Аюрведа и Паркинсон – лечение или облекчение

07.09.2019

Болестта на Паркинсон е известна на Аюрведа още преди 5000 години Основните симптоми на дегенеративното заболяване с увреждания в мозъка, известно в Западната медицина като болест на Паркинсон, са:

 • треперене на ръцете
 • треперене на главата
 • треперене на краката
 • нарушени  мускулни реакции и забавени движения до скованост
 • невъзможност за волеви движения
 • губене на равновесие
 • отслабване на паметта
 • липса на логическото мислене
 • отслабване на възприятията

Названието е по името на Джеймс Паркинсон, който формулира болестта през второто десетилетие на 19 век. В Аюрведа обаче това състояние е познато още преди 5 000 години, като са посочени основните и вторични симптоми, билки и методи за лечениеДревните индийци са нарекли това заболяване Кампавата.

Състоянието всъщност е невродегенеративен процес, който прогресира. Характеризира се с намаляване на производството в организма на допамин – важно сигнално вещество за протичането на нервните импулси и връзката между мозъка и тялото. Допаминът играе роля както за контрола на движенията, така и за емоциите.

Болестта на Паркинсон се среща по целия свят без разлика на етническите групи, като броят на заболелите варира  от 5 до 19 човека на 100 000. Според някои изследвания рискът от заболяване при мъжете и жените е еднакъв, други дават превес на мъжете – 1,8 пъти по-голяма застрашеност. Това е болест на възрастните хора и с напредването на годините разпространението нараства. При над 65-годишните болестта се среща при един на сто, а над 80 години процентът стига до 5. Аюрведа лечение на Паркинсон

Заболяването започва не забележимои се развива без пациентът да подозира, че има проблем. Първите видими прояви започват, когато сеувредят 60% от клетките, които произвеждат допамин. Наред с основните симптоми могат да се наблюдават също така апатия, безпокойство, депресия, зрителни халюцинации, поява на безсъние. В зависимост от общото здравословно състояние на пациента, състоянието може да засегне орган или дадена система и да предизвика:

 • силно изпотяване или слюноотделяне
 • импотентност
 • запек
 • трудно уриниране
 • рязко отслабване
 • несигурна походка
 • нарушена стойка и т.н.

Проблемът в Западната медицина е, че причините за болестта на Паркинсон не са изяснени докрай, като се отдават на наследствености фактори от околната среда, няма цялостна превантивна програма, ранната диагностикае затруднена, няма и цялостно лечение, а  лекарствената терапия е насочена към компенсация на двигателните проблеми. Тогава естествено възниква въпросът Аюрведа и Паркинсон – лечение или облекчение?Отговорът е лесен, но за него трябва да се очертае разбирането на Аюрведа за болестта.

Подходът на Аюрведа за лечение на Паркинсон

Подходът на Аюрведа в борбата с Кампавата/болестта на Паркинсон/ е интегриран. Той е насочен към цялостно възстановяванена пълноценното функциониране на всички органи и нормалната работа на системите в организма.

Подпомагайки организма да заработи оптимално, Аюрведа премахва основата за поява и развитие на заболяванията. Това става, като се възвърне естествения енергиен баланс в тялото. Този баланс е между три енергии, които отговарят за различните биологични процеси.

 • Едната енергия е за движенията, например нервните импулси и се нарича Вата
 • Другата е за трансформациите /метаболизма/ и се нарича Пита
 • Третата е Кафа, която контролира течностите в тялото

Излизането от баланса на някоя от тях предизвиква нарушения в работата на дадени органи и това води до заболявания. Обикновено разбалансирането на една от енергиите изказва от равновесието и другите, още повече, че Пита и Кафа са зависими от енергията на движението Вата – без нея те не биха могли да протичат.

Названието Кампавата насочва към схващането на Аюрведа за болестта на Паркинсон. Кампа е тремор /треперене/, а съчетано с Вата означава, че причината е излязла от равновесие енергия на движението. За връщането на Вата в баланса се използва специална диета, билки, масажи с масла, йога пози и упражнения, медиация. Както беше споменато обаче, енергийният дисбаланс може да е засегнал и Пита, или Кафа, или и двете, от което се появяват многобройни вторични симптоми, за които беше споменато.

Затова е необходима прецизна диагностика от аюрведа лекар, който да установи точните енергийни отклонения и да състави лечебен план за коригирането им. В крайна сметка пристъпвайки към лечението на Паркинсон, Аюрведа възстановява цялостното физиологично и ментално здраве. Тук е и отговорът на въпроса Аюрведа и Паркинсон – лечение или облекчение? Аюрведа може да излекува заболяването.

Разбира се, в колкото по-късна фаза бъде потърсен аюрведа лекарят, толкова по-трудно е лечението, а в последния етап, когато вече има и много усложнения заради необратими увреждания на тъкани, се прибягва към облекчаване на състоянието.

Причини и стадии на Паркинсон според Аюрведа

Всички причини, които усилват Вата, могат да допринесат за поява и развитие на Паркинсон. Това са:

 • прекомерна физическа натовареност
 • гладуване
 • безсъние
 • отрицателни емоции като гняв и страх
 • консумация на сухи и студени храни
 • травми и др.
 • важно е също да не се подтискат естествените нужди – жажда, глад, сън, кихане, уриниране, ходене по голяма нужда.

Човек не бива да свиква да задържа природните рефлекси на тялото, нито пък да ги предизвиква изкуствено, защото така Вата излиза от природно зададения самоконтрол на организма.

Аюрведа различава две форми на проява на Паркинсон – когато заболяването е първично/независимо/ и когато е вторична изява– като симптом на друга болест. Ако Паркинсон е самостоятелно развито заболяване, Аюрведа различава 6 стадия на болестта:

 • Натрупване
 • Възбуда
 • Разпространение
 • Отлагане
 • Клиничен
 • Усложнения

В началния стадий излишна Вата се натрупва в обичайните й места на обитаване – дебело черво, ханш, таз, кости, уши и др., при което треморът е в незначителна форма. Макар че след време треперенето се засилва, пациентът пак може да не го забележи, тъй като треперенето е кратко и минава от самосебе си. Балансиране на Вата доша

Когато натрупването на Вата енергията започне да “прелива” към други зони на тялото, започва етапът на Възбуда. При Разпространението вече се обхващат нови и нови органи и тъкани, при което треперенето става видимо, макар и умерено, а появата му зачестява. Болестта се лекува по-лесно, ако се открие и започне лечение в тези три начални стадия.

Когато натрупването на Вата обхване меките тъкани и мускулите, треморът зачестява и става все по-ясно изразен. Ако не започне лечение преди четвъртия етап – Отлагането, Вата започва да нахлува в тъканите и трайно да се настанява в тях, което ги уврежда.

При Клиничния етап болестта вече е ясно изразена и разпознаваема, с пълна проява на признаците. Ако лечението в Клиничния етапе лошо, настъпва стадият на усложненията и необратими тъканни увреждания. Тогава може да се появи болезненост в ставите, нарушена походка, депресия, делириум, деменция и др.

Лечебни средства и методи на Аюрведа за Паркинсон

За всеки пациент аюрведа лечението на Паркинсон е индивидуално и не могат да се дават рецепти“по принцип”. Все пак може да се обобщи, че се съчетава болнично лечениеот 3-4 седмици според стадия и усложненията, и домашна терапия, която продължава до 6 месеца. Според случая, лечебният план може да включва повторен болничен престой след половин или една година.

Средствата и методите, използвани от Аюрведа за лечение на Кампавата /Паркинсон/ са тествани хилядолетия и са доказано ефективни. Сред многото аюрведа билки, използвани при лечение на Паркинсон от древността до сега, най-популярна е билката Кадифен боб/Кавча, Мукуна Пруриенс/, която днес се предлага като екстрат в капсули. Ефектът й е, че съдържа L-Dopa.

Това е аминокиселина, която в организма се преобразува в допамин– веществото, лпсата на което в мозъка е характерно при заболяване от Паркинсон и което е свързано с движенията и настроенията. Следващата по популярност билка е брахми, която снижава уврежданията на нервната система и конкретно мозъчните клетки, като способства за възстановяването им.

Освен разнообразни билки и препарати, при лечението на Паркинсон Аюрведа използва и лечебни масла за обливания на главата, челото, маслени масажи, също така масажи със затоплени торбички, пълни с билки или ориз, горещи маслени вани и т.н. Съществен момент от лечението е и вътрешното пречистване на тялото от насъбралите се токсини по метода Панчакарма, което включва прием на слабителни, клизми със специални лечебни отвари и др.

Йога се използва за ускоряване на лечението чрез асани и упражнения. Чрез медитацията пък се въздейства за хармонизирането на здравото тяло и здравия разум, тъй като за Аюрведа  всяка отделна болест освен физическа, има и психологическа основа.

Аюрведа диета при лечение на Паркинсон

Аюрведа терапия и масажи

Храненето заема много съществено място в аюрведа лечението. Ако е неправилно, то може да доведе до натрупване на токсини, с което да се блокират енергиите. И обратно – ако е съобразено с аюрведа съветите, поддържа енергийния баланс в тялото. За балансиране на Вата Аюрведа препоръчва храните да са леки, за да се усвояват лесно, да бъдат топли и по-течни.

 • Трябва да се избягват рафинираната захар, маята, прекалено лютото, стипчивото и горчивото
 • Препоръчителните вкусове са кисело, сладко, солено
 • Към млякото, което трябва да се консумира топло и самостоятелно – не с друга храна, е необходимо да се прибавя кардамон
 • Препоръчва се домашно мляко, без промишлени обработки. Кравето мляко може да се замени с оризово или бадемово. Не се препоръчва консумацията на соево, мляко на прах, сладолед
 • Подходящи за балансиране на Вата са ориз басмати, пшеница, киноа, овес, но трябва да се намалят царевицата, ръжта, просото, ечемика, елдата
 • От плодовете се препоръчват боровинки, малини,  ягоди, грозде, авокадо, банани, лимони, череши, пресни смокини, пъпеши, праскови, сливи и др
 • От зеленчуците са най-добри морковите, краставиците, цвеклото, аспержите, сладките картофи
 • Да се избягва зеле, рапица, броколи, чушки, домати, патладжан
 • От бобовите се препоръчва само червена леща
 • От подправките да се приема кимион, канела, копър, кардамон

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *