Обикновено свързваме индийското орехче основно с кулинарията. Истината обаче е, че тази невероятно ароматна подправка носи и редица ползи за здравето ни.
Но откъде идват тези малки индийски орехчета? Какви са предимствата им? Как трябва да се консумират?
Тази статия представя най-важното за индийското орехче, което вече няма да крие никакви тайни за вас.
Какво представлява индийското орехче – описание и произход
Това растение произхожда от островите Банда, разположени до Молукските острови. Отглеждането му датира от Средновековието, наименованието му идва от старата дума „muscada“.
Първоначално индийско орехче се продава на венецианците на високи цени от търговци от Арабския полуостров.
През XV – ти век европейците решават да търсят островите, произвеждащи индийско орехче, за да го получат на по-ниска цена.
Употребата на индийското орехче е разнообразна. От една страна растението се използва заради вкусовите си качества като подправка, а от друга заради лечебните си свойства.
Като подправка индийското орехче е силно застъпено в традиционната индийска кухня за овкусяване на различни ястия. Много приятна е комбинацията с пипер, дафинов лист и други подправки.
Освен че се използва като подправка за ястия, индийското орехче може да се открие сред съставките на кърито, а и в някои коктейли.
С него се овкусяват не само мляно месо, но и зеленчукови ястия. Добавя се също така в сладкиши и се приготвя чай от индийско орехче.
Ползи от индийското орехче за здравето
Научното наименование на индийското орехче е myristica fragrans, а лечебните му свойства са неоспорими.
На първо място, известно е, че има противовъзпалителен и антибактериален ефект. Освен това помага за намаляване на болките в ставите и за предотвратяване на гадене и подуване на корема.
Лекарите и учените често препоръчват индийското орехче заради многобройните му терапевтични и фармакологични качества.
За да почувствате истинските ползи от лечението с индийско орехче обаче, то трябва да е под формата на етерични масла или да се приема чрез инфузия.
Орехчето се използва и за намаляване на храносмилателни разстройства.
Сред които:
- гадене;
- диария;
- стомашни болки;
- подуване на корема.
Свойствата му позволяват да действа директно върху храносмилателната система. Това е една от причините за използването му в тежки и мазни ястия. Неговите свойства правят този тип ястия по-лесно смилаеми.
Често се използва редом с подправки като черен пипер, дафинов лист и други, както и с лук, магданоз и прочие. Така ястието придобива специфичен аромат и уникален вкус.
Индийското орехче подобрява потока на храносмилателния сок, което води до подобряване работата на храносмилателната система. Така ограничава чревните разстройства.
Накратко, индийското орехче ви помага да имате здрава храносмилателна система, възбужда апетита и може да се справи с различни заболявания.
Сред лечебните свойства на подправката откриваме способността ѝ да облекчава болки в ставите.
Сред многото ѝ форми на използване е особено полезното масло от индийско орехче. Тези продукти трябва да се нанасят върху кожата, в областите, където се усеща болка.
Индийското орехче не само е полезно за корема, но е богато на микроелементи, които са от съществено значение за нашето тяло.
Наличието на мед в индийското орехче помага да се устои на стреса и насърчава поддържането на ензимната система.
В тази подправка има и голямо количество калций, което е ключов фактор за укрепване и поддържане на плътността на костите.
Освен това съдържанието на желязо в индийското орехче подпомага преноса на кислород в кръвта, което помага да се поддържа количеството хемоглобин на достатъчно ниво. Следователно консумацията на подправката помага в борбата с анемията.
Също така помага за облекчаване на респираторни заболявания като бронхит, грип и други видове възпалено гърло.
За да получите успокояваща напитка, прибавете към нея индийско орехче за сън и я приемайте вечер преди лягане. Сложете мед, канела и индийско орехче и млякото ви ще се превърне в еликсир.
За бебета се използва индийско орехче за колики на прах. Употребата му обаче трябва да е умерена, защото може да доведе до странични ефекти.
Ролята на индийското орехче в аюрведичната медицина
Според Аюрведа индийското орехче е тридошно, което означава, че може да има ползи и за трите вида доши.
Припомняме, че в основата на аюрведичните практики стои именно философията за трите вида доша – вата, питта и кафа. Те представляват енергиите, изграждащи всеки индивид.
Индийското орехче се използва в Аюрведа за лечение на различни състояния.
Включително:
- храносмилателни проблеми;
- безсъние;
- тревожност и болка.
Индийско орехче на прах традиционно се използва като тоник за мозъка. Твърди се, че подобрява паметта, концентрацията и предпазва от свързания с възрастта когнитивен спад.
Myristica fragrans прах може да се използва и като естествено болкоуспокояващо средство.
Освен това помага за облекчаване на болките в ставите, мускулите и главоболието и се счита за полезно за облекчаване на менструални болки и зъбобол.
Индийското орехче намира своето приложение и в разкрасителните процедури и се като разкрасително средство за лице, тъй като помага за подобряване на тена и тонуса на кожата.
3 аюрведични рецепти с индийско орехче
Но не е необходимо да имате опит в кухнята или да познавате до основни Аюрведа практиките, за да приготвите някое от чудесните ястия и напитки с индийско орехче, които да прибавите към своя режим.
Предлагаме ви три от най-лесните и достъпни рецепти с индийско орехче.
Напитка с подправки за добър сън
Продукти:
- 10 бадема, накиснати от сутринта;
- 1 чаша краве или ядково мляко;
- 2 ч.л. гхи;
- 4 – 5 фурми;
- 8 зърна черен пипер;
- ½ ч.л. кардамон на прах;
- ½ ч.л. канела на прах;
- шафран;
- щипка куркума, индийско орехче и кардамон.
Приготвяне:
Разбивате бадемите и фурмите в блендер. Млякото, заедно с гхи и всички подправки се слагат в тенджера, за да заврят. След завиране се добавя сместа от бадеми и фурми. Оставя се на бавен огън 2 – 3 минути, след това се сервира в чаша.
Горещ шоколад с лек аюрведичен привкус
Продукти:
- ½ чаена чаша вода;
- 1 чаена чаша мляко (животинско или ядково);
- 1 супена лъжица органично какао на прах;
- щипка индийско орехче;
- 1 чаена лъжичка ванилия.
Приготвяне:
Сварявате водата с млякото и подправките. Оставяте на слаб огън за 5-10 минути. Добавяте какаото и разбърквате добре. Добавяте и съответният подсладител. Може да блендирате, за да стане хомогенна смес.
Масала чай, ефективен заместител на кафето
Продукти:
- ½ чаена чаша краве мляко, но може и ядково или оризово;
- ½ чаена чаша вода;
- ½ ч.л. черен чай;
- ¼ чаена лъжица подсладител – мед, кафява захар;
- ½ ч.л. смес от подправки – индийско орехче, канела, кардамон, джинджифил.
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за чай Масала е подготовката на сместа от подправки. Кардамонът се счуква като количеството му трябва да е като на канелата, която ако е на пръчици също се начупва хубаво.
Най-добре би било джинджифилът да е пресен, но ако нямате, може да използвате и сух.
Ако използвате пресен джинджифил трябва да го настържете в количество, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако ползвате сух трябва да го разчупите на малки парченца.
От карамфила се слага приблизително по 1-2 за чаша чай. Индийското орехче е добре да е на прах, като се добавят една – две щипки.
В тенджера слагате водата, добавяте всички подправки и поставяте капака. Щом водата заври, изключете котлона и оставете така 4-5 минути.
След това свалете тенджерата от огъня и добавете черния чай. Чаят трябва да се запари за няколко минути, след което се прецежда. Връщате чая на котлона, добавяте млякото и меда/захарта и готово.
Снимки: Pixabay
0 коментара