Анорексията

06.07.2018

Анорексията започва от мозъка

В буквален превод от гръцки език анорексия означава липса на апетит. При това състояние се наблюдава намалено или липсващо усещане за апетит, нежелание за прием на храна. Това заболяване е съчетано със загуба на тегло. Ако загубата на апетит е краткосрочна това не е индикация за проблем, а нормална реакция на организма при претоварване, боледуване или емоционален стрес. Но ако нежеланието за прием на храна продължи за по-дълъг период от време, това може да е индикация за по-сериозно заболяване, особено ако страдащият бързо губи тегло и получи недостиг на хранителни вещества. Това води до изтощение на организма, загуба на мускулна маса, нарушени когнитивни функции, намалена сила, тъй като тялото е лишено от макроелементи (мазнини, протеини, въглехидрати) и микронутриенти (минерали, витамини).

Анорексията е свързана с патологично отклонение в навиците на хранене. Често това заболяване засяга млади момичета, при които се наблюдава патологична натрапливост, свързана с теглото им и начина на хранене. Страдащите от това заболяване имат изкривена представа за външния си вид и за собственото си тяло. По-голям процент заболеваемост се наблюдава при жените, хора от бялата раса с добър социален статус. 

Характерно поведение за анорексия е невслушване в съветите на лекарите и близките, и отхвърлянето им, което се дължи на пълно неосъзнаване на проблема, продължаване на гладуването с цел загуба на още килограми, което след време води до симптоми като анемия,  аменорея, ниско кръвно налягане, изсушаване на кожата, стрии и много други.

В същината си това състояние е породено от невъзможност за справяне със съществуващи психологически и емоционални проблеми. Тук става въпрос за комбинация от фактори, които допринасят за равитието на анорексия:

  • психологични(стремеж към перфекционизъм; обществени – разбиране на обществото за това каква трябва да бъде женската красота;
  • биологични– предразположение към анорексия).
  • Други фактори, които могат да отключат подобна симптоматика са периоди на смяна на работа, училище; спортни занимания, изискващи много ниско тегло; обществен култ към слабото тяло и т.н.

Анорексията също така може да се дължи на дисфагия, апендицит, стомашно-чревни нарушения, базедова болест, чревна исхемия, остър и  хроничен гастрит, рак, болест на Крон, Спин, вирусен хепатит, болести на ендокринната система, психични разстройства, тежка депресия, посттравматично стресово разстройство, хронична бъбречна недостатъчност, както и на злоупотреба с алкохол и с някои лекарства  т.н.

Анорексията е съчетание на физически и психологически аномалии. Развитието на физическите води до гибел на тялото, но те са породени и се активизират от психологическите. За аюрведите физическото тяло е в единство и взаимна зависимост с другите две същности на човека – емоционална и духовна. За тях всяка болест започва първо от мозъка, от мислите и чувствата.

В случая става дума за емоционална травма, зад която се крият страх, гняв, тъга и свързаните с тях негативни мисли. Пациентът има изкривена представа за себе си и своето тяло. В напредналите случаи заболелите смятат, че са дебели, или ще напълнеят, дори когато вече са с неестествено ниско тегло. Това е свързано с притеснения, че ако са пълни, обществото ще им се присмива и ще ги отхвърли.    

В основата на анорексията стои дисбалансираната Вата. Тази енергия отговаря за всички видове движения в тялото – и физиологическите процеси, и енергийните потоци, и мислите, и чувствата. Движението на Пита и Кафа например – другите две енергии / Доши  в тялото, не може да се осъществи, ако не е Вата.

В същото време анорексията е цялостно състояние, при нея има дисбаланс и при Пита, и при Кафа. В напреднал стадий на заболяването пациентът е изгубил апетит и дори има непоносимост към храната.

Заради жестоките хранителни ограничения, Агни – огънят на храносмилането, е толкова стихнал, че пациентът не може да задържи храна в стомаха – той я повръща. Тук роля играят нарушения и при трите Доши.

Пита, която отговаря за храносмилането, химичните трансформации на веществата и усвояването им, не може да изпълнява функциите си. Кафа,  която трябва да втечнява храната, също не може да работи.

Силно разбалансирана е и Вата. Тя също е свързана с храненето – от движението на храната до освобождаването на тялото от ненужното, но също така и негативните чувства и мисли.

Лечение на анорексия с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgАнорексия и аюрведа лечение

Лечението на анорексията е като при поднорменото тегло, но е по-сложно. При анорексията настъпилите комплексни дисбаланси на енергиите са по-силни и обикновено са развили редица съпътстващи болести, които при слаботелесието липсват, или са в по-малка степен.

Става дума за бъбречни увреждания, злъчни, чернодробни, проблеми със сърцето и т.н. При анорексията се залага по-силно на успокояващо въздействие чрез билки и различни видове натурално лечебно олио, заради емоционалното състояние на пациента, негативните му мисли и вътрешната му съпротива към промяна. Той трябва да бъде върнат към естествения му енергиен баланс, който за всеки е строго индивидуален.

Аюрведа лекарят ще му предпише персонален дневен и хранителен режим според съответната Доша, които пациентът трябва да спазва като начин на живот.

На първо място е храненето. Трябва да се възбуди апетитът, да се спре повръщането и да се стимулира храносмилателният огън, за да може Агни да възстанови преработката на храна и усвояването й. Използват се пресен джинджифил, копър, кардамон.

Самата храна трябва да е лесносмилаема, да не е мазна, да няма остри вкусове – лютиво и кисело например, защото при анорексията храносмилателният огън е слаб.

Много подходящо е ястието кичари, в което има ориз басмати и боб мунг. Лесно се усвояват, а оризът балансира и трите доши. Прибавят се също балансиращи и пречистващи подправки, които усилват храносмирането – джинджифил, куркума, асафетида, кимион, дафинови листа.

Много от подправките имат комбинирано действие. Джинджифилът например освен срещу храносмилателните проблеми, има антибактериален противовирусен, противопаразитен, болкоуспокояващ ефект. Той е силен антиоксидант и всъщност има над 40 фармакологични въздействия.

Асафетидата освен за подобряване на храносмилането се използва да успокояване на нервната система. Куркумата пък е наричана "златната подправка", защото е лек при повече от 600 болести.

От лечебните масла при анорексия е подходящо сусамово масло, с което се масажират главата и краката, а също така и маслото, извлечено от сандалово дърво.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *