Тайната на дълголетието е в Аюрведа терапиите. Ето защо!

03.12.2016

Аюрведа – древната наука на живота и дълголетието формира основата на всички други медицински науки. Най-важна за продължителността на живота е ежедневната рутина, която се променя според сезона. Тя помага за създаването на необходимата за организма хармония.

Какво представлява Аюрведическия дневен режим?

Аюрведа медиците възвеличават чистотата, за тях тя е равна на  божествеността. Пациента е съветван да се грижи за ежедневното прочистване на червата си в клекнало положение, да се грижи за органите на отделителната си система. Той е още така съветван да изтърква езика си с инструменти от злато, сребро, мед, ламарина или цинк. Вярва се, че това почистване  освобождава подтиснатите емоции.

Очите се мият с хладка вода, това подобрява виждането и всички болести на очите, освежава съзнанието. За главата, ушите и тялото се използват етерични масла. Къпането е пречистващо, афродизиак, удължава живота, отмива умората, потта и мръсотията, обновява организма. Чистенето на краката ежедневно е важно за интелигентността, чистотата, дълголетието. Чистите дрехи увеличават чара, славата и продължителността на живота.

Подрязаването на косата, ноктите, брадата, мустаците  подхранва, разкрасява и пречиста тялото.

При изгрев, болният е хубаво да гледа в посока на първите слънчеви лъчи. Това упражение подобрява визията и жизнеността. Диетата варира според сезона. Пролетта се практикуват упражнения, масажи с етерично масло, ароматерапия, пушене на булки, гаргарене, измиване на очите.

Зимата е време за топли храни, вятър, студени питиета и се яде захарна тръстика, масла, гореща вода и млечни продукти, а също суров мед, кисело и солено. През зимата идете на парна баня или масаж с етерични масла.

Лятото се ядат повече сурови и леко задушени зеленчуци, студени сокове, сладки неща: мляко и ориз като пикантните храни се избягват. Човек подремва в хладна стая през деня и спи на добре проветрено място. Препоръчителни са ветрилата, хладна вода, прекарване на време в горите и въздържание от сексуални актове.

През есента се яде горчиво, тръпчиво и сладко, лесно смилаеми храни, пречиства се организма. Сядайте навън, носете сандалово дърво или пудра, носете перли и се къпете на лунна светлина.

Необходимо е с удоволствие да се правят йогически упражнения, тъй като йога е неразривно свързана с Аюрведа. Всички тези аюрведически съвети ви връщат във здравословното състояние, което всеки заслужава. Прилагането им води до продължителност на живота, който се живее с наслада и удоволствие. Рутината е индивидуална за всеки човек в зависимост от неговата Вата, Пита или Кафа Доша и се предписва от практикуващия Аюрведа медик. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *