Какво е Аюрведа и как ще ни помогне

24.03.2017

Първото важно нещо, което трябва да знаят за Аюрведа хората със заболявания е, че тази древна медицина лекува всички болести. Тя по природосъобразен начин може да помогне на всеки.


Аюрведа обаче не е само медицина. Тя е и наука, философия за света и човека в тяхното взаимодействие. Така възприета и следвана, тя не само лекува, но и дава пътя за активен, пълноценен живот без болести. Аюрведа постига не само физическо изцеление, но и баланс, спокойствие на духа.


Като наука и практическа медицина, Аюрведа е изцяло природосъобразна, а много от понятията й са неразривно свързани с йога. Тя разглежда три вида енергии, относими към физиологичните процеси в организма: Вата, Пита и Кафа. Те съответно са свързани със  сърцебиенето, кръвообращението и дишането; с метаболизма; с имунитета и растежа на тялото.


Природосъобразното мислене е свързало тези енергии с основните елементи в природата – въздух, огън, вода, земя. Ако се наруши балансът между трите енергии, започват болестите. Така, както започват аномалиите в природата при нарушено равновесие между основните елементи.


С диагностика на тези нарушения Аюрведа може да предвиди развитието на предстоящо заболяване, за което все още не са се появили симптоми, и да го предотврати.  


Аюрведа всъщност лекува енергийни дисбаланси, водещи до нарушение на естествените физиологични процеси, възвръщайки равновесието. Премахвайки причината, лесно отпада и следствието, в случая – дадената болест.


Възстановяването на баланса става чрез прочистване на тялото – външно и вътрешно, аюрведа режим на хранене и дейности, определени от лекаря.


При лекуване с аюрведа се използва комплекс от билки и лечебни масла, масажи, билкови сауни, термични и очистителни процедури. Те се съчетават с аюрведа храненето.


След диагностиката аюрведа лекарят съставя цялостна програма за пациента, която обаче е строго персонална. Тя не може да се приложи на друг. Това е така, защото индивидуалният лечебен план е съобразен с общото състояние, вид на даденото заболяване, етап на развитието му, както и с телесния тип на пациента.


Прочистването на организма става по два метода – Пурвакарма и Панчакарма, които са признати от Световната здравна организация. Пурвакарма съчетава външни процедури с билките, маслата, масажите и т.н., и подготвя тялото за вътрешно прочистване по метода Панчакарма. То става чрез слабителни и очистителни процедури.


Съществен е моментът с Аюрведа хранене. Приготвянето на храната е като свещенодействие. То трябва да е в светло и чисто помещение, с чисти дрехи и светли мисли.


Самата храна, за да е полезна, трябва да е вкусна.  Иначе си губи смисъла, даже и да е направена от полезни продукти. Консумацията пък трябва да е в спокойно състояние и със съсредоточване върху  храната.


Списъкът с болестите, които Аюрведа лекува при възрастни и деца, е огромен. Както казахме, тази древна медицина е намерила лечение за всяка болест, обхванала е всички системи на организма и е нормално да се търси аюрведа при заболявания.


Специфичното в подхода тук е, че се прилага промяна в начина на живот – работа, почивка, домашни процедури, двигателна активност, психологическа нагласа. Освен това се акцентира и на възстановяване на духовното и умствено равновесие – повишаване на интелекта и чувството за увереност, осъзнаване на проблемите и начините за решаването им.


А това – след прякото излекуване, е най-важно, нали?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *