Бяло течение

19.02.2019

Кога бялото течение сочи заболяване

Бялото течение е естествен пречистващ и оздравителен процес в женския организъм. Чрез секрета се отделят бактерии, определена киселинност, мъртви клетки от стените на влагалището. Това спомага да се поддържа нормалната среда на вагината. Така че ако протича нормално, бялото течение не е болест на половата система, както много жени се притесняват неоснователно. Има обаче редица болести, които предизвикват промени в секрета и се създава силен дискомфорт.

Появилите се аномалии, както и самите особености на секрета – мирис, цвят, гъстота, са специфични за всяка жена според конкретния организъм. И все пак промените в бялото течение и съпътстващите симптоми могат да насочат към появилото се заболяване.Ако секретът стане кафеникав с болки в таза, най-вероятно става дума за проблеми с честотата цикъла, но може и да е рак – на мукозата на маточното тяло или на шийката на матката.

Много разпространени са бактериалните инфекции, предавани по сексуален път. Такава например е гонореята. При нея  бялото течение помътнява, може да получи и жълтеникав оттенък, а съпътстващо може да се получи изпускане на урина, а между менструациите да има вагинално кървене.

Друга инфекция, предавана при секс и водеща до изменения при бялото течение, е трихомониазата, предизвиквана от едноклетъчен микроорганизъм. При нея секретът става пенест, може да е жълт или зеленикав, при уриниране са появяват болки и парене.

Влагалищно течение може да се предизвика и от вирусни инфекции като гениталния херпес, с който заразяването става чрез секс. Съпътства го появата на сърбежи, болки и затруднено уриниране, подуване на лимфни възли на слабините и др. Ако във вагината е нарушено естественото състояние на бактериалната среда, говорим за бактериална вагиноза, която е съпроводена с парене, сърбежи, вагинално зачервяване и подуване, а секретът мирише на риба, като може да е бял или сив. При гъбичните инфекции секретът се сгъстява много, на цвят е бял, появяват се сърбежи и болка при секс.

Аюрведа лечението

Аюрведа е систематизирала редица причини за отклоненията от нормалното бяло течение. Особено важно е храненето: консумация на храни, които са несъвместими, на алкохол, храна, причиняваща лошо храносмилане и недосмлени остатъци.

ayurveda

Вредни са също честите аборти, нервното напрежение и скръбта, наранявания, изтощение от болести, сън през деня и заседнал живот, лоша хигиена и др. Това разбалансира жизнените енергии /Доши/, които отговарят за дейностите на разнообразните органи в тялото.

Когато отклоненията при течението са свързани с Вата, течението става сухо, розово, пенливо, болезнено и нараства. Ако дисбалансът е при Пита, течението е в жълти и сини нюанси, усеща се парене, кожата се зачервява. Ако причината е излязла от баланса Кафа, секретът е слузест и блед. Тъй като Аюрведавъзвръща енергийния баланс и цялостното здраве, лечебните мерки са комплексни:

  • пречистване на токсините в организма
  • хранене според необходимите енергийни корекции
  • билков прием под различни форми
  • маслено обливане и масажи
  • йога

В диетата трябва да се избягват яйца, месо, риба, мазните и пържени храни. Необходими са много плодове и много зеленчуци, храни, богати на фибри. Полезно е сутрин да се яде кисело мляко, също така сутрин и през деня може да се изяжда по един банан. Освен това трябва да се увеличи приемът на течности. Наред с водата, се препоръчват супи, както и пресни сокове, като например от червени боровинки.

Има редица Аюрведа средства с многостранно действие, които се използват и при нарушения на бялото течение. Сред тях например е Лодхра с антисептични и стягащи свойства, абсорбиране излишните течности и др. Използва се и нийм с антивирусен, антибактериален и антисептичен ефект.

Манготопък може да се използва, като се направи паста от вътрешността и се наложи върху вагината. Може да се използва и сминдух, като 2-3 лъжици от семената му завират в литър вода, след което се оставят на тих огън за около половин час. След филтриране се използва за топла промивка. Използват се също черен бодил, женско биле и много други.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *