Лечение на гингивит с Аюрведа

04.11.2019

 

Определение

Гингивитът или възпалението на венците се разглежда като най-често срещаното заболяване на венците в последно време. По-тежката фаза на забаловане на венците се нарича пародонтоза. Възпалението засяга лигамента, който поддържа зъбите, като държи зъбите разположени в челюстната кост. Това е най-ранният стадий при инфекция на венците. Този вид състояние може да предизвика загуба на зъби, както се установява в повечето случаи и също да засегне челюстната кост, ако се остави да напредне.

Симптоми на гингивит

Колекцията от зъбен камък дразни венците и ги кара да се свиват. Така се създава празнина между зъбите и между венците, където бактериите влизат и се развиват. Това възпаление води до силно възпаление на венците. Бактериите причиниха разрушаването на тъканите, обграждащи венците изаболяването на венците започва. Честите симптоми на гингивит са подуване на венците. Болката може да е лека болка, лош дъх и разхлабване на зъбите. Възможно е кървене от венците и сивкава слуз, покриваща ги в случаи на пародонтит.

Фактори, които помагат за развиване на гингивит

Бременност, менопауза, пубертет и потребители на орални или инжектиращи контрацептиви са състояния, при които може да се улесни развитието на бактерии около венците поради колебанието на нивата на хормоните. Пушачите също са уязвими към атаката при инфекции на венците.

Някои други заболявания като алергии, скорбут, левкемия, СПИН също има възможност да причинят това заболяване на венците. Също така и някои лекарства могат да предизвикат проблеми с венците. Такива лекарства са тези за блокиране на кръвните канали и за контрол на кръвното налягане по време на трансплантация на органи.

Аюрведа и стоматологични проблеми

Аюрведа счита устата за седалище на кафа доша. Повишаването на кафапоражда няколко зъбни разстройства. Заболяването се разглежда като състояние на нарушение на дошите в тялото, а именно Вата, Питаи Кафа. Аюрведа е както лечебна, така и превантивна фокусиране на естествените терапии иперсонализиран подход за лечение.

Аюрведично лечение при проблеми със зъбите

Аюрведичното лечение се фокусира основно върху превенцията. За кървене на венците лекарството Аюрведик приема чаша вода с пресен лимонов сок, за да спре кървенето. Амла на прах, смесен с чаша вода, също е ефективен за контрол на кървенето на венците. Витамин С играе жизненоважна роля за ограничаване на разхлабването на зъбите. Полезно е и за излекуване на други стоматологични разстройства.

Ментата, градинското масло и ментолът са добри за лечение на гингивит. Отвара, приготвена от Triphala, е високоефективна при излекуване на заболяване на венците и по-специално на гингивит. Гаргирането с вода, в която е добавен Triphala прах, е полезно за контрол на заболяването на венците.

Гаргирането с топлата вода с щипка солдва пъти на ден е полезно. Те също така предотвратяват разпространението на инфекцията, ако има такава, намалявайкиподуването и възпалението на венцеца. Билковото измиване на уста е друг начин, с който можете да предотвратите инфекции в устната кухина.  Използването на масло от карамфил за разтриването на венците или дъвчене на карамфил е полезно при проверка дали има заболяването на венците.

 

Домашни средства, които лекуват болни венци

Може да опитате следните домашни средства за заздравяване на венците и за минимизиране на инфекцията:

  • Потопете памучен тампон в масло от карамфил и внимателно разтривайте венците с него за няколко минути, а след това изплакнете с хладка вода устата си.
  • Маслото е най-известното средство за укрепване на зъбите и венците. Сложете в устата 1 супена лъжица сусамово масло. Завъртете го около 20 минути. Изплаквайте устата си с леко топла вода.
  • Добавете малко вода към ¼ чаена лъжичка куркума на прах, за да направите паста. Мийте зъбите си с нея няколко пъти седмично.
  • Алтернативно, пригответе паста с 1 лъжичка куркума на прах и ½ чаена лъжичка сол и горчично масло. Масажирайте го върху венците и зъбите веднъж дневно.
  • Дъвчете няколко добре измити нежни листа от гуава. След това ги изплюйте.

Превенция на стоматологични проблеми

Най-важният аспект на превенцията на заболяването на венците ехигиената на устната кухина. Миенето на зъбите с билкова паста за зъби два пъти дневно е добър начин за предотвратяване на заболяване на венците. Поддържайте добро общо здраве, като ядете питателна и балансирана храна. Избягвайте пушенето, тъй като пушачите са два пъти по-уязвими от заболявания на венците, отколкото тези, които не пушат.

Зъбните кухини са малки отвори, които се появяват на повърхността на зъбите поради бактериална инфекция, многократно залитане по сладки храни, прекомерна консумация на сладки напитки, неправилно миене и лоша зъбна хигиена. Ако кухините не бъдат третирани навреме, тя се разпространява по-дълбоко и може да повреди целите зъби.

Лечение на гингивит с Аюрведа медицина

Препоръки за диета (Aahar)

  • Избягвайте храни и напитки, които имат остър и солен вкус, тъй като провокират Пита доша
  • Избягвайтесуха, твърда и пикантна храна
  • Избягвайтекафето и цигарите, тъй като те са основната причина за оцветяване
  • Избягвайте сладките и газирани напитки, тъй като техните киселинни свойства могат да разрушат емайла
  • Избягвайтесинапените семена и олиото

Промени в начина ви на живот (Vihar)

• Поддържането на добра хигиена в цялата устната кухина, като четкане поне по  два пъти дневно, махане с ниски иредовни зъболекарски прегледи, може да помогне за предотвратяване на гингивит.

 • Аюрведа препоръчва процедури като gandusha, kavala, dantadhavana и jivha nilekhana (почистване на езика) за поддържане на устната хигиена и укрепване на зъбите.

• Използвайте мека четка за зъби и не забравяйте да я сменяте поне на всеки три до четири месеца. Аюрведичните билкови четки, получени от билки като Неем, Асана, Кадира и Пилу, притежават лечебни свойства.

• Култивирайте навика да изплаквате храната от устата си всеки път след харнене

 • Нишка поне веднъж на ден

• Миенето с въглен на прах може да помогне

• Масажиране на венците и зъбите сTriphala masi (въглен от трифала) два пъти или три пъти дневно може да бъде полезно

• Гаргарата с хладка отвара от Triphala и neem може да помогне

• Използването на маслое процедура, включваща изхвърляне на лекарствено масло в устната кухина за орална, както и системни ползи за здравето. Масажирането с масло може да се използва и в случаите, когато четкането е противопоказано поради наличието на язва на устата, висока температура, лошо храносмилане.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *