Аюрведа или традиционна медицина – предимства и недостатъци

31.07.2017

През 1985 година Световната здравна организация признава Аюрведа като най-ефективната алтернативна медицина. В доклад на СЗО е отделено специално внимание на приноса на аюрведичната медицина в превенцията и лечението на различни заболявания само с помощта на природни средства.

Традиционната (конвенционална) медицина от своя страна също има много предимства, тъй като съществуват немалко заболявания, които изискват намесата на съвременни медицински технологии и прилагането на фармацевтични продукти.

Тук нямаме за цел да противопоставяме Аюрведа срещу традиционната медицина, напротив. Ще се опитаме да разгледаме предимствата и недостатъците им, както и някой практики, за да ви предложим една малко по-ясна перспектива (или поне друга гледна точка).

И така…

Представете си следното: Вървите си по улицата, но внезапно стъпвате накриво и чупите крак. Логично е да потърсите спешна медицина помощ от най-близката травматология, нали?

Или имате спукан апендикс и се нуждаете от спешна операция. Отново е напълно логично да не търсите алтернативна медицина, а да се отправите директно към операционната зала в болницата.

В тези и още много други случаи, в които се налага да се извършат животоспасяващи действия, когато заболяването няма друга алтернатива за лечение и трябва да се действа бързо и адекватно, традиционната медицина е най-доброто решение за всеки здравомислещ човек.

Конвенционалната медицина предлага добро лечение на заболяванията и разполага с ефективни средства подобряване на здравето.

Наред с научните постижения в медицината, и фармацевтиката разработва и предлага химически синтезирани лекарства, които действат бързо и ефективно.

Традиционната медицина е изключително полезна, когато се нуждаете от:

*спешна медицинска помощ и реанимация;

*оперативна намеса (хирургия);

*остри инфекциозни заболявания;

*травматология;

*модерна диагностика.

 

Обаче…

Аюрведа от своя страна е холистична система, която залага на комплексното лечение на физическо и ментално ниво. В основата на Ведическата философия стои разбирането, че всяка болест може да бъде победена, ако човек се погрижи да намери баланса в себе си.

Един от основните принципи в холистичната медицина е индивидуалният подход към пациента, опознаването на неговите особености и намиране решение на появилия се дисбаланс в тялото.

Аюрведа може да ви бъде полезна при:

* хронични симптоматични заболявания;

* заболявания с неясна диагностика;

* психосоматични заболявания;

* заболявания, които не могат да бъдат излекувани със средствата на традиционната (конвенционална) медицина;

* нужда от рехабилитация;

* наднормено тегло;

Подход на традиционната медицина

Традиционната медицина търси общото в симптомите и пациентите и прилага еднакво, еднотипно лечение при всички пациенти. Подходът, който се налага в конвенционалната медицина е по-скоро аналитичен.

Само за пример: Боли ви глава и отивате при конвенционален лекар. Той ще ви прегледа и на база на това, което ще му споделите за главоболието си, ще ви предпише медикамент, който предписва на всеки друг пациент, който е отишъл при него и е споделил същите симптоми като вашите. Вие пиете лекарството, но не ви помага. Отивате отново при лекаря и той ви предписва друг медикамент срещу главоболие, който е близък по състав на предходния.

Като недостатък на традиционната медицина може да се посочи точно този подход за лечение на заболяванията на отделните пациенти на база на общи симптоми.

Но всеки човек е различен и ако при някой дадено лечение има ефект, гаранция, че при следващия със същите симптоми ефектът ще е същия няма.

Терапия цяло тяло | Ayurveda Clinic Sofia

Подход на аюрведичната медицина

В основата на Ведическата медицина стои разбирането, че всяка болест може да бъде победена, ако човек се погрижи да намери баланса в себе си.

Един от основните принципи в холистичната медицина е индивидуалният подход към пациента, опознаването на неговите особености и намиране решение на появилия се дисбаланс в тялото.

Отново пример: Боли ви глава и отивате при специалист, практикуващ аюрведична медицина. Преди да ви назначи лечение, лекарят ще ви проведе своеобразно интервю, за да се запознае не само с проблема, с който сте отишли при него, но и с цялостното ви здраве. Ще подходи към вас и вашето оплакване индивидуално, ще проведе т.нар. диагностика, за да може да достигне до същината на оплакването ви.

С други думи, медицинският подход в Аюрведа към всеки пациент е индивидуален и е построен на база физическите параметри и менталното здраве.

Още малко за Аюрведа

Аюрведа е древна индийска холистична система, която разглежда човека като уникална съвкупност от УМ и ТЯЛО. За да сме здрави, трябва да живеем в хармония с природата и себе си. Стресът, потиснатите чувства и емоции, неправилното хранене и живот, недостатъчната почивка, урбанизирана среда, нарушават тази хармония и са в основата на много заболявания.

За да се възстанови хармонията, човек трябва да възвърне баланса в себе си. Затова и основната задача на Аюрведа е да се погрижи да възстанови този баланс на физическо и на ментално ниво.

Как лекува Ведическата медицина?

В основата на древната холистична медицина стоят 5 елемента – етер, земя, въздух, вода и огън. Тези елементи са началото на ВСИЧКО. Те съставляват всичко около нас, те са във Вселената, в телата ни… няма нещо, в което да не се намират тези 5 изначални елемента.

В нашите тела тези елементи се комбинират и образуват Доши. В зависимост коя Доша доминира (Вата, Пита или Кафа), се определят физическите и менталните ни характеристики. Всеки един от нас носи своите енергии от мига на раждането си, но се случва те да се разбалансират и тогава в телата ни настава дисбаланс, който води до появата на болести.

Аюрведа не лекува симптомите, а премахва причината, която стои в основата на заболяването като балансира дошите.

Лечението (баланса) се извършва по различни методи в зависимост от оплакванията на пациента, но най-често за балансиране на енергиите и здравето се прилагат различни аюрведични терапии или процедури.

Популярни аюрведични терапии

*Пижичил

При тази терапия топли маслени билкови тинктури се прилагат по цялото тяло. Масажът трае между 60 и 90 минути и е добре да се прилага от 7 до 12 дни. Този метод е много полезен за лечение на ревматични заболявания, проблеми с нервите и други.

*Наваракижи

Тази терапия насърчава потоотделянето и може да се извършва както на цялото тяло, така и на отделни части. Протича на два етапа, като при първия етап тялото на пациента се натрива със специално масло, а при втория етап с помощта на памучни торбички, пълни с лечебни билки се масажират точките Марма (местата, където се намират важните нервни окончания). Наваракижи терапията трае около 30 минути и е много ефективна за лечение на ревматични заболявания, някой видове кожни заболявания, повишен холестерол.

*Широдара

Терапията се прилага за постигане на емоционален и физически баланс. Тънка струйка затоплено билково масло се излива върху челото на пациента, и едновременно с това се прави нежен масаж на главата, шията и раменете. Широдара се прилага за лечение на безсъние, главоболие, някой видове амнезия, кожни заболявания, стрес.

*Маня Васти

Терапията помага при заболявания на шийните прешлени като дископатия, схванати мускули и други.

*Шировасти

При тази терапия с помощта на шапка, върху главата на пациента се поставя специално масло. Терапията е високоефективна при лечение на парализа на лицето, сухота в ноздрите, устата и гърлото, главоболие и други заболявания, предизвикани от излишък на Вата доша.

*Пратимарса Насям

Терапията протича, като в ноздрите на пациента се поставя лечебно масло. Пратимарса Насям има много добър детоксикиращ ефект и помага за лечение на заболявания на очите, ушите, носа и други.

Терапиите и процедурите в Аюрведа са много и различни и всяка една от тях е предназначена за лечение на пациенти едва след като се извърши диагностика и се открие причината, довела до дисбаланса.

Има и още една съществена разлика между традиционната и алтернативната медицина и тя е в лечебните продукти и препарати, които се използват.

В традиционната медицина лекарствата, които най-често се предписват намаляват симптомите и проявите на болестта, но не и причините, които са довели до заболяването. Проучвания показват, че продължителната употреба на лекарства, синтезирани по химически път, може да доведе до появата на други здравословни проблеми. Това се дължи на несъвместимостта на изкуствено създадените препарати с телесните тъкани на човека. Когато тялото получава синтетични продукти, клетъчната защита на организма създава защита, която да попречи на тези продукти да проникнат в клетките. От своя страна, за да преодолеят „защитата”, синтетичните лекарства трябва да „хакнат” клетъчната мембрана, за да могат да си свършат работата.

За разлика от конвенционалната медицина, Аюрведа използва съвършено различен механизъм на лечение като използва многокомпонентни билки, лечебни масла и тинктури. Хомеопатичните продукти навлизат леко през клетъчната мембрана и достигат до предназначението си, без да срещнат съпротива от тялото. Използвайки само екстракти от лечебни билки, в организма не се натрупват допълнителни токсини и лечението протича много по-бързо.

Заради полезността на алтернативното лечение на някой заболявания, както и заради хомеопатичните препарати, които Аюрведа използва, през последните години доста от лекарите, практикуващи традиционна медицина проявяват интерес към методите на лечение във Ведическата наука и са на мнение, че и двете форми на лечение могат да са си взаимнополезни, когато става дума за човешкото здраве и дълголетие.

 

Различни подходи и една цел – здравето на човека

Както виждате, да се противопоставят традиционна и алтернативната медицина е не само невъзможно, но и ненужно. И двете форми на лечение имат както своите предимства, така и своите недостатъци. Философиите им са различни, начините на лечение също, но по – важна е целта. А тя е да бъдат в услуга на здравето ни!

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *