Аюрведа и аутизъм

10.08.2019

Аутизмът като глобален проблем

Аутизмът според специалистите днес е глобален проблем. От него са засягат около 2 процента от населението по света без разлика на природни и обществени условия, раса, етнически и социални групи. Отчита се също и зачестяването му – децата, родени с аутизъм, вече са повече от родените със СПИН, рак и диабет взети заедно. Рискът от появата му е 4 пъти по-висок при момчетата.

Затова не е случайно, че от 2008 година с решение на ООН 2 април е обявен за Ден на аутизма и информираността за него. Това прави темата Аюрведа и аутизъм особено актуална, защото още в древността аюрведите са открили проявленията на аутизма и начини да му повлияят благотворно. На практика от хилядолетия Аюрведа има адекватни решения за хората с аутизъм – от детството им до живота им като възрастни, които тук ще разгледаме по-подробно.

В България средногодишно аутизъм се открива при около 100 деца, като статистиката е започнала да се води от 2014-а. От повечето специалисти – и у нас, и по света – аутизмът се възприема по-скоро като състояние, отколкото като болест, макар че в основата му са неврологични отклонения, засягащи дейността на мозъка. За да се говори за аутизъм, трябва да се наблюдават нарушения в три области – социалното взаимодействие, начините на комуникация и в поведението.

Децата с аутизъм са безразлични и дори резервирани към другите; при комуникация не разбират значението на интонацията, на мимики и жестове; поведението им се характеризира с еднообразни повтарящи се дейности и модели, и силна съпротива срещу опитите за промяната им. Отделните прояви в тези области не са достатъчни за диагностициране на аутизъм, но пък и отсъствието на някои от тях не бива да отхвърля съмненията, ако ги има, и трябва консулт с лекар.

Тук трябва да се уточни, че няма пълна повторяемост на формите на аутизъм – проявите винаги са индивидуални. Дори може да се променят при един и същи човек през различните му възрастови периоди. Общо взето тези прояви могат да се диагностицират до 2-3-годишна възраст, ако родителите наблюдават внимателно детето си. Но има и форми, които си проличават в училищната възраст по отношението към правилата в училище или контактуването в класа.

Същност на аутизма

Отклоненията при аутизма може да са сравнително малко, което затруднява диагностиката им, може да обхващат и широк спектър. Различни изследвания насочват към комплекс от  неврологични, генетични и клинични причини. Като цяло обаче децата и възрастните с аутизъм външно не се различават от другите, няма видими изменения.

Нарушенията при тях са в общуването и от там – в тяхната социализация. Те живеят в свой свят, откъснат от ставащото около тях, в който се чувстват добре, спокойно, нямат желание да излязат от него. Ако той бъде грубо нарушен, изпадат в криза. Тогава се чувстват уплашени и объркани не само защото са изведени от удобния им свят, но и защото не разбират “другия” – заобикалящия ги – свят. Което често се случва, защото околните не отчитат проблема, а го отдават на “особености на характера”, или че детето “просто е непослушно” и т.н. Всичко това затруднява отношенията с тези хора и околните трябва да подхождат много внимателно.

Самите хора с аутизъм не разбират чувствата на околните и това е в основата на нарушените уменията за създаване на приятелства. Откъснати от реалността, те често не възприемат и не реагират на опасностите. Като част от тази откъснатост могат да имат непоносимост например към допир, цвят, звук – неща, които останалите приемат за естествени.

Не могат да работят в екип, да участват в планиране и организиране, но самостоятелно могат да извършват редица дейности по-бързо и по-добре от останалите. Обикновено имат проблеми със съня и храненето.

Лечение на аутизъм с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgПричини за аутизма според Аюрведа и принципи на лечение

Когато се засяга темата Аюрведа и аутизъм, трябва преди всичко да се посочат причините, които според аюрведите предизвикват аутизма. За Аюрведа в основата е неправилната обмяна на веществата. При нея организмът е неспособен да усвои необходимите полезни вещества, да неутрализира токсичните и да ги изхвърли.

Така детето не може да елиминира тежките метали като живак например, както и други вредни вещества, които постъпват в организма от околната среда. Натрупаните токсини и тровенето на организма блокира и трите Дошибиологичните енергии на човека, чрез които се осъществяват жизнените му процеси. В случая особено важно е блокирането на Дошата на движението Вата и по-точно на нейната форма Прана.

Тази поддоша на Вата е с множество функции, сред които е управлението на жизнената сила в клетките; на всички сетива, на умствената енергия, нервните импулси. При дисбаланс на Прана се засягат най-вече неврологичните функции и мозъчната дейност, получават се проблеми с концентрацията, речта, паметта, способностите  за учене.

 

Затова за лечение на аутизъм Аюрведа се насочва към отстраняването на токсините от тялото. Това става чрез комплексни мерки. На първо място – според индивидуалните особености на детето /възрастния/ с аутизъм, се назначава диета, при която да се нормализират храносмилателните процеси и преработката на приетата храна, да се подобри метаболизмът и подхранването на клетките. Това е съпроводено с прием на билки, масажи с лечебни масла, пречистващи токсините процедури.  Разбира се, всичко това се прави с подходящи форми за общуване с аутистите, за които Аюрведа има детайлно разработена система.

За първи положителни резултати е необходима половин година комплексно лечение. Като цяло лечението продължава 3-4 години. Ако започне навреме – от двегодишна възраст, може да се стигне до пълно възстановяване на организма.

Аюрведа хранене при аутизъм

Както беше споменато, диетата и другите Аюрведа мерки при лечение на аутизъм са индивидуални за всеки пациент и се назначават от аюрведа лекаря след обстойните прегледи и диагностиката. При хората с аутизъм има специфични особености при храненето, свързани със сетивата – зрително възприемане на ястията, вкус, мирис; дъвчене и преглъщане, храносмилане. Всичко това се различава при всеки и трябва да бъде съобразено с конкретния човек.

Има обаче и общи правила, които могат да се посочат. По принцип в диетата на дете с аутизъм съдържанието на протеини трябва да е ниско. Включват се пресни зеленолистни зеленчуци, отглеждани по естествен начин на слънчева светлина. Поетата от слънцето енергия е важна, не се препоръчват корените на растенията, а плодовете и листата. Зеленчуците са особено важни заради витамините.

Недостигът на B6 например пряко се свързва с аутизма, а А, В и С допринасят за по-добрата дейност както на мозъка, така и на нервната система, полезен за мозъка е и витамин Е.

Препоръчително е и млякото, но след преработка, за да се пречисти и да е лесно смилаемо. Лесен начин за това е в млякото да се добавят 2-3 чаши вода и да се свари, като водата се изпари. Разбира се, при повече мляко, се добавя и изпарява повече вода.

Друг принцип на храната при аутизъм е да се консумират само продукти, които са отгледани органично. Това е така, защото тялото няма да може да се справи и да отдели химикалите, използвани в промишленото животновъдство и земеделиехербициди, пестициди, хормони, антибиотици и т.н. Включването на месо трябва да е ограничено и от сигурни доставчици на натурални продукти. Същото важи и за млякото – то трябва да е от крава, отглеждана с естествена храна. В противен случай млякото не само няма да е полезно, но и ще навреди.

Билки за терапия на аутизъм | Ayurvedasofia.bgБилкови средства и методи на Аюрведа при аутизъм

Аюрведа има разнообразни билки и комбинации от природни средства за лечение на аутизъм. Някои способстват за подобряване на дейността на мозъка и на нервната система, други – за храносмилането, трети активират определени органи за отделянето на токсини и т.н.

Има и комплексни с десетки съставки, които въздействат едновременно на различни органи и системи. Използват се и различни техники – например специализирано дишане за насищането на кръвта с кислород, процедури с масла за отстраняване на токсините и т.н.

От най-използваните средства е Брахми – силен мозъчен стимулатор, който подобрява дейността на нервната система. За Аюрведа Брахми просветлява съзнанието и дългосрочно го  поддържа бистро, в йога традиционно се използва за успокояване на ума. Ефективно средство е срещу безпокойствието и различните психични проблеми. 

Билката способства за възстановяването и укрепването на мозъчната тъкан, подпомага синтеза на нервни клетки и улеснява предаването на нервните импулси. Поддържа паметта и усилва познавателните способности, защото ускорява обработка на информацията.

Брахми като средство против безпокойство и психични разстройства, премахва стреса, помага на организма да се адаптира при промяна на обстоятелствата. В допълнение едно от другите му въздействия е да стимулира черния дроб за естествен детокс на организма.

Готу кола също е от традиционните природни средства за лечение на аутизъм, полезни за дейността на нервната система. Подобрява оросяването на мозъка, усилва паметта, поддържа дълго концентрацията, премахва напрежението.

Друга успокояваща и подхранваща мозъка билка е ашваганда. Тя е със силен антистресов ефект, използва се при нервно напрежение и изтощение, също и при безсъние. Така е полезна за цялостното психическо здраве. Има също така и прочистващо действие за премахване от клетките на свободните радикали.

При деца с аутизъм се препоръчва и гинко билоба, която стимулира кръвния приток към мозъка и така подобрява дейностите му. Засилва се паметта, проводимостта на нервните импулси се повишава и др. Арджуна пък най-вече подобрява сърдечната система и възстановява костните тъкани при получени фрактури, но същевременно има ефект и  психологически план: засилва волята, вдъхва смелост. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *