Терапиите в Аюрведа

19.08.2017

На санскрит „Аюрведа” означава „наука за живота и дълголетието”, но Ведическото познание не е само наука, нито само философия, а едно общо цяло, което ни дава знание за здравето, живота и ни учи на себеопознаване.

Аюрведа е изкуството да се научим да живеем в хармония с природата и нейните закони. Тя включва знания и практическа мъдрост, които ни водят към изцеление и на душите, и на телата ни. Целите и задачите на Ведическата наука са да поддържат баланса и здравето на здравия човек и да лекуват болния с помощта на природни средства.

Какво е Аюрведа?

Аюрведа е древна наука, която обхваща всички аспекти на живота и която свързва живота на всеки човек с живота във Вселената. Според Ведическата наука всеки от нас е част от създаването на космическата енергия и едновременно с това е индивидуална, уникална личност. Всеки има своя индивидуалност, създадена в момента на зачеването ни чрез универсалните енергии – етер, въздух, вода, огън и земя, които формират определен набор от качества. Днес бихме казали, че това е един вид „работен план” на човешкия генетичен код, но за древната наука Аюрведа това са практири, които не се променят през целия ни живот. Това е нашият уникален енергиен модел, комбинацията от умствените, физическите и емоционалните ни характеристики.

Аюрведа терапия и масаж | Ayurveda Clinic SofiaС други думи – какво е аюрведа

Аюрведичната медицина се основава на познанието на индивидуалните характеристики на човека и му помага да изгради начин на живот, който е най-подходящ за здравето му.

При Ведическите методи на лечение се взимат под внимание всички нива на живот – ум, тяло, дух и връзката помежду им, а начините за възстановяване на баланса са промяна в храненето, упражнения, почивка и релаксация, дихателни упражнения, лечение с билки, както и различни пречистващи тялото и ума процедури като Пурвакарма и Панчакарма.

Какво е Пурвакарма?

Пурвакарма и Панчакарма са едни от най-ефективните и популярни методи за пречистване и детоксикация, които се прилагат в Аюрведа.

Тези два метода са взаимосвързани, като без предварителната подготовка на тялото (Пурвакарма) не може да се приложи пречистващата процедура Панчакарма.

Пурвакарма има за цел да отпусне тялото, за да го подготви за пречистващите процедури на Панчакарма.

Основните процедури, които най-често аюрведичните лекари включват в Пурвакарма са:

*Снехана (вътрешно и външно омасляване)

Това е вид аюрведически маслен масаж на цялото тяло със студено пресовано сусамово, синапено или кокосово масло. Комбинацията от масла се избира в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. (За още по-голям ефект, към маслото се прибавят по няколко капки етерично масло). За вътрешно омасляване се използва най-често гхи или тикта грита.

Снехана помага за отпускане на тялото и мускулите, за премахване на умората, за ускоряване на изхвърлянето на токсините от организма, за разкрасяване и най-вече за нормализиране на трите доши.

*Сведана (загряване)

Видовете загряване, които се използват при Пурвакарма са два – Нади Севана и Башпа Севана.

При Нади Севана гореща пара се насочва към определени места по тялото на пациента като гръбначния стълб, ставите и други.

Башпа Севана е парна баня и при този подготвителен етап пациентът престоява в парна сауна от билкови отвари. Престоят в сауната извлича всички токсини в организма и му помага да ги изхвърли много по-бързо. Парната баня не е препоръчителна за хора, които имат проблеми със сърцето или високо кръвно налягане.

Аюрведа маска на лице | Ayurveda Clinic SofiaДопълните процедури:

*Пинда – сведа

Тялото се разтрива леко и внимателни с топли топки, пълни с ориз, варен в мляко и специални билки. Масажирането с топлите топки предизвиква изпотяване, отпуска тялото и успокоява нервната система.

*Широдара

При тази пурвакарма процедура тънка струйка масло се излива върху третото око на пациента. Широдара е много ефективна процедура за възстановяване на емоционалния баланс, психичното състояние и за прояснение на ума.

*Пишинчхали – много ефикасна процедура, при която извършва енергичен масаж с торбички пълни с ориз, като едновременно с това върху тялото се излива масло. По този начин маслото се втрива по-бързо в тялото. Масажът е много приятен, отпускащ и помага при дегенеративни заболявания.

При някой специфични заболявания Аюрведа препоръчва още няколко варианта на сведана като тапа сведана, упанаха сведана, драйва сведана, умша сведана. Всички тези допълнителни процедури от Пурвакарма се прилагат за затопляне на тялото, извеждане на токсините и засилване на циркулацията на течностите в организма.

Едва след като тялото е подготвено за вътрешно прочистване, може да се пристъпи към Панчакарма.

Какво е Панчакарма?

С няколко думи… Панчакарма е ведическа процедура, която пречиства тялото от натрупаните токсини и възстановява баланса в организма. Пречистващите процедури имат благотворен ефект за възстановяването на хармонията между тяло и природа.

Етапи на Панчакарма

*Вамана или лечебно повръщане. Вамана има за цел да се премахне кафа от стомаха – мястото, където тази енергия се натрупва най-много.

*Вичерана или разхлабителна терапия е етап 2 на Панчакарма. Вичерана има за цел да премахне увеличената питта от червата, черния дроб, далака и т.н.

*Нируха Басти се нарича третият етап на вътрешното прочистване и най-общо казано представлява „лечебна клизма за очистване”. Нируха Басти премахва натрупаната вата в дебелото черво.

*Нася – Лечебно очистване на главата. При тази процедура, през носа се вкарват лечебни масла.

*Ракша мошка – лечебно кръвопускане. Тази процедура се прилага рядко и единствено от лицензирани аюрведични лекари.

Двете лечебни процедури – Пурвакарма и Панчакарма помагат за лечение на голям брой заболявания и възвръщат баланса в организма.

Легло за масаж специално | Ayurveda Clinic SofiaАюрведа или „Как да постигнем баланс и да живеем по-дълго и пълноценно?”

Според Аюрведа, в живота си човек преминава четири „пурушартас” – Дарма, Арта, Кама и Мокша. Ако успее да премине през всички тях ще постигне пълен баланс, здраве, познание и по-дълъг живот.

Не само във Ведическата наука се говори за четирите измерения, които присъстват в нашия живот. Изследванията върху физическите, икономическите, духовните и емоционалните аспекти в човешкия живот са многобройни, но единствено Аюрведа ни показва последователността на етапите, през които трябва да преминем, за да постигнем този толкова желан баланс в живота си.

Дарма, Арта, Кама и Мокша – четирите причини, които са взаимосвързани и които ни карат да вървим напред

Дарма – Най-общо терминът означава „морални принципи, действия в унисон с естествените и универсалните нагласи”. Дарма е нещо, което трябва да бъде избрано, извършено или изпълнено. Казано по друг начин – това са нашите задължения. Дарма не се измерва с разбиранията ни за добро или зло, но съществува в контекста на естествените принципи на живота.

Арта – този пурушартас се отнася до нашия ум и стремежа към финансово благополучие.

С Кама се означава емоционалния аспект на нашия живот. Кама е отговорна за емоциите и чувствата ни и за удовлетворяване на желанията ни.

Мокша носи отговорност за духовния компонент. Мокша се постига най-трудно, а доста често се и пренебрегва най-много.

В Аюрведа четирите пурушартас – Дарма, Арта, Кама и Мокша са взаимосвързани и всеки човек преминава през тях. Според Ведическата наука, ако човек постигне Дарма (усъвършенства се и работи усърдно), той ще може да се реализира и да получава по-големи финансови облаги (Арта). Ако премине успешно през Дарма и Арта, то тогава може да удовлетвори повечето от желанията си (Кама) и накрая да достигне до пълното духовно съвършенство (Мокша).

За да се премине всички пурушартас човек трябва да е здрав и да се грижи дошите му да са в баланс. А баланс се постига единствено, ако живеем в хармония със себе си, околните и природата. За съжаление тази хармония в наши дни трудно се постига и тогава на помощ ни идват процедури като Пурвакарма и Панчакарма, които връщат баланса на дошите ни.

И още…

Аюрведа не е толкова медицинска система, колкото начин на живот. Това е наука, която се основава на факта, че нашият живот има своя цел. Ведическата наука ни помага да намерим своя уникален начин да изживеем пълноценно живота си, да извървим пътя си и да живеем хармонично и съзнателно.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *