Как да се излекуваме и да бъдем дълголетни

30.05.2017

За древната индийска наука Аюрведа здравето е баланс, равновесие, зададено от природата индивидуално на всеки човек. Това включва както взаимно свързаните физиологични процеси в отделните системи на човешкия организъм, така и умствено, и духовно равновесие, спокойствие. Наруши ли се този цялостен баланс, започват болестите.


 

Какво може да извади организма от това равновесие? Има неща, които изцяло или до голяма степен зависят от самия човек. Това е видът храна, която ядем, начинът, по който я ядем, съчетаването на работа и почивка, умението да даваме пълноценна отмора на организма.   

 

 

Има и неща, като например наследствените фактори, които не зависят от нас, но с които трябва да се съобразяваме в начина си на живот. Влияе също така и социалната среда, за която трябва да знаем какво да избягваме и към какво да се стремим, за да не ни  вади от равновесие, а да ни влияе и развива положително.

 

Както е видно, за Аюрведа преди болестите има цял комплекс от неща, които човек трябва "да си реши". При всички положения – включително и като започне лечение с Аюрведа, той трябва да има активна роля, да направи избора си и да не се отклонява от него. 

 

В този смисъл тази древна наука не е само медицина, тя е и учение как да живеем, за да бъдем здрави и пълноценни. А когато болестите дойдат, се включва медицинската част  на Аюрведа, която е природосъобразна и лекува всички заболявания.    

 

 

Като медицина, Аюрведа е неделима част от цялостното учение. Тя не само премахва последиците – появилите се болести, но и отстранява причините за тях. Тя пречиства организма и възстановява енергийните баланси в него. Пречистването е особено важно, защото натрупаните в тялото отрови са в основата на заболяванията.


От вредната храна и нездравословния начин на хранене в организма се напластява лепкав слой от тежки метали, пестициди и свободни радикали, от които той сам не може да се освободи, а те нарушават основните му функции.

Когато се започне лечение с Аюрведа, се прилагат два метода за детокс на организма, чиито лечебен ефект е признат от Световната здравна организация – Пурвакарма  и  Панчакарма. Първият е комплекс от външни процедури – обливания, масажи и втривания с лечебни масла и билки, билкови сауни. Целта му е да се раздвижат зоните с отрови и да подготвят тялото за вътрешно прочистване с Панчакарма – очистителни и слабителни терапии.

Според общото състояние, видът и степента на заболяването, Аюрведа лекарят съчетава различни терапии от двата метода. По негова преценка може да се изпише прием на различни билкови продукти, направени по формулите на Аюрведа, минерали или да се съчетаят двете заедно в дадена комбинация. В определени случаи може да се прибегне и към пречистване на кръвта.

 

Детоксът на организма при Аюрведа не е сам по себе си, не е самоцелен. Той се съчетава с аюрведа хранене, медитация и йога. Всичко това е в строго индивидуален режим, който изписва Аюрведа лекарят на всеки пациент, той не може да се приложи на друг. Отделно се правят препоръки за начина ни на живот след лечението, за който ще ни бъде съставен план.

 

Автентично лечение с тази над 5000-годишна медицина, извършвано изцяло от индийски специалисти,  вече можете да намерите и в София –  в Аюрведа клиник София. Там с висококвалифицирания си екип приема доктор Махеш Гарже – който е Гуру по Аюрведа,  лицензиран от индийското правителство и има над 14-годишен практически опит.

 

Направете своя избор – излекувайте се и бъдете дълголетни!


Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *