia.bgПетте аюрведа стихии и предпазването от болести

За Аюрведа заболяванията започват в резултат на нарушения енергиен баланс, който е зададен първоначално на всеки човек. По същество това са нарушения в съотношенията на петте аюрведа стихии, които са в основата на дошите и пракрути. Тези нарушения идват от неправилния начин на живот, несъобразен с потребностите на определения тип тяло.

Увеличаването на дошите, което води до нарушаване на баланса, става на принципа, че подобното усилва подобното. Това означава, че въздействия, които са с близки до дошата характеристики, я увеличават.

Вата например се увеличава от студеното – храни, напитки, климатични условия – тъй като Вата по принцип е студена. По същата логика Пита трябва да се пази от слънцето, жегите и влажното време, от горещата и лютива храна, цитрусови плодове, тъй като е гореща, кисела и влажна. Кафа пък е тежка, студена, мазна, затова хората с такъв тип тяло трябва да избягват студа и влагата, тежките и мазни храни. Заради характерната им инертност, бездействието също им е противопоказно.

Увеличаването на дошите се отразява на целия организъм, като затормозява функциите на различните органи и системи. От особено значение обаче е въздействието върху храносмилането – храносмилателният огън Агни намалява, нарушават се процесите на разграждане и усвояване. Това води до хранителни остатъци, при които се получава гниене, отделят се отрови.

С времето те проникват в целия организъм, а натрупването им води до лепкав слой токсини – Ама, които увреждат организма. А физическите проблеми водят и до психологически, отразяват се негативно върху емоциите и мисленето. И увеличената Вата, и увеличената Пита, и увеличената Кафа най-общо казано, се отразяват върху разграждането и синтеза на веществата в организма, като съответно засилват и някои от отделните процеси.

Същевременно самите доши “предупреждават” за съответните предразположения към болести. Кафа са предразположени най-вече към белодробни заболявания; Вата са уязвими за нервни разстройства и депресивни състояния. Пита пък  са предразположени към заболявания на жлъчката, черния дроб, тънкото черво.

Медитация пред езеро | Ayurvedasofia.bgКак да поддържаме баланса на петте аюрведа стихии

За да поддържа идеалния си енергиен баланс пракрути, или текущото му състояние да е максимално близо до пракрути, човек трябва да има определен дневен режим. Това включва личната хигиена, сън, работа, хранене, почивка, духовни занимания.

В същото време условията на живот са непостоянни – климат, сезони, отношения с близки, приятели, с колегите на работа. Тези външни фактори  също влияят върху състоянието на човека и затова той трябва да ги контролира.

Вата заради чувствителността си към външните въздействия и лесната уморяемост, трябва да избягват студа и течението, шумните обстановки, многолюдието. Едновременно с това обаче, поради емоционалността и честата тревожност, усещането за страх от преувеличените проблеми, е добре да не изпадат за дълго в самота, да са с близките си, особено в студените, мрачни сезони. Трябва да се стремят също така да прекарват колкото могат повече време на открито, по възможност сред природата.

За Пита се проявяват особеностите на стихиите вода и огън. При тяхната раздразнителност е добре да се стараят да са по-толерантни, да се опитат да разбират другите.

Също така е добре да си дадат сметка за “високите летви” и в изискванията към себе си – доколко материалните блага, които преследват, си заслужават усилията и терзанията, които вредят на целия им организъм. И какво печелят от “водачеството” за сметка на потискането на околните. Добре е да се стремят към повече спокойствие и уравновесеност, като спортът по хладно например, ще им помогне много.

Кафа хората трябва да се стремят към повече активност – и физическа, и интелектуална. Успиването например не е добре за тях, трябва да стават рано и да правят разходки.

Какво представляват петте стихии в Аюрведа?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

1 Коментар

  1. Мая Запрянова

    Интересна статия за мен.

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *