Специализиран индийски Аюрведа екип лекува вече и в София

20.04.2017

Има един много съществен момент при древната индийска медицина Аюрведа, която вече е на повече от 5 хиляди години. Тя лекува всички болести, но не се съсредоточва само върху даденото заболяване, а премахва и причините, довели до него. Затова Аюрведа обръща специално внимание на храненето. То е като обред, ритуал, част от цялостна философия за това как да постигнем идеалното здраве.

Храненето при Аюрведа всъщност предотвратява болестите. Препоръчва се хранене три пъти на ден, като има специални изисквания към храната – и като приготвяне, и като консумация, и като състав. Тя трябва да е балансирана според нуждите на организма от енергия.

Както споменахме, говорим като за обред. Храната трябва да е приготвена с пресни продукти, в чисто помещение, със светли, позитивни мисли и с чисти дрехи, да се поднася красиво. Освен това, ако не е вкусна, не е полезна, дори и ако е сготвена със здравословни продукти.

Самата консумация трябва да е до 3 часа след приготвянето, човек трябва да се храни в спокойно състояние и дълбоко внимание към храната.

Докато у нас храненето в масовия случай е хаотично. "Обядвате" ли пред компютъра, докато работите или просто сърфирате в интернет? Или – когато се случи през деня, вземате нещо тестено, може и с някакъв колбас, ако минете край някоя Бърза закуска? А на вечеря пред телевизора "се отпускате" с храната, докато не усетите, че сте преяли?

Този хаотичен хранителен "режим", при това с неподбрана, небалансирана храна, е пътят към болестите. По този начин в организма ни се натрупват различни отрови, тежки метали, пестициди, свободни радикали.

Тези вещества се напластяват в лепкав слой, тровят организма, нарушават естествените му природни баланси, объркват дейностите на системите му. Това води до болестите.

Тук стигаме до методите на лечение с Аюрведа. Както споменахме, тя лекува природосъобразно всички болести, като това е съпроводено с детокс на организма. Пречистването на тялото от токсините става чрез съчетаване на методите Пурвакарама и Панчакарма.

Пурвакарма е комплекс от външни процедури с лечебни билки и масла – масажи, обливания, сауни. Те раздвижват зоните с токсини и разкрасяват, и подготвят тялото за вътрешно пречистване с  Панчакарма. То става със слабителни и очистителни терапии.

Двата метода се съчетават с аюрведичен режим на хранене, йога, медитация. Цялостното лечение е строго индивидуално за всеки и се назначава от аюрведа лекаря след преглед и диагностика.

Всичко това – преглед, диагностика и лечение по Аюрведа, вече може да се намери и в София, при това от специализиран индийски екип. В Аюрведа клиник София работи доктор д-р Махеш Гарже. Той е гуру на Аюрведа, лицензиран от индийското правителство и има над 14 години практически опит.

Втори аюрведа лекар в екипа му е неговата съпруга – д-р Мохини Гарже, терапевтите са също висококвалифицирани, със стаж между 12 и 16 години.

Клиниката в София е първата в столицата, където автентичното лечение се извършва изцяло от индийски специалисти. Нейната работа е продължение на успешната практика на Аюрведа клиник в Банско, която разширява дейността си.

Доверете се на автентичното с д-р Махеш Гарже и Аюрведа клиник София!

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *