Какво да знаем, преди да потърсим помощ от Аюрведа

07.08.2017

Търсене на цялостните нарушения в организма

Лечението с Аюрведа вече е много популярно и у нас, защото няма болест, която тази медицина да не лекува. Оказва се обаче, че има хора, които търсят помощ от Аюрведа, без да се съобразяват с основните принципи и правила на тази наука, която е на над 5000 години.

Имало е случаи, когато пациенти отиват на преглед за консултации и диагностика, като преди това са употребили  алкохол. Това е абсолютно недопустимо при Аюрведа не само защото за нея алкохолът е от “храните на невежеството” и е несъвместим с понятията й за начин на живот.

Алкохолът, както и опиатите,  нарушават съзнателното състояние на пациента, което пречи на правилната диагноза. Част от тази диагноза е проверка за динамиката на жестовете, силата на гласа, особености на стойката и походката.

Това не е чудно, защото за Аюрведа болестта не е просто някакви изменения при даден орган, а цялостно настъпили нарушения в общите баланси на организма. Тези енергийни баланси включват както физиологичните дейности, така и единството на тяло, ум, дух.

Те са взаимно свързани и си влияят. Например емоционални нарушения като стрес и депресия имат пряко отношение към нарушаване функциите на определени органи в тялото.

 

Аюрведа Диагностика

Затова при диагностиката Аюрведа лекарят се интересува и от неща, които на някой могат да му се стоят странични – взаимоотношения със семейството и близките, проблеми в работата или личния живот и т.н.

Аюрведа се занимава с конкретното заболяване, но в същото време търси симптомите за общите нарушения в организма, за да възстанови балансите и да премахне причините за заболяването.

При диагностиката квалифицираният Аюрведа лекар може например да различи 600 типа отклонения при честотата на пулса. За да са точни констатациите обаче, пациентът трябва да е в спокойно състояние, да не е пил кафе, силни чайове и др.; да не е гладен, да уведоми, ако приема някакви лекарства.

 

Индивидуалният подход към пациента

За Аюрведа всеки организъм е уникален с особеностите, съотношенията и балансите, зададени му от природата. Това определя строго индивидуалния подход към всеки пациент в търсене на общите нарушения в тези баланси.

При една и съща болест на двама души в Аюрведа клиник София например, индийският лекар няма да им “изпише хапчетата за тази болест”, а ще подходи персонално и ще прецени какви методи да съчетае при всеки. Защото полезното за единия, дори да е природосъобразно, може да не е добре за другия.

Пинда Сведа Терапия | Ayurveda Clinic Sofia

Целта на Аюрведа е водейки дадения организъм “по пътя” на неговото завръщане към естественото му състояние, той да активира защитните си сили и отново да започне да се саморегулира.

Терапията на практика включва промени в цялостния начин на живот – храната и начинът на хранене, дейностите през деня, сънят. Този модел, прилаган при лечението, който е строго персонален,  пациентът трябва да прилага и след като се излекува. Иначе отново ще си докара болести.  

Трябва да се уточни, че не става дума “да се копира” всекидневието от курса на лечение, а да се спазват принципите и психологическата нагласа. Пациентът получава от лекаря конкретен план за това.

Планът включва необходимите основни дневни дейности през различните сезони; някои домашни процедури, хранителни режими с определено съчетаване и последователност на препоръчителните храни, принципи на хигиената, духовни практики.

Този индивидуален подход на Аюрведа е натрупал през хилядолетията огромни познания и опит. Това включва познания и за човешкия организъм, и за природата. За да може “да разгадае” всеки тип уникално различно тяло в неговото физическо, духовно, умствено и емоционално единство.

По този начин диагностиката е прецизна, което позволява правилен подбор на лечебните методи и средства, избягването на практиката “проба-грешка” и постигането на оптимални резултати при лечението. От тук на нататък всеки държи в ръцете си своето здраве.

 

 

Методи и средства на Аюрведа

Аюрведа е природносъобразна медицина. Всичките методи и средства, които използва, произтичат от природните закони или са изцяло съобразени с тях.

 Наби Пуранам терапия | Ayurveda Clinic Sofia

Методиките са насочени както към дисбалансите в тялото, така и към умствените, и емоционалните, защото те са зависими едни от други “като скачени съдове”.

Освен това при лечението е особено важно мислите, а от там и чувствата на пациента, да са насочени към оздравяването. Аюрведа има специални методи, целящи възстановяване на умствения баланс. Те са насочени към подобряване на интелекта, повишена увереност и осъзнаването на проблемите като път за възстановяването на баланса. Включени са и духовни практики.  

При лечението на тялото има два основни подхода. Ако заболяването е в лека, начална форма, балансът между телесните конструкции се възстановява, без да се налага комплексът от пречистващи процедури, защото още няма сериозни натрупвания в тялото.

При напредналите стадии се провежда прочистване на организма от натрупаните отрови, защото за Аюрведа те причините за са причината за заболяванията. Токсините, свободните радикали, тежките метали и други отрови се напластяват в тялото и пречат на нормалните му функции.

 

Пурвакарма и Панчакарма

Прочистването е чрез съчетаване на външни и вътрешни процедури – Пурвакарма и Панчакарма. При Пурвакарма се почистват токсини от горните слоеве на тялото и най-вече го подготвят за вътрешно пречистване. При външните терапии се използват лечебни масла, билки, билкови отвари, сауни. Панчакарма действа със слабителни и очистителни средства, отново взети от природата.

При лечението са особено важни храната и начинът на хранене, защото отровите в организма идват основно от тях.  Храненето При Аюрведа е цялостна система, при която са съобразени много неща за организма.

Отчетени са “настройките” и потребностите му през различните части на деня, как усвоява различните храни и от там какво да е съчетанието им и в каква последователност.  Отделно храните сами по себе си са определени по полезност/вредност за различните типове тяло.

 

Хранене при Аюрведа

Храненето при Аюрведа е като обред. Когато човек се храни, не трябва да върши нищи друго. Мислите му не трябва “да са другаде”, а изцяло върху храната.

Аюрведа трапеза с билки | Ayurveda Clinic Sofia

Не бива да яде, и ако е обладан от някакви силни чувства, особено ако са негативни. Преди да седне да се храни, трябва да се успокои напълно, за да може да се съсредоточи върху предстоящото хранене.

Самата храна трябва да бъде е вкусна. В противен случай, даже да е направена от правилни продукти, не носи потребния заряд и не е полезна. Същото е, и ако храната се консумира над три часа след приготвянето.

Затова полуфабрикатите и консервите са категорично в храните със “заряда на невежеството”. Впрочем при Аюрведа храната се приготвя само с пресни продукти или прясно приготвени съставки.

Освен това, според типа тяло, хората се нуждаят в различна степен от различните хранителни вещества. Това определя и различните съчетания на видовете храни.

 

Аюрведа и правилата за хранене

Има и общи Аюрведа правила за хранене, които са съобразени с това как се смила храната и несъвместимостта на някои храни. Например прясното мляко и киселото – да речем на айран, са несъвместими с риба, не бива да се съчетават и с месо. Млякото не се съчетава и с плодове. Плодовете пък не трябва да се консумират като десерт при основното хранене, а час-два след него.

Също така е препоръчително приемането на достатъчно вода, но не по време на хранене, защото се разреждат стомашните сокове и храносмилането се затруднява. Поеманата по време на храна течност трябва да е до 1 чаша, като се избягват газирани и студени напитки.

Има и специални изисквания към тези, които приготвят храната. Докато готвят, те трябва да се с чисти, позитивни мисли, дрехите им да са чисти, помещението да е чисто, защото храната може да поема негативната енергия и дори полезната храна да става вредна.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *