Практики за прочистване на червата в Аюрведа

04.12.2023

Древната медицинска система, произхождаща от Индия – Аюрведа, предлага задълбочени познания за поддържане на здравето на храносмилателната система. Често наричана вторият мозък на тялото, тя играе решаваща роля за цялостното благосъстояние в телата ни.

Прочистване на дебелото черво, практика, чиито корени са в Аюрведа, набира все повече популярност, тъй като хората търсят естествени и щадящи начини за детоксикация на тялото си. 

Тук ще разгледаме аюрведичните възгледи за диетата, храните за почистване на червата, билките, подправките и чайовете, които насърчават здравето на червата, както и конкретни аюрведични процедури за лесно почистване на червата.

Аюрведичното виждане за правилната диета и стомашното здраве

Аюрведа подчертава значението на подхранването на организма с основни хранителни вещества, които поддържат цялостното здраве и подпомагат ежедневно процеса на прочистване. 

Включването на богати хранителни вещества в диетата ни е от решаващо значение за поддържане на енергийните нива на организма и улесняване на отстраняването на токсините. 

Храните, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, допринасят за здравето на стомашно-чревния тракт, като осигуряват оптималното му функциониране.

За да поддържаме доброто състояние на храносмилателната система, ключът е в разбирането на уникалния състав или доша на човека, която влияе върху избора на диета. 

Като цяло диетата, богата на цели, непреработени храни, с акцент върху сезонните плодове и зеленчуци, подпомага правилното храносмилане.

Практики за прочистване на червата в Аюрведа

В Аюрведа храносмилателният огън, или “агни”, е от основно значение за здравето на червата. За разпалването на този огън може да бъде полезно включването на подправки като джинджифил, кимион и кориандър в храната.

Освен това избягването на преяждане и консумирането на храна на равни интервали е в съответствие с принципите на Аюрведа, като насърчава ефективното преработване на хранителните вещества и елиминирането на отпадъците.

Храни за прочистване на червата

Стомашно-чревният тракт се състои от тънки черва и дебело черво, като и двете играят ключова роля в храносмилането и усвояването на хранителните вещества. 

Аюрведичните практики признават значението на поддържането на здравословен баланс в тези области за ефективно прочистване на червата.

Консумацията на разнообразни храни от растителен произход, като зеленолистни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, осигурява важни фибри, които поддържат редовността на храносмилането и помагат за детоксикацията на дебелото черво.

Някои храни са известни в Аюрведа със способността си да прочистват червата и да насърчават здравето на храносмилателната система. 

Богатите на фибри храни като ленено семе, семена от чиа и люспи от псилиум (хуск) спомагат за поддържането на редовна перисталтика, предотвратяват запека и подпомагат изхвърлянето на токсините от тялото. 

Включването на много пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в хранителния режим осигурява основни хранителни вещества, като същевременно поддържа здрав стомашно-чревен тракт.

Практики за прочистване на червата в Аюрведа

Богатите на пробиотици храни като кисело мляко допринасят за балансиран чревен микробиом, като насърчават растежа на полезните бактерии. Наличието на тези бактерии в червата играе решаваща роля в храносмилането и усвояването на хранителните вещества, което допълнително подчертава значението на включването на ферментирали храни в диетата.

В допълнение към специфичните храни има и други трикове с народна медицина за прочистване на дебелото черво.

Така например, смята се, че пиенето на смес от топла вода, лимонов сок и малко мед сутрин дава тласък на храносмилателната система и подпомага елиминирането на токсините. Този лесен ритуал може да бъде допълнен от консумацията на ленена вода през деня, известна със смазващото си действие върху червата.

​​Постоянната консумация на ябълков оцет пък подобрява имунната система, като засилва защитните сили на човека. Този оцет служи като детоксикиращо средство, пречистващо организма от токсини и за елиминиране на вредните и излишните вещества. 

Признат заради своите спазмолитични, антисептични и естествени диуретични свойства, консумацията на няколко супени лъжици ябълков оцет на ден предлага многостранен подход за укрепване на цялостното здраве.

Друга суперхрана помагаща в борбата с токсините са лимоните. Те имат алкализиращо действие, което балансира pH в чревната флора и организма. Така токсините се извеждат по-лесно от тялото и особено от дебелото черво. Чаша вода на ден с разтворен в нея пресен лимонов сок всяка сутрин на гладно върши чудеса.

Адекватната хидратация е от първостепенно значение за оптималната функция на червата. Аюрведа препоръчва консумацията на много вода през целия ден, за да се подпомогне изхвърлянето на токсините от организма и да се поддържа храносмилателният баланс.

Билки, подправки и чайове за прочистване на червата

Аюрведа използва силата на различни билки, подправки, чайове и натурални средства за прочистване на тънките черва и подобряване на храносмилателната функция.

Известно е, че здравето на черния дроб е тясно свързано с функционирането на храносмилателната система. Аюрведичните практики подчертават ролята на черния дроб в детоксикацията на организма чрез преработване и елиминиране на токсините. 

Куркума

Куркумата, със своите противовъзпалителни свойства, спомага за успокояване на  раздразнено дебело черво и черен дроб, правейки я желана подправка в аюрведичните лечения. 

Включването на куркума в ястията по няколко пъти на ден или избирането на чайове, обогатени с куркума, може да допринесе за здравето както на червата, така и на черния дроб. 

Пример за  невероятните ползи на куркумата е златното мляко, наричано в Аюрведа “халди доодх” – традиционна индийска напитка, която се слави по цял свят заради потенциалните си ползи за здравето. 

Тя се приготвя като топла, успокояваща отвара, в която куркумата се миксира с мляко и различни подправки. 

В Аюрведа златното мляко е на почит заради терапевтичните си качества и често се използва като средство за лечение на различни здравословни проблеми, включително и храносмилателни.

Практики за прочистване на червата в Аюрведа

Основни съставки за приготвяне на златно мляко:

 • Куркума: Съдържаща куркумин, силно противовъзпалително и антиоксидантно съединение, куркумата е известна със способността си да намалява възпаленията, да поддържа доброто състояние на стомашно-чревния тракт.
 • Прясно мляко: Аюрведа възхвалява хранителните предимства на млякото, признавайки го за богат източник на калций, витамини и минерали, които укрепват цялостната жизненост.
 • Черен пипер: За да се повиши потентността на куркумина, често се добавя черен пипер, който улеснява усвояването и използването от организма на полезните съединения, съдържащи се в куркумата.
 • Джинджифил: Допълнителен компонент, който често се среща в златното мляко, притежава противовъзпалителни и храносмилателни свойства, като придава на напитката успокояваща топлина.
 • Канела: Освен че придава възхитителен вкус, канелата допринася и за редица ползи за здравето, като притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които допълват здравословния характер на златното мляко.

Трифала

От най-известните билки за прочистване на дебелото черво е Трифала (смес от три плода: амалаки, бабитаки и харитаки) – известна с лекото си слабително действие, което подпомага редовното движение на червата. 

Плодът амалаки укрепва храносмилането и подобрява отделителните функции, бабитаки изхвърля паразитите от тялото, а харитаки регулира функцията на дебелото черво и съдейства за дълголетие .

Алое вера

Eкстракт от алое вера, известна с успокояващото си действие, може да се включи в ежедневните процедури за насърчаване на редовното изхождане и намаляване на възпалението на дебелото черво. 

Нийм

Със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, Нийм подпомага пречистването на кръвта и поддържането на здравословна стомашно-чревна среда.

Чайове като чай от джинджифил и чай от копър могат да бъдат включени в ежедневните процедури за подпомагане на храносмилането. Тези чайове не само облекчават храносмилателния дискомфорт, но и допринасят за цялостното пречистване на червата.

Аюрведични процедури за прочистване на червата

Виречана

Виречана, терапия на Панчакарма в Аюрведа, се фокусира върху изчистване на организма от токсини и шлаки, особено от стомашно-чревния тракт. 

Този терапевтичен процес включва прилагането на естествени пречистващи средства съобразени с индивидуалните нужди, за да се предизвика контролирано движение на червата. Виречана е известна с ефективността си за детокс на дебелото черво от полипи и насърчаване на цялостната детоксикация.

Терапия с трифала

Трифала е комбинация от три плода – амалаки, бибихитаки и харитаки, които често се използват като естествени  средства за прочистване на дебелото черво.

Редовната консумация на прах или таблетки Трифала помага за регулиране на движението на червата, за прочистване на дебелото черво и за изхвърляне на токсините от организма.

Гандуша

Гандуша е аюрведична практика, която включва използването на билкови масла. Макар че обикновено се свързва със здравето на устната кухина, тази техника може да допринесе косвено и за прочистването на червата на човека. 

Лигавицата на устната кухина е тясно свързана с храносмилателната система и абсорбирането на билкови екстракти по време на Гандуша може да има системен детоксикиращ ефект.

Практики за прочистване на червата в Аюрведа

Басти

Басти или аюрведичната клизмена терапия е друг мощен метод за детоксикация на дебелото черво. Той включва въвеждане на билкови отвари или масла в ректума, което улеснява елиминирането на натрупаните токсини и подпомага здравето в дебелото черво. 

Басти се препоръчва при различни състояния, свързани с дебелото черво, включително:

 • хроничен колит;
 • запек;
 • бактериално и микотично възпаление;
 • паразитоза;
 • неусложнени хемороиди;
 • атония на дебелото черво. 

Освен това тя може да се предложи при състояния като:

 • целулит;
 • метаболитни нарушения свързани с наднормено тегло;
 • мигрена;
 • депресия;
 • неврози;
 • белодробна астма;
 • алергии;
 • хроничен простатит;
 • дерматит;
 • ревматични заболявания
 • чернодробни заболявания.

В допълнение към тези аюрведични процедури има и няколко други подхода, които се коренят в Аюрведа и допринасят за прочистването на червата и цялостното им здраве.

Абхянга

Самомасажът с топло масло или Абхянга е практика, която не само подхранва кожата, но и стимулира лимфната система и спомага за изхвърлянето на токсините. Редовната абхянга може да подпомогне естествените процеси на детоксикация на организма, включително тези, свързани с храносмилателната система.

Билкови формули

Аюрведичните лекари често предписват билкови препарати, съдържащи комбинация от билки, известни със своите храносмилателни и детоксикиращи свойства.

Тези препарати могат да включват билки като нийм, харитаки и женско биле, които действат синергично за прочистване на стомашно-чревния тракт.

Заключение

Като се придържат към принципите на Аюрведа, хората могат да постигнат хармонично равновесие в телата си, насърчавайки не само прочистването на дебелото черво, но и цялостната детоксикация на системата си. 

От внимателния избор на хранителен режим до включването на специфични билки и подправки, аюрведични процедури, диетични насоки и билкови препарати, човек може да тръгне по пътя на лесното прочистване на червата и подмладяване както на тялото, така и на духа.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *