Ролята на Алое Вера в Аюрведа медицината

25.06.2018

Лечебните и терапевтични свойства на Алое Вера са познати и прилагани от векове от египтяни, гърци, китайци, римляни, а Аюрведа дори го включва в т. нар. „златен ред” на 50 – те най-лековити и растения.

Какво съдържа Алое Вера и защо е толкова ценно растение?

Лечебната сила на алоето се дължи на богатото разнообразие от над 75 полезни вещества. В състава на растението влизат:

*Витамини: А, група В (включително В12), С, Е;

*Минерали: калций, хром, желязо, фосфор, германий, манган, магнезий, манган, калий, мед, селен, натрий, цинк;

*Аминокиселини: 7 от 8 – те основни аминокиселини (изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин и валин) и 11 от 14 несъществените аминокиселини (аспаргинова и глутаминова киселина, аланин, цистин, аргинин, глицин, хистидин, хидроксипролин, пролин, серин и тироксин);

*Полизахариди: ацеман, глюкоманани, галактани;

*Монозахариди: глюкоза, ксилоза, галатоза;

*Антрахинони: 12 съединения, които имат лаксативни, антимикробни и антиракови свойства;

*Ензими, органични киселини, мастни киселини, сапонини и други.

Алое Вера има продълговати, месести листа с бодли, поради което често се бърка с кактус, но истината е, че принадлежи към семейство лилии.

Интересното е, че въпреки че е разпространено най-много в Азия, Южна Америка, Африка и Южна Европа, растението може да вирее почти навсякъде по света, тъй като не е претенциозно, не изисква специални условия за отглеждане и може да получава необходимите му хранителни вещества и влага дори и от въздуха.

Тази негова непретенциозност, в съчетание с изумителните му свойства го правят едно от най-достъпните и лечебни растения на планетата.

Добре е да се знае обаче, че има над 240 вида алое и не всички имат лечебни свойства. От всичките видове, само 3 – 4 имат терапевтични свойства, а само едно от тях – Aloe Vera Barbadenis има силата да ни лекува.

Алое Вера в Аюрведичната медицина

На санскрит Алое Вера се нарича Ghrita – Kumari, което означава „младо момиче”. Нарича се така, тъй като Ведите смятат, че растението дава на жената младост и има регенериращ ефект върху женската природа.

Според древната холистична медицина, Алое Вера има 4 от шестте аюрведически вкуса: горчив, стягащ, пикантен и сладък. Вкусът след храносмилане (випак) е сладък, а действието – охлаждащо.

Алоето е едно от малкото растения, които имат чист горчив вкус. Въпреки, че както споменахме току-що в него се съдържат и други вкусове, от гледна точка на лечебните свойства, горчивият вкус (заедно със стягащия) е най-ценният, а в алоето този вкус е по-изразен от останалите вкусове.

Сокът от алое има балансиращ ефект и при трите доши, но действието му работи най-добре за Пита доша.

Аюрведичната медицина отнася лечебното растение към сатвичните храни, което означава, че може да се използва в сатвична диета от хора, които се занимават с духовни практики и се стремят към усъвършенстване.

Напитка от Алое Вера | Ayurvedasofia.bgПолзи от Алое Вера

Алое Вера е мощно Аюрведа лекарство, което се прилага както вътрешно, така и външно.

Чудесно слабително средство

В Аюрведа, алое под формата на прах често се използва при извършване на процедурата Virechana. (Virechana е част от Panchakarma и представлява природен метод за пречистване на тялото чрез приемане на лаксативи).

Помага за пречистване на организма от токсини

Като чиста горчивина, Алое Вера се използва в специализираната Аюрведа терапия за отстраняване на „ама” (шлаките) от телесните тъкани и особено от кръвта. В този случай растението е подходящо за всички доши, но за Вата доша трябва да се използва в малки количества.

Лекува кожни проблеми

Аюрведа препоръчва лечебното растение за лечение на много кожни заболявания като рани, ужилвания от насекоми, натъртвания и екземи. Антибактериалните и антигъбични свойства на Алое Вера помагат да се увеличи притокът на кръв към засегната област и по този начин да се помогне лечебния процес. Освен това, растението стимулира кожните клетки, които са отговорни за заздравяването на раните и подпомага производството на колаген – протеин, който контролира процеса на стареене на кожата.

Подобрява работата на храносмилателната система

Една от най-големите ползи употребата на Алое Вера е благотворното му въздействие върху храносмилателната система.

Благодарение на високото съдържание на ензими, както и противовъзпалителното действие на някой от неговите активни съставки, алоето е безценно за хора, които имат проблеми с храносмилателната система.

Употребата на сок от алое разрешава широк кръг храносмилателни разстройства, като помага при прочистването на токсините от храносмилателната система, подобрява храносмилането и функционирането на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур. Поради антивирусните си свойства, Алое Вера помага при лечението на диабетни рани, които отнемат много време, за да се лекуват. Капилярното разширяващо свойство на растението увеличава кръвообращението и ускорява възстановяването на кожата.

Помага за правилното функционирате на репродуктивната система, кръвообращението, черния дроб

Алое Вера отличен тоник за черния дроб, далака, репродуктивната и кръвоносната система. Хромът, който се съдържа в алоето е от полза за пациентите, които имат проблеми с кръвообращението и сърдечно – съдовата система. Установено е, че употребата на високи концентрации на гел от Алое се стимулира производството на бели кръвни клетки в тялото.

Класическа аюрведична медицина използва ферментирал алое гел, за да произведе тонично билков о вино, което се използва като лекарство за лечение на анемия при пациенти; за лечение на храносмилателната система, за лечение различни женски репродуктивни и чернодробни заболявания.

Укрепва имунната система

Лечебното растение е страхотен имуностимулатор за тези, които имат хронични имунни заболявания като полизахариди или фибромиалгия, тъй като полизахаридите в сока на алоето стимулират макрофагите и белите кръвни клетки, които се борят с вирусите.

Освен, че засилва имунитета, Алое Вера е и страхотен детоксикатор и е много полезна хранителна добавка за пациенти преди и след операция. Сокът от алое е полезен при заболявания като диабет тип II, артрит, очни заболявания, тумори, разширение на далака, чернодробни оплаквания, повръщане, бронхит, астма, жълтеница и язви. Подобрява констипацията, поддържа добро pH на стомаха, помага при възпалителни чревни заболявания, диспепсия, стомашни и дуоденални язви.

Детоксикира организма

Алое Вера е чудесно естествено средство за детоксикация на тялото. Тъй като ние трябва да почистваме системите си от време на време поради нездравословния живот, който водим, редовната употреба на сок от алое осигурява богат коктейл от витамини, минерали и микроелементи, които помагат на нашите органи да се справят със стреса и напрежението.

Хидратира и укрепва силата на косата и скалпа

Тъй като подхранва косата в дълбочина, като ѝ осигурява нужните витамини и минерали, Алое Вера се използва в Аюрведа за подхранване на косата и сърбеж на скалпа. Поради своите антибактериални и антигъбични свойства алоето е ефективно и при борба с пърхота. Освен това, ензимите, съдържащи се в гела от алое елиминират мъртвите клетки от скалпа и помагат за бързото възстановяване на кожната тъкан около фоликулите на косъма.

Подобрява сексуалните функции

Въпреки мнението, че Алое Вера е „женско” растение, то може да се употребява и от мъжете (особено от тези с конституция Пита) за нормализиране на сексуалните функции. Жените могат да използват Алое Вера за почти всички женски заболявания на половата система – от нарушения на месечния цикъл, до справяне с проблемите на менопаузата.

Подобрява работата на сърцето

Сокът от Алое Вера е полезен при сърдечно – съдови проблеми, при проблеми с кръвта и кръвоносните съдове, свързани с дисбаланса на Пита доша. Аюрведичната медицина използва алое за лечение на хипертония, хипотония, кървене, анемия и други.

Намалява нивото на холестерола

Холестеролът е мълчалив убиец, който възпрепятства кръвообращението и задръства артериите. Причините за висок холестерол могат да са много – от неправилно хранене до обездвижване или генетична предразположеност. Без значение от причините обаче, Алое Вера може да се справи с него. Ако се приема под формата на сок, алоето намалява триглицеридите в кръвта и намалява нивата на холестерол.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *